Az elmúlt négy évben több százmillió forintot költött az állam a két volt köztársasági elnök, Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira. A visszavonult köztársasági elnököknek életük végéig jár egyebek közt havi juttatás, a megfelelő ingatlan használatának a joga, legfeljebb háromfős titkárság, autó, valamint egyéb költségtérítés is. A vizsgált időszakban csak a titkárságok fenntartása nagyjából 250 millió forintba került.

Az rtl.hu azt írja, az Országgyűlés Hivatalától kapott tájékoztatás szerint Schmitt és Áder nem rezsivédett ingatlanban él, ugyanis 2022 után mindkettejüknél jelentősen megugrott a rezsiköltség. A törvény alapján ugyanis a volt köztársasági elnököknek amellett, hogy biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, annak költségeit is állni kell.

Áder János nem spórolt, közel tízmilliós rezsiszámlát hozott össze – az adófizetők pénzéből fizették az éves áram- és gázfogyasztását

Áder János horgászás közben Fotó: Székesfehérvár Városportál

A portál szerint Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra. Tehát tavaly több mint 16 millió forint volt az általuk használt ingatlanok rezsiköltsége. Schmitt Pál saját házban él, Áder János viszont az államtól igényelt, és kapott egy felújított és kibővített ingatlant.

A lap megjegyzi, Áder János esetében azért is különös a 9,4 millió forintos fogyasztás, mert a volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel.

A havi energiadíj több mint 780 ezer forint volt Áderéknál

Az ingatlant – amelyet az államtól kapott Áder használatra – 929 millió forintért építették át. Az átalakítási engedély azt is lehetővé tette, hogy a villához szaunát, fitneszhelyiséget, mosókonyhát szennyesledobóval, két beállós gépjárműtárolót, személyfelvonót, valamint teraszt és tetőkertet is kialakítsanak.

A jogszabály szerint egyebek közt a következőket is az állam fizeti a volt elnökök helyett:

- titkársági gépjármű költségei,

- telefon,

- internet,

- televízió szolgáltatás,

- lakásra fordított közműdíjak és karbantartás,

- üzemeltetés,

- kertfenntartás,

- lakásbiztosítás,

- felújítás,

- eszközbeszerzés,

- egészségügyi szolgáltatási járulék.

Forrás: rtl.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
És évente több mrd közpénz befolyik a saját alapítványába, ebből mennyit lopnak el??
lampa laz
Ezért laknak palotába, a rohadtqrvanyjka hisz semmi pénzébe sem kerül annak fenntartása. Több milliós fizetéséből simán kifizethetné a rohadék.
Horizont
Ha kormányváltás lesz ezt a felháborító törvényt meg kell változtatni visszamenőlegesen is. Tudom az igazság odaát van na de ez micsoda dolog. Felháborító.
Pálinkás Pál
@Maccska: te barom, árpi bácsi idejében ez akkor járt,ha kitöltötte a mandátumát, ha lemondott, vagy lemondatták, akkor nem..! a hülye cigó gazdád változtatta meg a gyagyás helyesíróbajnok palibá miatt..
simmering73
Ez tarthatatlan állapot. Egyik magyar politikus se tett le olyat az asztalra, hogy élete végéig járjon. Legfeljebb börtön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.