Ingatlankereskedelmi szakértők szerint a hazai piacot mérséklődő forgalom és csökkenő árak jellemzik, és a devizahiteles-perek sem tesznek jót a forgalomnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban kiadott Statisztikai Tükör című kiadványa alapján, az ingatlanpiaci árak első negyedévi alakulása szerint, kirajzolódik az úgynevezett tisztított árak számsoraiból és grafikonjaiból, hogy mi zajlott le a hazai ingatlanpiacon az elmúlt években: tovább csökkennek a használt lakások árai. 

Amennyiben a 2010-hez viszonyított árváltozást vesszük figyelembe, akkor láthatjuk, hogy bár 2014 első negyedévében egy kismértékű emelkedés mutatkozott a használt lakások áraiban, ez a 2013 utolsó negyedévében bekövetkezett jelentős csökkenést éppen csak kiegyenlíti. 2010 óta – egy rövid ideig tartó megszakítással – folyamatos az ingatlanárak ereszkedése 2012 végéig, azóta pedig stagnálás látható – mondta az adatokat értelmezve Balla Ákos, igatlanpiaci szakértő. 

Az új lakások árváltozása némileg más képet mutat – bizonytalan, de kismértékű felfelé araszolás figyelhető meg az elmúlt évek során 2011 harmadik negyedéve óta –, azonban az idei év első negyedévében csökkenés következett be. Balla Ákos ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a szerény emelkedés oka elsősorban a készletek csökkenésében keresendő, tehát nem egy biztató fejlemény áll a számok mögött. 

A lakáspiaci forgalom sem mutat kifejezetten derűs képet, ugyanis az elmúlt évek adatiból az látszik, hogy már hosszú évek óta a stagnálás a jellemző a 2007-2008-as nagy esés után. Balla Ákos ennek kapcsán rámutatott arra az el nem hanyagolható tényre, hogy a lakásállomány, ha nem is nagy mértékben, de évről évre növekszik. A kereslet pedig a használt lakások irányába tolódik, mivel a piacon mind a kínálat, mind a kereslet hiányzik az új lakások esetében. 

Ennek az állomány-bővülésnek és kereslet-átrendeződésnek természetes növekedést kellene eredményeznie a használt lakások piacán, vagyis ha csak néhány százalékos emelkedés valósul meg a tranzakciószámban, az még nem a piac élénkülését jelenti, mindössze a természetes bővülés eredménye. Ha viszont ez a természetes növekedés is elmarad (mint ahogyan az történt az elmúlt négy év során), akkor valójában forgalomcsökkenésről beszélhetünk. 

Végül azt is megjegyezte, hogy a forgalom nagyságának megítélésekor némi érzékcsalódást okozhat, hogy a stagnáló kereslet az értékesítésre kínált és piacképes ingatlanok számának csökkenésével párosul. Ezáltal aktívabb érzetet sugall az ingatlanpiac, erről azonban a valóságban nincs szó. A csökkenő kínálatot a szakértő szerint a devizahiteles perek miatt kialakul bizonytalan helyzet okozhatja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.