Az MSZP a zuhanó világpiaci árak miatt áprilistól a háztartások átlagfogyasztásának mértékéig 20 százalékos gázár-, valamint 10 százalékos áramdíj- és távhőárcsökkentést javasol.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az olcsó gázból származó hasznot eddig olyan "fideszes oligarchák fölözték le, mint a MET Zrt.-ben érdekelt Garancsi István, Orbán Viktor házi pénztárnoka".

A világpiaci árak csökkenésének hasznát oda kell adni a magyar embereknek – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy törvényjavaslatban kezdeményezik az árcsökkentést.

A szocialista politikus emlékeztetett, a kőolaj világpiaci ára az elmúlt időszakban több mint a felére csökkent, ezt a földgáz ára is követi pár hónapos késéssel. A piaci elemzők szerint pedig  ez az árcsökkenés tartós lesz.

Tóth Bertalan ebből az árcsökkenésből származó pénzt "világítópénznek" nevezte, mert szerinte ez arra szolgál, hogy az átlagemberek világítsanak, fűtsenek vele. "Világítópénz" abban az értelemben is – folytatta – , hogy azt nem nyúlhatja le, lophatja el a kormány.

A frakcióvezető-helyettes az árcsökkenésre vonatkozó javaslatukat ismertetve közölte, hogy az csak az átlagfogyasztás mértékéig járna – kivéve a távhőt, ahol nincs átlagfogyasztás – , vagyis aki ennél több energiát használ fel, az továbbra is a jelenlegi tarifákat fizeti. A világítópénzből nem lehet a medencét, a szaunát fűteni – jegyezte meg, ismertetve, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint az átlagfogyasztás földgáz esetében 1200 köbméter évente, míg az áram esetében 2400 kilowatt/óra évente.

Az ellenzéki képviselő közölte azt is, hogy törvényjavaslatuk nem érinti a nagycsaládosok kedvezményét, vagyis az ő esetükben akkor is érvényesíteni lehetne az árcsökkentést, ha fogyasztásuk az átlagot meghaladó mértékű.


10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

micfild
Jobban tenné az mszp , ha azzal foglalkozna ami sokkal fontosabb. pl az élelmiszerek áfájának csökkentését miért nem javasolják?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sziszifusz
A világpiaci energiahordózó árakat csak akkor követi hazai árváltozás, ha azok emelkednek. A csökkenés miért nem látható a kisfogyasztóknál megjelenő számlákon?
Kinek a haszna a megnövekedett árrés ami a vételi és eladási árak közti különbségből keletkezik ?
Vannak sejtéseim !!
papa.49
@Sziszifusz: Én viszont azt kívánnám hogy a gáz fűtőértéke ne töredéke legyen a tavaly előttinek, mert pillanatnyilag ugyan az a lábos ugyan annyi vízzel bő 1/3, több idő alatt forr fel, a ,,szolgáltató,, így próbál spórolni rajtunk, mert ugye a gázt köbméterben mérik, de fűtőértékben fizetjük...
Volt ugyan egyszer egy bejelentés hogy egyszerűsítik a számlát de csak annyi változott hogy ráírják hogy mennyit ,,takarítottál meg,, persze ahogy Móricka elképzeli...
Az mszp. próbálná magát rendbe szedni, mert ha így halad többé be se jut a parlamentbe...
A világpiaci ár már kb. fele csak a 2013.évinek a gáz ára nem igazán a fele az akkorinak...
Sziszifusz
@papa.49: 13:56
Igazad van. Felénk is érezhetően sokkal gyengébb a gáz fűtőértéke.
Sumákol itt már mindenki.
Feraj49
Hát baxki a sámlit magad alól. Az emberek nagy többsége még mindig fával tüzel velem együtt. A tűzifa áfáját miért nem igyekeztek mérsékelni ,mert most 18,500 Ft. egy köbméter.amit másfél hét alatt el lehet tüzelni.Ez csak a minimális hőmérsékletet tartva a szigetelés ellenére a lakásban.Csodálkoztok,hogy az emberek
"-környezetet nem kímélve" - mindenféle szemetet,autógumit,flakont elégetnek. Az erre a reagálásotok,hogy jelentsék be a szomszédok,ha ilyet látnak ? Majd ti kiszabjátok a bírságot ! Arra nem is gondoltok azért éget szemetet,mert nem tudja kifizetni a fa árát !
kamazuka
Mikor 5Ft-ért vette az MSZP a villamosenergia kwh-át és 45-ért adta a fogyasztóknak,akkor nem volt ekkora elánnal!
Akkor melyik oligarcha is tette el a hasznot?
kkalman
Ellenzékben ezek is, mint mindegyik, nagyon okosakat tudnak mondani. Ha hatalomra kerülnének, egyből elfelejtenék, mit is mondtak ellenzékben. Épp olyan pénzsóvárok, mint az éppen regnáló párt(ok), valamint a kormány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.