Jogsértő volt a zuglói hajléktalanok kunyhóinak három évvel ezelőtti elbontása – mondta ki csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla nevében eljáró Debreceni Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Törvényszék határozatát. Az ítélet jogerős.

A Debreceni Ítélőtábla a XIV. kerület önkormányzatának intézkedését jogsértőnek találta, és arra kötelezte, hogy 15 napon belül a felperesektől magánlevélben kérjen elnézést, valamint fizessen nekik fejenként 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést, annak kamataival együtt.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ítélet szerint az önkormányzat megsértette a felperesek személyhez fűződő jogait, valamint az egyenlő bánásmód követelményeit azzal, hogy 2011 októberében előzetes tájékoztatás nélkül ledózerolták a felperesek állandó lakhelyül szolgáló építményeit, ingóságaikat pedig megsemmisítették.

A zuglói önkormányzattal szemben 2012 tavaszán indítottak mintegy hatmillió forintos kártérítési pert azok a hajléktalanok, akiket 2011 októberében a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén lévő hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki.

Akkor azt közölték, nem vitatják, hogy engedély nélkül húzták fel kunyhóikat, ugyanakkor álláspontjuk szerint a jogsértést az önkormányzat azzal követte el, hogy birtokvédelmi vagy köztisztasági eljárást kellett volna lefolytatnia, és előzetesen értesítenie a bontásról az érintetteket.

A hajléktalanok A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával kezdeményezték a polgári peres eljárást. 

Előbbi a csütörtöki ítélet után közleményt adott ki, ebben idézik a bíróság ítéletét, amely szerint a zuglói önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonukat. Közlésük szerint a bíró a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mint ha egy engedély nélküli árus asztalát az önkormányzat alkalmazottja összetörné ahelyett, hogy megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

Azt írták, az AVM és a NEKI az ítéletet precedensértékűnek tartja: fontos üzenetet küld az összes olyan önkormányzatnak, amely a kunyhóban élő emberek állampolgári jogait figyelmen kívül hagyva, önkényesen és erőszakkal bont el kunyhókat. Bíznak benne, hogy ez az ítélet meg fogja akadályozni ennek a jogszerűtlen gyakorlatnak a folytatását – fűzték hozzá.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
jogtalanul ez, jogtalanul az... mindannyian egy pszichológiai játék részei vagyunk, amit egyelőre még nem nevezett el a történelem maffioidiotid-demokraticizmusnak, vagy stipesizmusnak, vagy esetleg neoprimitivizmusnak.
A történelem a szemünk előtt zajlik ezt mindenki fedezze fel, és ezt nem csak erre az egyetlen esetre értem.
Szimba
..."a felperesektől magánlevélben kérjen elnézést, valamint fizessen nekik fejenként 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést, annak kamataival együtt." - fizesse ki az, aki kitalálta, aki elrendelte, aki jóváhagyta.
keresztapa
A hajléktalanok mutassák be a helyrajzszámú tulajdonlást, amit a földhivatal tulajdon lapon kiállított névre szólóan.
Vasárnapiiskolás
@Szimba: ...és aki segítséget nyújtott ehhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.