Simicskó István sportért felelős államtitkár szerint helyes úton jár a magyar sport, amely az ország egyik sikerágazata, és amelyben jelenleg az a legfontosabb, hogy a sportolói létszám folyamatosan növekszik.

A politikus az MTI-nek adott keddi évértékelő interjújában kiemelte: a kormány továbbra is értéknek tekinti a sportot, az eredmények pedig azt jelzik, hogy a sport a nemzet közös értéke.

"A sport nemcsak közösségformáló erő, hanem közösségi felelősségvállalásra neveli a gyermekeinket, akiknek ez által az önismeretük gazdagodik, mindemellett a sport egészségmegőrző szerepe is jelentős" – mondta az államtitkár. Hozzátette: ezért is fontos áldozni a sportra, mert ha nincs mögötte támogatás, akkor a tehetséges gyermekek "nem érezhetik meg a sport valódi ízét." 

Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetésben 118,8 milliárd forint a sporttal kapcsolatos összeg. Összehasonlításképpen megemlítette a 2010-es esztendőt, amikor 16,5 milliárd forint állt rendelkezésre ugyanezekre a célokra. 

Az államtitkár beszélt a sporttal kapcsolatos hármas célrendszerről is. Ennek egyik eleme, hogy minden gyermek sportoljon, amelynek érdekében, mint mondta, bevezették a mindennapos testnevelést, így már közel 900 ezer gyermek sportol legalább az iskolai testnevelésórákon.

A másik cél, hogy Magyarország minél több világversenynek adjon otthont. Simicskó István szerint sportdiplomáciai erősödést jelez az, hogy a jövő évre 41 ilyen esemény rendezési jogát nyerte el az ország, amely az idén 45 világverseny házigazdája volt. 

A harmadik cél a létesítmények fejlesztése, amellyel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, "több évtizedes lemaradásban" van Magyarország, de a folyamat elindult, vannak már komoly eredmények. Kiemelte, hogy 2010 és 2014 között 880 településen sikerült sportcélú beruházásokat megvalósítani. Jövőre újabb 70 létesítmény készül el.

Simicskó István a 16 kiemelt sportágat érintő sportágfejlesztésről is szót ejtett, erre a célra jövőre 12 milliárd forintot különítenek el.

"Ez a program kiszámíthatóságot ad, biztos alapokat teremt, és megteremti a zavartalan, egymásra épülő szakmai munkához szükséges feltételeket" – mondta. Hozzátette: az elmúlt év munkájának eredményei már láthatóak, ezekben a sportágakban ugyanis 20 százalékkal nőtt a sportolói létszám, többségében az utánpótlás korosztályban, de az edzők és az új egyesületek száma is emelkedett. 

A kiemelt sportágakkal kapcsolatban hangsúlyozta: a 2013 júliusát követő egy évben a felnőtt és utánpótlás korosztályokban 508 érmet, köztük 163 aranyat szereztek a magyar sportolók. 

Az államtitkár azt mondta, hogy a "sportoló nemzetté" válás szempontjából is vannak eredmények, a rendszeresen sportoló felnőttek aránya az elmúlt évek munkájának köszönhetően öt százalékról 15-re nőtt, a szabadidősport-rendezvényeken egymás után dőlnek meg a részvételi rekordok. Kiemelte még, hogy az utánpótláskorú igazolt sportolók létszáma egy év alatt 21 ezerről 27 ezerre nőtt.

"A sport kulcs a társadalom ajtajához, ezen keresztül láthatjuk, hogy hogyan él a társadalom, a magyar társadalomra pedig ráfér például a sportszerűség" – jelentette ki az államtitkár, aki azt is jelezte, a tanuszodai és tornaterem építési programok az előzetesen tervezett 900-900 millió forint helyett jövőre 3-3 milliárd forint támogatást kapnak.

"Az úszószövetséggel közösen kitűzött cél, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, és a szövetség munkájának köszönhetően az elmúlt egy évet tekintve már közel kétezerrel több gyermek jár rendszeresen úszóegyesületekbe" – mondta Simicskó István. Hozzátette: a mindennapos testnevelés bevezetése lehetőséget ad arra, hogy két órát összevonva, hatékony úszásoktatást kapjanak a gyermekek. 

Kiemelte, hogy ehhez szükség van uszodákra, de ebben a programban is lépésről lépésre tudnak csak haladni, ugyanakkor a célok pozitívak, a létesítmények fenntartásáról az állam gondoskodik a Nemzeti Sportközpontokon keresztül, mindemellett ebben a programban lehetőség van még uniós források bevonására is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által december elején elfogadott, a gazdaságos olimpiákat támogató reformprogram kapcsán felvetődött budapesti olimpiai pályázat kérdéséről az államtitkár azt mondta, ebben az ügyben a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) "kell vinnie a zászlót."

"A rendezésre a nemzeti olimpiai bizottságok, illetve az adott város pályázik, de természetesen később szükség lesz kormányzati garanciavállalásra is, mindenesetre meg kell várnunk a MOB februári közgyűlését, s azt, hogy ott milyen döntés születik a pályázattal kapcsolatban" – mondta Simicskó István. A politikus hangsúlyozta, a MOB a magyar sport parlamentje, ezért "érdemes megvárni", hogyan határoz a közgyűlés az ötkarikás játékok megpályázásáról.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Karate matyi,, a ,,legkiemeltebb sportágban,, milyen ,,eredményt,, értünk el, abban amelyikre a legtöbbet költitek, amelyikbe számolatlanul öntitek a milliárdokat, amelyikkel semmilyen eredményt nem értünk el, ne pofáz te itt, akkor se lenne rá okod ha minden flottul menne de így pofa súlyba oszt. húzzál a sunyi 3.14. ba!!!
Ez az egész egy kitűnően működő pénzmosoda, nem egyéb...
mariaberta
Természetesen, hiszen olyan sok stadionunk van és lesz, hogy az is egy komoly sport amíg azokat bejárják. Ők lesznek a stadioni gyalog kakukok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.