Budapesten adja át José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Orbán Viktor kormányfőnek a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn az MTI-vel.  Az Európai Bizottság leköszönő elnökét csütörtökön díszdoktorrá is avatják, ennek alkalmából az Oktatói Hálózat nyílt levélben írta meg neki a magyar felsőoktatás helyzetét.

A sajtónyilvános esemény után munkaebédet tart az Orbán Viktor vezette magyar és a José Manuel Barroso vezette európai bizottsági delegáció. Barrosót a nap folyamán díszdoktorrá avatja a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa – közölte még korábban a felsőoktatási intézmény. 

Barrosónak szóló nyílt levél tartalmazza, hogy a magyar kormány az elmúlt öt évben reálértéken nagyjából a felére csökkentette a felsőoktatás költségvetési támogatását és máig nem hozott létre szabályozott, kiszámítható finanszírozási rendszert az ágazatban. 

A jelenlegi kormány súlyosan korlátozza az egyetemi autonómiát is, a pénzügyileg kiszolgáltatott intézmények vezetőit kijárásra kényszeríti. A rektorok mellé a kormányfő személyesen nevez ki kancellárokat, akiken keresztül immár közvetlenül avatkozhat be az egyetemek irányításába.  

A magyar kormánynak immár ötödik éve nincs elfogadott és megalapozott felsőoktatási stratégiája, a felsőoktatás irányításában átláthatatlanok a jogkörök és felelősségek. Eközben az oktatási kormányzat önkényesen osztogatja a forrásokat és jogtalan előnyöket biztosít a hozzá közelálló, vagy egyenesen általa alapított intézményeknek. Például az európai Horizont 2020 programban megpályázott felsőoktatási támogatás 90%-át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szándékozik fordítani. 

Leírják a levélben, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a teljes évi felsőoktatási költségvetés közel másfélszeresét, 200 milliárd forintot adott át vagyonként saját alapítványainak, hogy annak hozamaiból „unortodox” gazdaságpolitikai szemléletű képzéseket hozzanak létre.  Ez azt jelenti, hogy állami feladatot közpénzből, de a költségvetésen kívül, ellenőrizhetetlen módon és ideológiai szempontok alapján finanszíroznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.