Az RTL Klubot bíráló kormányzati háttértanulmány elemzése szerint, azon kívül, hogy a kormány nem tud érdemben nyilatkozni, elvárásai csak az 50-es években lettek volna teljesíthetőek.

Abszurdnak tűnhet, de elkészült egy elemzés a kormány RTL Klub műsorait elemző tanulmányáról. Az Átlátszó be is számol a kézhez kapott "tanulmány tanulmányáról", amely nagyon erős kijelentéseket tartalmaz, többek között azzal kapcsolatban is, hogy mennyire lehetetlen volt megszólaltatni bárkit is a kormány apparátusából: "A nyilatkozó politikusok gyakran nem eléggé felkészítettek, a sajtóban kerengő nyilvánvaló kérdésekre sincsen előre válaszuk.” Ezen felül kiderül a nyilvánosságra hozott elemzésből, hogy az RTL Klub még a kormányt pozitív színben feltüntetni igyekvő riportok során sem talált – vagy csak nagyon nehezen – olyanokat a kormány részéről, akik érdemben tudtak volna nyilatkozni.

Az RTL szakértői az elemzés vizsgálatát követően megállapították, hogy a vizsgált adatokból szelektíven válogattak, szándékosan hiányosak, csak azokat a részeket emeli ki, amelyek kritikusak. "Az elemzés láthatóan azzal a szándékkal készült, hogy lejárassák az RTL Klub híradóját, és a Házon Kívül című műsort. Adatai szelektíven válogatottak, szándékosan hiányosak, vagy pontatlanok, mindez azt a célt szolgálja, hogy túl kritikusnak, negatív vélemény-mondónak vagy sugallónak lehessen beállítani olyan politikusoknak, akik egyáltalán nem, vagy keveset néznek televíziót és a médiaszemlékből kényszerülnek tájékozódni" – idézik az elemzést az Átlátszón.

Több helyütt feltár valótlan állításokat a kormány RTL Klub műsorait elemző tanulmánnyal kapcsolatban a szakértő csoport: „Az elemzés azt hazudja, hogy az összeállítás sem közvetett sem közvetlen módon nem hivatkozott kormányzati politikusra, miközben a valóságban Lázár János megszólal a riportban, hangsúlyozva, hogy 4 millió embert érint a rezsicsökkentés.”

Az elemzők leírják, hogy a Fidesz kormány elvárásai a pozitív hírekkel kapcsolatban az ötvenes évek filmhíradóiban valósulhattak volna meg: "A használt módszertan rossz matematikája miatt csak az ötvenes évek magyar filmhíradói tudnának folyamatosan jelentősen pozitívak lenni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.