Ha a közeljövőben tartandó két időközi országgyűlési választás eredménye megegyezik az áprilisival, akkor megmarad a kormánypártok kétharmados többsége a parlamentben, viszont ha mindkét választást az ellenzék nyeri, megszűnhet a kormány összes országgyűlési képviselőre vonatkozó kétharmados többsége – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Orbán Balázs a dokumentumban emlékeztetett: a közeljövőben két időközi országgyűlési választást tartanak, az első november 23-án lesz Budapest 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében, a második pedig egy későbbi időpontban, Veszprémben. Ha mindkét időközi választás eredménye megegyezik az áprilisival – vagyis a budapesti körzetet az ellenzék, a veszprémit a kormányoldal nyeri –, akkor nem változik a parlamenti mandátumarány, így a kormány kétharmados többsége továbbra is biztosított – írta.

A kétharmados többség csak abban az esetben forog veszélyben, ha a kormánypártok a küszöbön álló mindkét időközi országgyűlési választást elveszítik – tette hozzá a kutatási igazgató.

Orbán Balázs felidézte, hogy a szabályozás szerint az úgynevezett sarkalatos törvények módosításához mindig a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges (jelen lévő kétharmad), de az Alaptörvény módosításához vagy egyes közjogi tisztségviselők megválasztásához még ennél is magasabb szavazatszám, az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatása szükséges (összes kétharmad).

Az újpesti időközi országgyűlési választást Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett kiírni; a november 23-ai választáson tizenhárom jelölt indul.

Veszprém megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében (Veszprém) azért kell időközi választást tartani, mert az áprilisban mandátumot szerző Navracsics Tibort uniós biztossá nevezték ki, aki így összeférhetetlenség miatt lemondott országgyűlési mandátumáról. A választást február 22-éig kell megtartani.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Hehe! Van ám egy fogadásom...!Az eredményre persze, a talpig becsületes, korrekt eredményre!
silber13
Hehe! Van ám egy fogadásom...!Az eredményre persze, a talpig becsületes, korrekt eredményre!
volvós
Azt Viktor soha nem fogja megengedni...Hatalommániás,
behozza a románokat a magyar állampolgárságért, akik
ezért cserébe a fideszre szavaznak...Ennyi !!! :-((((
Hajócsavar
@volvós: Áh ez még semmi, maholnap bevezeti a biztonságos adót, az a polgár, aki biztonságos autóval közlekedik, többet fizet a kútnál! Szerintem, ha gázszagot érzel, meg ne próbálj kiszellőztetni, inkább kapcsold fel a villanyt, hogy lásd honnan szivárog!
volvós
@Hajócsavar: :-))))))) meg a vér-adó véradó !!
human
Úgy gondolom, ha a fidesznek nem lett volna meg 2x2/3, akkor nem derülhetett volna ki, mennyire csaló egy banda, mert az ellenzék lefogta volna enyves kezüket. Nagy ára volt, de talán már a szavazóik egy része is kezd látni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.