Az LMP a Fidesz aljas trükkjének tartja, hogy a kormány az év elején a kistelepülési polgármesterek juttatásainak jelentős csökkentéséről döntött, a napokban viszont olyan törvényjavaslatot nyújtott be egy fideszes képviselő, amelynek értelmében emelkedne a jövedelmük.


Az LMP szerint a kistelepülési polgármesterek fizetésének csökkentése csak a Fidesz aljas trükkje volt. Ezzel semmi más célja nem volt a kormánypártnak, mint az, hogy eltántorítsa a választáson indulástól az ellenzéki és független jelölteket azért, hogy a polgármesteri posztokat saját hűbéreseivel tölthesse fel – közölte Sallai Róbert Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel.

A politikus közleményében emlékeztetett rá: a kormány az év elején a kistelepülési polgármesterek juttatásainak jelentős csökkentéséről döntött. "Az LMP már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy miközben ez valódi megtakarítást nem jelent, addig rengeteg hozzáértő polgármesterjelölt számára tette lehetetlenné az indulást. Az LMP akkor törvényjavaslatot nyújtott be a kistelepülési polgármesterek jövedelmének emelése érdekében, azonban a kormánypárt ezt lesöpörte az asztalról" – idézte fel az LMP-s politikus.

Hozzátette: Boldog István, a Fidesz képviselője azonban a napokban olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amelynek értelmében jelentősen emelkedne a kistelepülési polgármesterek jövedelme."A kormánypárt működését ismerve nagy a valószínűség, hogy képviselői támogatni fogják a javaslatot, márpedig akkor végképp bebizonyosodna, hogy a Fidesz célja semmi más nem volt az önkormányzati választásokon, mint saját hűbéresi rendszerének továbbépítése" – szögezte le. Sallai Róbert Benedek hangsúlyozta: az LMP szerint csak alulról, a helyi közösségre építve, hiteles helyi vezetőket bevonva lehet valódi javulást elérni a kistelepülések helyzetében.

Az önkormányzati választás előtt a főállású polgármesterek díjazása a lakosság számától függően bruttó 270 ezer és 638 ezer forint között volt, az októberi önkormányzati választás napjától hatályos díjazás szerint az 500 lelkesnél kisebb települések polgármesterei a helyettes államtitkári illetmény 20 százalékát, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig a 40 százalékát kapják havonta.

A Belügyminisztérium korábban azzal magyarázta a bértábla változását, hogy a helyhatóságoktól több feladat az államhoz került. Az LMP júniusban – még a csökkentésről szóló határozat hatályba lépése előtt – javasolta, hogy a polgármesterek fizetését az államtitkári illetmény 30, illetve 50 százalékára, vagyis körülbelül bruttó 224 ezer és 374 ezer forintra emeljék.

Azt javasolták, a második, 50 százalékban megállapított illetmény ne csak az 1500, hanem a 2000 lakosú települések polgármestereire is vonatkozzon. A fideszes Boldog István november 10-én terjesztette be törvényjavaslatát, amelyben a kistelepülési polgármesterek fizetésének emelését javasolja.

A politikus szerint a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat, ezért kezdeményezi a két jövedelemsáv 10 százalékos emelését. Így az 500 lakosúnál kisebb helységek polgármesterei a helyettes államtitkárok illetményének 30 százalékát, havi 224 363 forintot, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig az 50 százalékát, 373 938 forintot keresnének.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
@Január: @tivoli: "A politikus szerint a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat,"
ezt továbbgondolva: a kormánytagok, a minisztériumokban dolgozók, (pl: államtitkárok), az országgyűlési képviselők sem az elvégzett munkájuk alapján kapják a javadalmazásukat.
A felét sem érdemlik! 200 ezer nettóért sokan sokkal jobban elvégeznék az ország és a nép érdekében!
mekkelek
@gulyasgyula: Eddigi mutyijaikat ismerve valószínûleg ez is le volt elôre zsírozva és a fideszes jelötek tudták jól hogy mi lesz a választások után, tehát nem a népért való olthatatlan tenniakarásuk miatt indultak. És ez tetszik neked?
spu00
Megnézték egyáltalán, hogy mely pártok hol indítottak egyáltalán polgármester jelölteket? T.i ez megmutatná feltevéseik helyességét, vagy megmutatja, hogy tényektől függetlenül el akarják meszelni a kormányoldalt, mert az LMP-s emberke csak ezt csinálja. Hiába, az LMP-nek ez a taktikája, csak már senkit sem érdekel. De témának érdekes, még ha nem is igaz. Információ hiányában az emberek mindenre harapnak, de hát lekük rajta.
Kamcsatka
@human: Azért nem kell túlértékelni és felemelni Orbánisztán választópolgárainak demokrácia iránti vágyát. Egy politikus nem mondhat ilyet, de én szerintem nem kell felmenteni őket, bennünket.
gulyasgyula
@mekkelek: Az tetszik hogy aki a pénz miatt iletve a pénz hiány miatt nem jelöltete
magát hát most megszivta ,egyébként aki ismeri a rendszert az tudta hogy a kölségtéritéssel is igen jól lehet manipulálni ..
mekkelek
@gulyasgyula: Ez is egy mutyi volt, egy a sok közül. Személy szerint nekem a mutyi nem tetszik attól függetlenül hogy ki csinálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.