A Policy Agenda számításai szerint a 2010-es kormányváltás óta a két Orbán-kormány már 500 milliárd forintot költött el a költségvetési tartalékból.

Egyszerű kormányhatározatokban 2010 óta 500 milliárd forintról döntött a kabinet, ekkora összeg volt az általános tartalék, vagy a mostani nevén "rendkívüli kormányzati intézkedésekre" fordítható tartalék. Ez a költségvetés legátláthatatlanabb eleme – írja a Napi.hu.

A Policy Agenda összesítése szerint a ciklus első felében még csak mérsékelten költött ebből a tartalékból a kormány, de 2013-ra már 123 milliárd forintról hoztak döntést egyetlen év alatt. Ez az összeg, összehasonlítva a 2006 januárja és 2010 májusa közötti időszak e célú kiadásaival, amikor összesen 197 milliárd forintot költöttek el ilyen módon, akkor látható, hogy az Orbán-kormány előszeretettel osztogatott pénzt ebből a külön kasszából.

Már 500 milliárd fogyott a költségvetési tartalékból

A tartalékból kapott pénzekből 2010 óta a legtöbbet a Belügyminisztérium kapta, 81,5 milliárd forintértékben. Ennek jelentős részét (55 milliárd forint) a rendőrség többletforrásaira fordították, amely azt is mutatja, hogy a költségvetés tervezésekor szándékosan vagy hibásan alultervezték az éves kiadásokat – véli a kutatók. Emiatt szükség volt arra, hogy a tartalékból kiegészítésre kerüljenek ezen elkölthető források. A második helyezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (77,8 milliárd forint), amely összeg majdnem harmada sporttámogatásokra ment el. Ebből a 25 milliárd forintból jutott stadion-építésre, sportszövetségek támogatására is. Természetesen kérdéses, hogy ezek mennyire voltak rendkívüli kiadások, még ha jogilag nehezen is lennének támadhatóak. A toplista harmadik helyén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium áll 58 milliárd forinttal, amely jelentős része, egyetlen tétel még 2010 decemberéből egy 20 milliárd forintos MFB-tőkeemelés – foglalja össze a költést a Policy Agenda kutatása alapján a Napi.hu riportja.

A kormány saját magára költött a legtöbbet, az 500 milliárd közel felét, összesen 218 milliárd forintot. Olyan érthetetlen költések is vannak, mint a 2012-ben és 2013-ban 60-60 milliárd forintot "betöltése" a minisztériumokba, holott mindkét évben zárolásokról lehetett olvasni. "Amire politikai szempontból kellett a pénz – sport, kulturális intézmények, önkormányzati beruházások, állami vagyon bővítése – arra mindig talált a kormányzat forrást, miközben megszorításokat, elvonásokat hajtatott végre más területeken."

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@szandokan: Hát lehet nem ugyan olyan nyáj :D Egyébként te erre a pénzszórásra adtál felhatalmazást? Csökkentett parlament mellett majdnemhogy több pénz megy el a politikusokra. Vagy az orosz/kínai típusú rezsim kiépítésére. Te tényleg ezt vártad el a fidesztől mikor rájuk szavaztál? De most viccen kívül kérdezem, hogy te még mindig tökéletesen meg vagy elégedve azzal amit csinálnak vagy kommunikálnak kifelé?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@Hellcat: Neked birka nyájad van, vagy csak fóbiád? Prédikátorral alkothatnátok egy párt, lehet, neki is van egy nyája...:-)
Yoda69
Ebbol fedeztek a rizsacsokkentest. A sok fideSSes birka meg boldogan begetett hozza es ujra beszavaztak oket a 2/3-ba. Persze ehhez kellett egy jokora csalas sorozat is.
Hellcat
@szandokan: Hát lehet nem ugyan olyan nyáj :D Egyébként te erre a pénzszórásra adtál felhatalmazást? Csökkentett parlament mellett majdnemhogy több pénz megy el a politikusokra. Vagy az orosz/kínai típusú rezsim kiépítésére. Te tényleg ezt vártad el a fidesztől mikor rájuk szavaztál? De most viccen kívül kérdezem, hogy te még mindig tökéletesen meg vagy elégedve azzal amit csinálnak vagy kommunikálnak kifelé?
Yoda69
@Hellcat: Ne faraszd magad szandokannal. O egy tozsgyokeres fideSSes. Mar korabban irta a vallakozasa magyar-amerikai, ha bedol az orszag minden vagyonat ki tudja menteni az USA-ba, ugyhogy o nem jar rosszul. Sot szerintem neki kifejezetten jo hogy orbanen szetutik a forintot. Ha valaki nincs eladosodva, es Euroban vagy mas hasonlo devizaban szerzi a jovedelmet, annak kifejezetten jo ami mozt torenik.
Hellcat
@nyanya001: Hát nem saját zsebből az tuti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.