A múlt év végére önkormányzati adódömpinget jósoltak a szakértők –   füstadó, szakálladó, szingliadó, a lehetőségek tárháza végtelen.

A Napi Gazdaság összegzéséből egyébként az derül ki, hogy egyelőre visszafogott volt a legtöbb önkormányzat. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az önkormányzatok fele hektáronkénti 3–10 ezer forintos földadót vethet ki az idén. Ez csaknem 1600 település életében hozhat változást, miután az állam 2015-től szabad kezet biztosított a falvaknak és városoknak saját adópolitikájukat illetően. Földadót egyelőre néhány település vetett ki (Mindszent, Karancsalja, Nagykeresztúr, Tóalmás, Rábapaty, Szalapa, Kisvásárhely), a kormány álláspontja szerint jogszerűtlenül. A Földművelésügyi Minisztérium szerint ugyanis törvény tiltja, hogy az önkormányzatok már központilag megterhelt tárgyat adóztassanak.

"Az önkormányzatok fantáziája nem ismer határokat: Zsombón bevezették a 20 méternél magasabb épületek utáni építményadót, máshol az iparűzési, idegenforgalmi vagy a kommunális adó mértékét emelték. Ha a képviselőknek úgy tartja kedvük, füstadót, kapuadót vagy akár nőtlenségi adót is kivethetnek" – emlékeztet a lap.

A viccesnek hangzó nőtlenségi adó ötlete tényleg fel is merült egy polgármester fejében: az elmúlt év végén a Bács-Kiskun megyei Tázlár vezetője egy közmeghallgatáson arról beszélt, hogy elöregszik a falu. Bán Róbert arra a kérdésre, lesz-e helyi adó, nemmel válaszolt, "bár, mint mondta, hasznos lenne a nőtlenségi adót bevezetni a régi öregek példája alapján". Az ötletet azóta elvetette a polgármester.

A földadót kivető Mindszent polgármestere a járműadó bevezetésén gondolkozott, amelyből 7–10 millió forintos bevétel származhatna. A gépjárműadót az eddig ez alól mentesülő járművekre vetnék ki: mezőgazdasági vontatókra, lassú járművekre, pótkocsijaikra.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Ez lenne a pofátlansági adó!
Amely gépek időszakosan vannak csak használva gondolok a mezőgazdasági gépekre pótkocsikra kombájnokra pofátlanság lenne adót kivetni!
Az a gazda miért fizessen a gép után adót aki egy évben 3- 4 alkalommal használja a gépet vagy pótkocsit aratáskor trágya kihordáskor vagy betakarításkor,és még közúton sem közlekedik vele.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
Hajadót nem javasolnék bevezetni, mert ezeket az adó-agymenéseket olvasva, már tépjük a hajunkat, így abból rohamosan csökkenne a bevétel!
bundi
lényegében a nép ere adott felhatalmazást...folytathatják...nevezzék gazdasági reformnak, vagy ámokfutásnak, de a nép ezt támogatja...vagy nem?
nezelodo
"1magyar
Az első pápa akit nagyra értékelek, ez az igazi gyerekvédelem."

Nem is szaladgál mostanában a Vicctorunk a Vatikánba családostul áldásért. Alighanem nincs nagy sikere a jezsuita pápánál.
Dr plágium
Nesze neked rezsi csökkentés. Már akkor megmondtuk, duplán veszik vissza azt pár száz forintot.
Desischado
Adtak egy picike körömhegyet, egész kart követelnek vissza. Tipikus fidesznyik hozzáállás. Gyomorforgató!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.