Az ukrán maffia tízezrével osztja a magyar állampolgárságot – írja az Index tényfeltáró riportjában.

Az utóbbi években számtalan ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot csalással – kezdi riportját a hírportál. Korrupt magyar hivatalnokok és a csalásban segédkező dílerek juttatták hozzá őket – sok esetben ukrán vagy orosz maffiózókat – ahhoz a lehetőséghez, hogy EU-s útlevéllel szabadon járhassanak a világban.

A 2010-es kettős állampolgárság elfogadásával és gyors kihirdetésével kezdődött az ipari mennyiségű ukrán és orosz magyarrá válása. Ehhez csupán kettő dolgot kellett igazolni: az illető rendelkezzen magyar őssel, illetve beszéljen valamelyest magyarul.

Állampolgársági kérelem – másfél millió forinttól

"A kárpátaljaiak nehéz helyzetbe kerültek, mert Ukrajna lényegében tiltotta, később már büntette is a kettős állampolgárságot. Okkal félhettek, az országot pár évvel ezelőtt is nehéz lett volna európai jogállamnak tartani, szinte bármit megtehet bárkivel a hatalom, szóval érdemes volt óvatosabbnak lenni. Ezért sokan úgy próbálták beadni a kérelmüket, hogy nem kértek vízumot a beutazáshoz, hanem jó pénzért, szervezőkön keresztül a kész anyagot elküldték egy magyar településre, ahol a szervezők ismerősei személyes jelenlét nélkül beadták azokat magyarországi önkormányzatnál. Itt a szervezők megvették az önkormányzati vezetőket, akik cserébe a személyes jelenlét nélkül is igazolták a magyar tudást, aztán beküldték a központba. A magyar állampolgárságra váróknak legközelebb csak az eskütételre kellett 4-6 hónap múlva megjelenni" – írja le részletesen a csalás működését a portál.

Tízezrek szerezhettek csalással magyar állampolgárságot
Elérhető szolgáltatásként kínálják a magyar állampolgársághoz szükséges teljeskörű ügyintézését

Az Index informátora szerint – aki korábban állampolgárság dílerként tevékenykedett – volt olyan egy Kisvárda melletti faluban, ahova a polgármesternek egyszerre kettőszáz kérelmet vitt be, ő megszámolta, hogy mindegyikért megkapta-e az ezer eurót és húsz perc alatt – az aláírásával – keresett 60 millió forintot.

"Az árak nagyjából azonosak voltak a környéken, a hamis iratok tömkelege alapján sok falusi, kisvárosi hivatalnok keresett jól ezzel Szabolcsban és a Hajdúságban" – írja az Index, a korábbi csalásban részt vett személy elmondásai alapján.

Mivel elterjedt Oroszországban és Ukrajnában is annak a híre, hogy jelen sem kell lenni az állampolgársági kérelem beadásánál és néhány hamis irattal elintézhető, hogy bárkinek legyen egy ősi magyar rokona, óriási lett a kereslet: "A magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkezőknek is elkezdték eladni az állampolgárságot. Ha volt pénzük, készítettek nekik hamis kárpátaljai magyar gyökereket, és azokat is beadogatták, ahol lehetett jelenlét nélkül. Az ügyesebbek magyar ügyvédi irodákat vontak be, hogy hitelesebb legyen a csalás" – vázolja az üzlet kicsúcsosodását a lap.

Szalai Bálint, a cikk írója megkérdezte az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy hány hamis beadvánnyal találkoztak, de nem válaszoltak semmilyen formában az újságírói kérdésre.

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Nem ma derült ez ki, de sajnos így van.
"Ukrajnából naponta százan, olykor több százan is jönnek a magyar állampolgárságért, az idősek egyúttal a magyar nyugdíjat is igénylik. A határ mentén élők elmondása szerint: " Itt csak jönnek és jönnek az ukránok de már a kismamák is, az ingyen orvosi kezelésekre. De, nem csak a magyar-ukrán, hanem az orosz-ukrán kismamák is!
És bizony való igaz, mind a 45,6 millió (!) ukrán lakosnak jár az ingyen magyar egészségügyi ellátás a mai napig érvényben lévő 1962. 12. 20-án aláírt magyar-szovjet államközi szociális szerződés alapján. Végül is gazdag ország a miénk!
Ez a téma a határ menti településeken már régóta közszájon forog. Miért is ne kérnék a jó magyar nyugdíjat, ha ez a határon túliknak garantáltan jár? Ráadásul az itteni nyugdíj három-négyszer annyi, mint az ukránoké."
"És ezzel még koránt sincs vége az osztogatásnak! Rengeteg ingyenes juttatást adunk az ukránoknak, mindenféle szociális ellátásokat, úgy mint ingyenes egészségügyi ellátás, kedvezményes árú gyógyszerek, gyógyászati segédeszközökstb.
Hogy ez megvalósulhasson, az ellátórendszerből válogatás nélkül dobálják ki a súlyos betegeket, akiknek kb. 30 százaléka egyetlen fillér ellátás nélkül marad. "

Teljes cikk: www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/ukran-nyugdijasok-tomegesen-lepik-at-a-magyar-hatart
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Ja es meg annyit, igaz irtam, de szeretnem ujra hangsulyozni:
2009-ben az MSZP kezdemenyezte e torveny megszunteteset, azonban a fidesz valami oknal fogva ezt megakadalyozta. Gondolom a sok kommunista nyomasara akik a soraiban ulnek.
tjp
@Yoda69: Igen. Itt van ellentmondás a törvényen belül is. Plusz a (2)-ben leírt külön egyezményeket sem ismerjük. Ezen el lehet vitázni egy ideig, mert attól függ, melyik részét olvassuk el a rendelkezésnek. Különben jó világod van, ha hajnal fél négy körül kommentelgetsz. :-))
Yoda69
@tjp: Ami neked hajnali fel negy az itt ahol elek mar 11 ora :)
Yoda69
@tjp: Maradjunk annyiban hogy abbol az idozonabol :)
Bercifiu
@Yoda69: És a szlovák iskolások támogatása, na az sem semmi.
Az arab elvtársak is kapnak magyar állampolgárságot, csak egy a lényeg, a fityire szavazni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.