A nyolc éve Józsefvárosban működő tűcsereprogram tegnap végleg megszűnt. Ennek lehetséges hatásairól és a véleményükről kérdezte ellenzéki politikusokat a Magyar Narancs.

Tegnap bezárt a Kék Pont Alapítvány józsefvárosi tűcsere programja. Az ország legnagyobb tűcsere szolgáltatója, közel 3 ezer drogfogyasztót szolgált ki. A tűcsere mind a magyar nemzeti, mind az EU drogstratégia szerves részét képezi, az ENSZ szerint a járványmegelőzés egyik leghatékonyabb eszköze.

A Magyar Narancs megkérdezte az ellenzéki politikusokat, hogy mégis miként vélekednek erről a témáról. Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti várospolitikusa vélekedése szerint, óriási problémát jelenthet a tűcsereprogram megakasztása, a HIV robbanásszerű terjedésétől is tart.

Dr. Révész Márta, az MSZP józsefvárosi képviselője rendkívül károsnak tartja, hogy felszámolta a Fidesz a leszokáshoz vezető út első kapuját. Szinte közvélekedés ugyanis az a tűcsereprogrammal, a belövőszobák kialakításával kapcsolatban, hogy ez az első pont, ahol meg lehet fogni a drogfogyasztókat és nagyobb eséllyel lehet őket beterelni az ellátórendszerbe. Révész hozzátette a lap riportjában, hogy: "Attól, hogy a Kék Pont elmegy, a drogosok ugyanúgy maradnak."

Végre besöpörve a szőnyeg alá

Meglepő módon a Jobbik, VIII. kerületi polgármesterjelöltje a Magyar Narancs riporterétől hallott először a Kék Pontról, de örül, hogy a lakosok végre fellélegezhetnek, mert a drogosok eltűnnek a környékről. Szerinte baj, ha megkapják a steril tűket és bódulatukban azt sem tudják hova dobják, tehát nagyon jó, hogy bezár a Kék Pont, ahol folyamatosan belövő szobáért és a támogatások fenntartásáért lobbiztak a munkatársak és éveken át próbálták önerőből eltüntetni Józsefváros közterületeiről a használt tűket. Gy. Német szerint is ez valós probléma, megérti az ott lakókat, viszont nem megoldás pont annak a szervezetnek az elűzése, amely hosszútávon a megoldást jelenti.

Erőss Gábor, az Együtt–PM józsefvárosi polgármesterjelöltje az esetleges egészségügyi katasztrófától tartva elmondta a lapnak, hogy ezeket a programokat pont a HIV- és hepatitisz és más fertőzőbetegségek robbanásszerű elterjedése ellen indították el.

A Fidesz józsefvárosi illetékeseit a Magyar Narancs nem tudta megszólaltatni: "Telefonos megkeresésünkre dr. Ferencz Orsolya, a kerület fideszes képviselője annyit mondott, hogy "megbeszéltük a kollégákkal, és arra jutottunk, hogy nem szeretnénk az önök sajtóorgánumának nyilatkozni” – írják, majd hivatkoznak a tavaly adott nyilatkozatára, a 444.hu videóinterjújában azt találta mondani, hogy "amit személy szerint még hatékonyabbnak gondolok, belövőszobákkal együtt üzemelő tűcsereállomást, ahol abszolút kontrollált és monitorozott körülmények között tudunk segíteni, anonim módon, de kontrolláltan tudjuk segíteni a szenvedélybetegeket, akkor ebben Józsefváros nyitott."

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.