Botos Katalin, a Figyelőnek adott interjújában, lemondóan csak annyit mondott a nyugdíjrendszer finnanszrozhatatlanságával kapcsolatban, hogy hiába lenne itt Obama a kormányfő, ő sem lenne képes csodát tenni, mert negyed évszázada nem változnak a demográfiai mutatók és a gazdasági növekedés is elmaradt azóta. Ez a két dolog pedig azt eredményezi, hogy fenntarthatatlanná vált a nyugdíjrendszerünk.

Szeptemberben dönt a kabinet arról, hogy 2015-től, a 1980-ban vagy később születettek nyugdíja már függjön attól, hogy hány gyermeket neveltek fel életük során. Az Antall-kormány egykori tárca nélküli minisztere szerint „Senkit nem diszkriminál a javaslat, egyszerűen arról van szó, hogy a jövendő járulékfizetők számától függ a majdani nyugdíj, ezt mindenkinek be kell látnia”- magyarázta Botos, aki szerint az új rendszer mindenkinek felkínálja a választás lehetőségét. A beszámítás mértékéről a politika dönt. Az új szisztémát a szülőképes korosztályra érdemes bevezetni, azaz a főleg a 35 év alattiakra, mivel minimum húszéves a kifutási ideje.

A Figyelő közlése szerint az új rendszer nem lesz visszamenőleges, azaz a most nyugdíjba vonulóknál nem érvényesül. Első hallásra minimum szokatlan, hogy kevesebbet ér egy gyerek, mint kettő vagy több, ráadásul betegség, szegénység, munkanélküliség, szociális helyzet is lehet a gyermekvállalás akadálya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.