Éjfél után 1 perccel Makón, éjfél után 5 perccel Budapesten is megszületett 2015 első babája. Az ország idei első újszülöttje a makói kórházban született Rácz Péter Rikárdó lett.

Ők 2015 első babái

A Csongrád megyei kórház az MTI-vel azt közölte: Rácz Péter Rikárdó 3370 grammal, 49,5 centiméterrel, a család harmadik gyermekeként jött világra. Kovács Krisztián, a szülést levezető orvos elmondta, hogy a 23 éves édesanya, Szilvia, császármetszéssel szült. A kisfiú és édesanyja egyaránt jól vannak – tette hozzá.

Ők 2015 első babái

Az első fővárosi baba a Szent István kórházban született. A kórház tájékoztatása szerint Papp Bence Gábor 3120 grammal és 54 centiméterrel, császármetszéssel jött a világra. A kisfiú a család második gyermeke.

A Parázsfuvolácska című DVD-t kapta zenei útravalóul az első fővárosi újszülött, akit a Magyar Állami Operaház nevében Ókovács Szilveszter főigazgató köszöntött csütörtök délelőtt a Szent István kórházban.

Ókovács Szilveszter az MTI-nek elmondta: az operaház idén harmadik alkalommal készült zenei kiadvánnyal az újszülöttek számára. Az Útravaló című válogatássorozat minden évben más programmal, de népszerű és a gyermekek alapműveltségében meghatározó szerepet játszó zeneművekből csemegéz. 2013-ban a legnépszerűbb magyar operákból és szimfonikus zenekari művekből, tavaly pedig az Opera együttesének, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának rádióközvetítéseiből válogattak az albumok zenei anyagához.

Az Útravaló 2015 immár egy DVD, amely a tavasszal nagy sikerrel színre vitt "kisgyermekoperácska", Mozart Varázsfuvolájának magyar ötletre épülő gyermekváltozata, a Parázsfuvolácska Erkel Színházbeli előadását tartalmazza. A cirkuszi elemekben is bővelkedő felvétel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hozzájárulásával készült el idén is 100 ezer példányban.

Ókovács Szilveszter elmondta, hogy a lemez borítójában ez alkalommal is van egy hely, ahová beragasztható a gyermek fényképe. Kitért továbbá arra is, hogy az idei kiadványhoz a Parázsfuvolácska ajánlójaként Kovács Ákos zenész, dalszerző írt személyes sorokat, aki annak idején gyermekeivel együtt nézte meg az előadást.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a főigazgató hangsúlyozta: "a Magyar Állami Operaház kiemelt feladatának tekinti a jövő nemzedékének kulturális nevelését és azt is, hogy a megszülető új magyar állampolgárocskákat az adószám és más technikailag fontos azonosítók mellett más is várja, amely egyből hazánk kultúrájához köti őket". Az idei Útravaló DVD-t a dalszínház idén is minden magyar újszülötthöz eljuttatja Magyarországon és a határokon túl egyaránt, "idén külön figyelve arra, hogy a külhoni magyar állampolgárok gyermekei akár visszamenőleg is hozzájussanak a kiadványhoz" – tette hozzá Ókovács Szilveszter.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr lópicigáspár
@Equilibrium: Milyen, milyen? Hát magyar. Vagy mégsem?
freemanpetya
Nem mindegy, hogy Rikardó vagy Sujtony, Átony, vagy Abony? Kinek melyik a szebb? Igazi patkány az, aki gyerekeken élcelődik...
tivoli
Ez a Rikárdó gyerek édesanyja császármetszéssel szült.
Na most akkor szült, vagy műtéttel lett meg a baba? Mert ugye nem mindegy?
Mámint a tervezett műtét időpontja.
ila51
Hajrá gyerekek !...:) amúgy mindkettő császárral jött e világra
tivoli
@Anna Mária: ma, 15:19
Persze, hogy nem. A szükség hozza legtöbbször.
De 2015. 01. 01 00.01 és 2015. 01. 01 00.05 nekem valahogy mégis annak tűnik.
JAJMÁR
@tivoli: 15:56 Valamit tisztázni kell, úgy látom. Igaz nem tapasztalatból tudom, de tudom. A császárok többsége a spontán beinduló és órákig tartó vajúdás vége felé történik, ha, az orvos úgy dönt, hogy el kell venni a babát, mert - vagy a nyakára van tekeredve a köldökzsinór, vagy nem jól fekszik..,- életveszélybe kerül. Ezt pedig a szívhang gyengülése és ritkulása jelzi.
tivoli
@JAJMÁR: ma, 16:23
Tudom én is, a menyem is így, és ezért így szült néhány hete.
Én csak az időponton csodálkozom, hogy az első babák milyen pontosak lettek. Igazságosan a spontán született babákat kellett volna csak figyelembe venni.
JAJMÁR
@tivoli: 17:19 Gratulálok nagypapa :-) A legfontosabb, hogy egészséges legyen a baba, ez a szilveszteri születés számít a legkevésbé, én biztos nem tenném kockára a gyerekem egészségét egy beindított szüléssel - mert azt is lehet - vagy tervezett császárral. Nekem is lesz egy újabb picur, februárban :)
ÖÖö .. nem nekem, a fiaméknál, - most sűrűn jár errefelé a gólya :)
tivoli
@JAJMÁR: ma, 17:58
Köszönöm a gratulációt, s kívánok nektek szerencsés babavárást. ÖÖő.. nem is annyira neked, a fiadéknak! :-))
1magyar
Nagy számok törvénye alapján a Rikárdók jöhetnek elsőnek.
köhögő bolha
Bács megyében Ráhel az első,a nagy számok törvénye alapján nincs szükség szoláriumra! :)
verőce21
Ajjaj, hogy szidják most a másodikként született kis cigánygyerekek szülei az orvosukat.
szandokan
@JAJMÁR: Meg akkor is, ha ikrek jönnek a világra, és ez a biztonságosabb megoldás, még ha úgy is majdnem tragédia lesz a vége.
Törölt felhasználó
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
köhögő bolha
"Értelmiségi házaspárnak nem születhetett gyereke. Úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak egyet, még hozzá tudatosan cigányt. Vállalni akarták a maguk részét a világ jobbá tételében. Két éves korától jólétben, szeretetben nevelték a kisfiút, megadtak neki mindent, amit csak tudtak. Ahogy nőtt, mégis egyre több lett vele a probléma. Tizennyolc éves korában a haverjaival kirabolta a nevelőszüleit. Amiből minden ismerősük azt a keserű következtetést vonta le, hogy a génekkel szemben nincs mit tenni."
kopeba
Tízből nyolc baba soha nem fog szoláriumot használni egész életében. Véletlen ??
freemanpetya
@kopeba: Inkább a pumpával pózolást vagy a tangában buzulást gyakorolnátok a babákkal való patkánykodás helyett...
freemanpetya
@köhögő bolha:Szép kuruc-aranytollas sztori. Esős, borongós napokon, a kandalló előtt, vasalt Wermacht egyenruhában üldögélve, kiváló szabadidős elfoglaltság egy ilyen hátborzongató horror-olvasmány...
cacus
@freemanpetya: Ti meg inkább a beilleszkedést gyakorolnátok a társadalomba
freemanpetya
@cacus: a kis kirekesztő agyad szerint csak roma vagy komcsilibsi lehet aki utálja a megélhetés rettegő fajtádat. Hidd el, anélkül, hogy romák vagy zsidók lennénk sokan unjuk már a notórius és primitív rasszizmusotok és antiszemitizmusotok. Dolgoznotok kellene már megtanulnotok, nem a rubelt kergetve, egymásnak uszítani a békés embereket...
cacus
Megszívtad pöcök mert nem vagyok jobbikos de az tény, hogy ma Magyarországon jóval több cigánygyerek születik, mint magyar, és az ilyen elmebetegek mint te még örülnek is neki! És mi az hogy a rettegő fajtám? Akkor most ki is a rasszista te kis g..i huszár?
freemanpetya
Nem vagy jobbikos? Akkor miért zavar, ha roma gyerekek születnek? Az, hogy milyen származású gyermek születik több, azt honnan tudod? Novák Emő vagy T.Torta vezet ilyen statisztikát? A rettegő megélhetési, rubelt kergető fajtádon mit nem értesz? Melyik részét részletezzem? Egyébként továbbra is suttyó patkánynak tartom azt aki gyereken élcelődik...
cacus
@freemanpetya: Veled ellentétben én cigányok közt élek. A közvetlen szomszédom egy kilenc tagú roma család. Azon kívül, hogy zajosak, piszkosak(ezt a környezetükre értem), a gyerekek rendszeresen átjárnak a kertembe a gyümölcsöt szüretelni, ha kölcsön kérnek és nem adok az anyámmal b@ztatnak, nincs velük bajom. De mikor az apuka 3 éve úgy nyilatkozott, hogy inkább csinál még két gyereket (ami össze is jött), de nem megy dolgozni az kivágta a biztit.
Szerinted kik fogják eltartani ezeknek a gyerekeknek a többségét? Az intézetekben lévő gyerekek nagy száma roma származású. Érted? Magyarul a többségük azért szül sok gyereket, hogy megéljenek belőlük. Egyébként rettegni meg te rettegsz koma. Fogalmad sincsen a valóságról, csak böfögsz nagy ostobaságokat...Ennyi
freemanpetya
Mellettem is lakik egy roma család, a konfabulált történeteddel ellentétben. A nagylánynak most volt szalagavatója,idén érettségizik. Apuka az egészségügyben dolgozik szakápolóként, anyuka pedig az egyik nagy áruházláncnál eladó. Ugyanúgy élik az életük, mint mindenki más. Az a sanda gyanúm, hogy ezek a beilleszkedni képtelenek mindíg a szélsőjobbos rubel-kergetők mellett élnek. Imádom az aranydarutollas kuruc történeteket (11 tagú piréz család a szomszédomban) , amelyek elősegítik a megélhetési alapon rettegést. A gyűlölködés és uszítás helyett a társadalom hasznára váló foglalatosságot kellene találnotok magatoknak, amiből az uszítás helyett akár még meg is élhetnétek...
cacus
@freemanpetya: El vagy Te vagy varázsolva öreg, nem kicsit, nagyon! A nem létező agyadra ment a sok rettegés, meg nácizás, de kár rád pocsékolni az időt is. Azt mondom ragadj velük össze pajtás, és vegyél magadhoz vagy 10 kis purdét, és mutasd meg nekik az irántuk érzett szeretetedet...
freemanpetya
Ez a sablonos válasz (költözz oda hozzájuk, vegyél magadhoz 10 purdét) annyira jellemző rátok a megélhetési alapon rettegő, rubel kergető, szélsőjobbosokra. Érvek nálatok nincsenek csak a rasszista, primitív fröcsögés. Rettegj hát szabadon ( látod, a demokratikusan és szabadon gondolkodók között ezt is megteheted) és várd a 30 rubelt. Jó éjt!
cacus
@freemanpetya: Jól van tezsvír... Szamurájkardos jó éjszakát kívánok, uzsorások és színesfém tolvajok, valamint időseket ki rabló rajok őrizzék álmodat...
freemanpetya
Na, csak előbújt a masírozó, fogatlan kéményseprő belőled... te kis Lajka.
cacus
@freemanpetya: Alukáljál kis betegem :)))
freemanpetya
Pumpás, tangás szép álmokat neked is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.