Ismeretlen tettes ellen megtette feljelentését a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amiért nem jelentették az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal összefüggő, a tudomásukra jutott korrupciós bűncselekményt – közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) pénteken az MTI-vel.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője csütörtökön beszélt arról, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben – hangsúlyozta a szóvivő.

Erre reagálva André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője – az atv.hu oldalon is olvasható – Twitter-üzenetében azt írta: , hogy a Bécsi Egyezmény "mindig hasznos olvasmány diplomáciatörténeti szempontból", valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjainak ismeretéhez is.

A CÖF-CÖKA pénteki közleményében kiemelte: ismeretlen tettes ellen tették meg a feljelentést, ezért – mint fogalmaztak – "számunkra érthetetlen, miért helyezi az ügyvivő úr saját magát a célkeresztbe, és miért vonul rögtön diplomáciai védettsége sánca mögé".

A civilek azt írták: a magyar jogászok sokasága is ismeri a figyelmünkbe ajánlott, a diplomáciai mentességről szóló Bécsi Egyezményt. A CÖF-CÖKA az 1973. évi 7. törvényerejű rendeletre hívta fel a figyelmet, amely lehetővé teszi bűncselekmény gyanúja esetén diplomáciai védettséggel rendelkező személy ellen is – meghatározott módon – az eljárás lefolytatását. Kiemelték továbbá, hogy egy 2012-es törvény kimondja: milyen következményt kell viselnie annak, akinek hitelt érdemlő tudomása van nem leleplezett vesztegetésről, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.

A magyar állampolgároknak kiemelt érdekük fűződik ahhoz, hogy az Egyesült Államok részéről korrupcióval megvádolt emberek lelepleződjenek, és jogállamiságunk keretei között elnyerjék büntetésüket – fogalmaztak. "Szövetséges államainknak fontos, hogy minden korrupciós bűncselekmény kivizsgálásra kerüljön, függetlenül attól, hogy azok melyik állam hatóságainak jutottak tudtára" – írták.

A CÖF-CÖKA kitért tovább arra is, "bátor elhatározás" lenne, ha az Egyesült Államok ügyvivője "követné az olyan külföldi diplomaták magatartását, akik az eljáró hatóságok tényfeltáró munkáját úgy segítették, hogy bűncselekményekkel kapcsolatosan lemondtak diplomáciai mentességükről".

Az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát, valamint a Központi Nyomozó Főügyészséget, és mindkét helyen arról tájékoztatták, hogy péntek délelőtt még nem érkezett meg a feljelentés.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
New York,vasárnap

Az amerikai " CÖF,the USA " úgy döntött,hogy hétfőn a városban
Peacemenetet indít a magyarországi tüntetések támogatására,amely

" A KÖZFELHÁBORODÁS NAPJA "

címen országos megmozdulásokká szerveződik!

A New Yorki menet szlogenje:
"Nem leszünk magyar gyarmat !! "

Mindenkit buzdítanak a személyes részvételre !!
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1908439_1502388430045036_8388954860848425892_n.jpg?oh=e7a6a97882d86b36445d673f32e3df48&oe=54D68B01&__gda__=1423381611_26829fecbe9ea8589709bed12bf015c3
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Ez a CÖF a kedvencem..:) :) Hogy ennyi b@rmot hogy fújt össze a szél..:) :) :) :)Elképzelem,Goodfriend fejét,,ahogy olvasgatja a CÖF agymenéseit.:) :) :) :) Hát én ki nem bírnám röhögés nélkül,,ha egy esetleges sajtótájékoztatón ezekre az ökörségekre reagálnom kellene.:) :) :)
islander
Ez a CÖF, Lomnicival az élen a leghülyébb társulat, amiről hallottam.
Ilyen alapon a fél országot fel lehetne jelenteni.
Ha viszont megteszik, úgy járnak, mint a volt NAV-os kipakoló ! ! !
nyanya001
New York,vasárnap

Az amerikai " CÖF,the USA " úgy döntött,hogy hétfőn a városban
Peacemenetet indít a magyarországi tüntetések támogatására,amely

" A KÖZFELHÁBORODÁS NAPJA "

címen országos megmozdulásokká szerveződik!

A New Yorki menet szlogenje:
"Nem leszünk magyar gyarmat !! "

Mindenkit buzdítanak a személyes részvételre !!
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1908439_1502388430045036_8388954860848425892_n.jpg?oh=e7a6a97882d86b36445d673f32e3df48&oe=54D68B01&__gda__=1423381611_26829fecbe9ea8589709bed12bf015c3
kukac50
A CÖF-nek illő lenne tudni,hogy a Magyar hatóságoknak kellene felderíteni a Magyarországon történt korrupciót.
Vida Ildikóról azóta tudjuk,hogy korrupt amióta Horváth a zöld dossziét nyilvánosságra hozta,és nem vizsgálták!
pbalage
magyarország politikai fenegyerekei újból tolják a emberek arcába az idiotizmust, de speciel én ezt nem fogom bevenni.
Juhász István
Bocsika...de mi is történt? Az USA, egyszerűen CSAK kitiltott 6 magyar állampolgárt, mint ahogy ezt már több 10.000.más állampolgárral is megtette. Az Ő törvényeik alapján, nem kell indokolnia semmit... Ha valaki kiváncsi az indokaikra, kérnie kell újból egy vizumot, és akkor már KÖTELESEK az indoklás megadására. Az USA részéről ennyi...Nálunk indult el egy eszetlen belharc, kérték az indokokat, amit persze - csak úgy, sohasem fog kiadni az Államok. ha a nagytudású, nyelvet sem ismerő Vida, ténylegesen kiváncsi lenn, kitiltásának okairól KÉRNE egy vizumot... és megkapná a kitiltásának teljes indoklását!!! Ezt azonban el kell kerülnie, mert borulna bili, és sokan szarosak lehetnének. Goodfriend meg semmi mást nem tett, és tesz, mint az USA államának jogi, politikai képviseletét látja el, és teszi ezt a bécsi egyezm. , valamint az USA törvényeinek betartása mellett. Vegyétek már észre...Ja, és, hogy résztvett a tüntetéseken?? Persze, hiszen ott volt a békameneten is, mint a többezres lengyel baráti sereg, csak azok költségeit a Cöf állta, a JÓBARÁT, meg egysuerűen csak tájékozódni kivánt, és kiván a magyarországi események felől. EZ A DOLGA...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.