Inkább adókedvezményeket kellene adni az alacsony bérek után is – mondja a Privátbankárnak a Budapest Intézet vezető kutatója.

Scharle Ágota az interjúban bírálta a munkahelyvédelmi akciótervet is: szerinte olyanok is kapnak támogatást, akik erre nem szorulnak rá, magyarán ez nem más, mint ablakon kidobott pénz.

"Magyarországon az a népszerű vélekedés, hogy a minimálbért magasan jó tartani, az emberhez méltó életmód és a munka becsülete miatt. Ezek szerintem is fontos értékek, de olyan eszközökkel – például alacsony bér esetén járó adókedvezménnyel – is védelmezhetők, amelyekkel közben nem ártunk a foglalkoztatásnak és a gazdaságnak" – mondja.

Empirikus kutatásokra hivatkozva hozzátette, hogy ezek alapján azt lehet mondani, hogy a minimálbér emelése csökkenti a foglalkoztatást. Szerinte egyébként a kormány túlságosan szélesre nyitotta azt a kört, akik támogatást kaphatnak. Nagyon sok pénz megy feleslegesen olyan munkáltatókhoz, olyan munkavállalók bértámogatására, akiknek erre nincs is szükségük. Ezeket a forrásokat át lehetne csoportosítani azokra a szolgáltatásokra, képzésre, rehabilitációra, szociális munkára, amelyek a kínálati oldalt fejlesztik.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Hát, egyszerűbb is lenne visszahozni a tényleges rabszolgaságot! :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
Ahhoz, hogy az állam valakinek adni tudjon, előbb valakitől el kell vennie.
Ha magasabb lesz a minimálbér, csak rövid időre lehet fellélegezni, mert hozzá növekednek majd az árak.
Csak gondoljatok bele. 20 ezerből nem lehetett kijönni. Aztán 30 ezerből nem lehetett kijönni. Aztán 60 ezerből nem lehetett kijönni. Most már 100 ezerből sem lehet kijönni, s jövőre 200 ezerből se.
Viszont ha van egy kis pénzecskéd, mind elviszi a minimálbér emelés, mert amit elértél magadnak a tudásoddal, hozzáállásoddal, sokévi soros fizetésemeléssel, az mind nem ér már egy minimálbért se.
sakál
Minél olcsóbb valami, annál több van belőle.
1magyar
Amíg ekkora járulékok terhelik a minimálbért , csak éhbérről beszélhetünk és nem foglalkoztatnak a vállalkozók.
picike
a minimálbér lecsökkenti a könyvlést ugy ugy ők járnak rosszul aki fizeti na persze még lehet ő fizet utána kamatot is, én elfelejteném a minike bért adnék egy szintel többet és ők fizetnek aki kapja a pénzt . mimibál bér az egy megoldás kistávon hosszutávon ráfizetés mivel még a kicsi pénznek is kamata van . megélni azt nem igérem ebből menjetek dolgozni
kukac50
A közmunkabér meg hátráltatja a gazdasági fejlődést!
nemjoezigy
"ha rövidebb a járadék, előbb fognak visszatérni a munkába az emberek, " na ezzel is vitatkoznék. Mert közelebb van a valósághoz, hogy a munkanélkülivé váláskor azonnal elkezd állást keresni az ember (vagy még előbb), csak nem talál. + külön kell kérvényezni a három hónap után azt a sz@ros 20on ezer Ft-ot is. De hát ez is kit érdekel a felsőbb és gazdag körökben, ott ahol az ideológia = a kinek amennyije van annyit is ér szemlélettel!
Más,: arról miért nem értekeznek, hogy a jövedelmi olló és tulajdoni olló egyre jobban nyílik. Mert örök érvényű igaza volt Teréz anyának amikor azt mondta: "Éhínség nem azért van a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat."
Megint más: aki ipari tanulóként 14 évesen kezdte a munka világát az milyen állapotban lehet 53 év munkaviszony után? a fiatalok meg munkanélküliként kezdik az életet!
Az egész interjú: "privatbankar.hu/makro/a-minimalber-art-a-foglalkoztatasnak-es-a-gazdasagnak-interju-273380"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.