A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt kedd reggel az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét.

Latorcai János levezető elnök ezért berekesztette a tanácskozást.

Az MSZP azért kérte rendkívüli ülés összehívását, hogy a Ház parlamenti határozatban rögzítse az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és független képviselők is támogatták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

Határozatképtelen a parlament, mert a Fidesz távolmaradt

Az Országgyűlés – a napirend előtti felszólalások után – először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat.

Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és – Fidesz-KDNP-s politikusoktól – 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.

Latorcai János ezt követően megkérte a frakcióvezetőket és a terembiztosi szolgálat tagjait, segítsenek a határozatképesség helyreállításában, a terembiztosok azonban jelezték, hogy nem tartózkodik a folyosón országgyűlési képviselő.

A Ház a folytatásban megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem – a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt – nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható – jelezte Latorcai János, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre – akkor kormánypárti kezdeményezésre –, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztésen.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ne értem ezt a fideszt. Ha ellenzékben van, távol marad. Ha kormányon van, távol marad. De akkor miért kapnak fizetést?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Mindzsi: Szerintem meg Te tévedsz! Én, mint "ballib" igenis nem helyeslem a rezsicsökkentést! Próbálom nemcsak a "fajtabelimmel", hanem mindenkivel megértetni: a rezsicsökkentés árát valahol, valamilyen formában biztos, hogy mindenki megfizeti. Ez lehet az utdij, de akár az internetadó kiterjesztése, az élelmiszerbiztonsági felügyeleti dij megemelése, stb. Fujhatják a rezsicsökkentést, ha "beujitották" pl. a bankadót -- amit persze nem terhelhetnek ránk, de mégis csak igy történt -- én jelenleg 2-2,5x többet fizetek a bankszámlám után, mint előtte. Ugyanez történik majd többek között az élelmiszerlánc felügyeleti dijjal is! Ha megforditom a nézőpontot, vagyis én lennék tulajdonosa valamelyik élelmiszer boltnak, hát bizony az uj adót csak ugy nem "nyelném be"... hiszen nem vagyok a pénzem ellensége.
Mindzsi
Igazad van...
Most dolgoznak egy lehetőségen, hogy mindenki lemondhat szabad akaratából a rezsicsökkentés előnyeiről
Én pl. ragaszkodom, hogy emeljék vissza a benzin árát 430.-ra, mert akkor a kalkulált adó folyik be a büdzsébe és nem vetnek ki más adónemet :)
eszegfu
@Mindzsi: De akkor mi a francért erőltetik a rezsicsökkentés folytatását?! Szerintem csak a népszerüségüket szeretnék megtartani. Sajnos az egyszerü ember "nem lát át a szitán", hogy ez csak ez mézes madzag. Aztán annak meg mi értelme van, hogy "lemondok szabad akaratomból a rezsicsökkentésről?! Lecsökken a bankszámlám fenntartási költsége, vagy akár 6 %-kal olcsóbb lesz nekem az élelmiszer?! Hát biztos, hogy NEM ez a szándék! Tudod mit? Én szabad akaratomból ugy döntenék, hogy kérem a rezsicsökkentést és a különbözettel azt támogatok, akit akarok! Én nem akarok többet befizetni a költségvetésbe (ha vállalnám a teljes összegü rezsit), mert egyáltalán nincs szándékomban a stadionok épitésére, vagy egyéb más hülye ötletükre (már nem is tudom melyik országban állitanának fel sámán dobot pl.) egyetlen fillért sem áldozni.Sőt azt a szándékot, hogy az összes szolgáltatót egy tröszt-féle rendszerbe összevonni, aminek az állam lesz a tulajdonosa, hát azt kell mondjam: ez is csak egy eleve elvetélt ötlet... ez is csak egy ujabb adó. Hidd el: itt
valami nagyon el van b...va!
Mindzsi
@eszegfu: a rezsicsökkentést megkapod (ha kéred, ha nem), csak éppen abból a pénzből senkit nem támogatsz, ami a zsebedben marad :)
nem is lenne ez a szarozás, ha a szocionisták nem emelik HÁROMSZOROSÁRA az energiaárakat (pedig azt igérték: nem lesz gázáremelés
eszegfu
Te irtad: "Most dolgoznak egy lehetőségen, hogy mindenki lemondhat szabad akaratából a rezsicsökkentés előnyeiről". Én csak ezért gondolkodtam el ezen. Abban viszont NE legyél biztos, hogy nem támogatok valakit is... Azután meg nem elég az, hogy valahonnan szeded a "szocionisták nem emelik háromszorosára..." Nem voltam rest, megnéztem: az első Orbán kormány ( 1998-2002 között) 25 %-kal
emelte, majd a Gyurcsány kormány (2002-2006) 85-98 %-kal, azaz a 2x-resére, nem pedig a háromszorosára. Szivesen cserélek véleményt Veled is, csak kérlek nézz utána, necsak hallomásból, megérzésből próbálj meg érvelni. A másik meggondolandó: ugye piacgazdaság van és ez határozza meg az árakat, tehát az hogy melyik kormány hányszorosára emelte a gáz, vagy bármely energia árát az ha tetszik, ha nem piacfüggő. Be is igérhették, hogy nem emelik a gáz árát, de ha a piaci ára megnőtt, akkor nekik is meg kellett emelniük (ezt a kormány "szinezetétől" függetlenül). Ha nem emelik, akkor is az emberek valamilyen más adó formájában akkor is megfizetik, mint ahogyan most is! Vagyis most csökkentik, de másképpen mégis megfizetjük. Végső soron ugy érzem, hogy egyik véleményed a másikkal ellentétben van...
mate03
@Mindzsi: Kőnnyü a gáz árát csökkenteni,amikor a gáz világpiaci ára ,húsz év óta nem volt ilyen olcsó!Ennyit a rizsa csökkentésról!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.