Az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett vannak nyomós érvek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI megkeresésére hétfőn.

Vámos György hangsúlyozta: az OKSZ elismeri, hogy nyomós érvek szólnak az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett, fontos a családtagok vasárnapi együttléte, az alkalmazottak védelme, a kisvállalkozások támogatása, vannak ugyanakkor más fontos szempontok is, amelyeket mérlegelni kell.

A vasárnapi zárva tartás esetén a kereskedelmi szövetség előzetes becslése szerint 15-20 ezres elbocsátással lehet számolni – mondta Vámos György, hozzátéve, hogy pontosabb számokat a javaslat beterjesztése, illetve elfogadása után lehet mondani, de ha kevesebbet van nyitva egy üzlet, akkor kevesebb alkalmazottra van szükség, még ha a forgalom áttevődik is más napokra.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a forgalom nem "vándorolna" át egy az egyben más napokra, az átrendeződés során lennének veszteségek. Emellett az alkalmazottak elesnének az 50 százalékos vasárnapi pótléktól, ami jelenleg többletkereseti lehetőség.

A nyitva tartó kisvállakozások ugyan többletbevételhez juthatnának, de az OKSZ főtitkára szerint ez nem lenne jelentős, mert akik a nagybevásárlásokhoz szoktak, azok megpróbálnák azt továbbra is megoldani.

Vámos György kiemelte, hogy a vásárlók véleményét szintén figyelembe kell venni. Korábbi reprezantatív közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek mintegy fele támogatta a vasárnapi nyitva tartást, ami 4-5 millió vásárlót jelent – hangsúlyozta.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ez a KDNP -t a keresztényi értékek mentén nem érdekli !
Ha ennyi embert elbocsájtanak, jók lesznek a maffia banda
földjein zselléreknek oszt jó napot !
miazavalami
Egy az üzletre alapuló demokráciában hagyják már meg a jogot az embereknek üzletet kötni!
Kicsit csavaros , de érthető nem? Aki nem akar boltba menni vasárnap, most is megteheti, hogy a templomban ül helyette. Aki nem akar templomba menni az akkor se fog ha a pap ott prédikálja ki a háza előtt.
Boszi27
50ezer új közmunka-bérre megvan a fedezet.
KERKA
@Boszi27: Éppen erről van szó, többek között a kormány éppen azt jelentette be, hogy 50 ezerrel bővítik a közmunkások körét, így a létszám 250 ezer(!!!) főre emelkedhet az év közepére. Valahonnan elő kell teremteni ezt az összeget, az államkassza üres, jó szokásuk szerint elvesznek attól akitől még lehet.
Boszi27
@KERKA: Igazából nem is látom értelmét hozzászólni semmihez. Elképesztő, hogy nincs is ellenzék, senki nem tiltakozik semmi ellen, most kivétel volt a netadó, de ennél is súlyosabb problémák vannak. Káosz a gazdaságban a morálban olyan szinten, hogy nem tudom milyen vezetés tudná ezt normálisnak mondható mederbe terelni.
KERKA
@Boszi27: Pedig a fekete leves januártól jön, még nem szembesültek az emberek azzal ami rájuk-ránk vár. És nincs ellenzék. Legalábbis ...hát mit mondjak, ez lelombozó

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.