Csak az idén érkezett 23 ezer menekült őrizetbe vétele ennyibe kerülne az államnak, és messze még az év vége.

Rogán Antal kedden a keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, "az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról.”

A Népszabadság szerint a 23 ezer férőhely csaknem kétszer annyi, mint az összes hazai börtön kapacitása, igaz,  őrzött idegenrendészeti szállást olcsóbban lehet építeni, mint börtönt, a költségek így is 100 milliárd forintba kerülnének.

A nyílt befogadóállomásokon a bevándorlási hivatal személyenként 4600 forintos ráfordítással kalkulál, de ha vigyázni is kell a menekültekre, akkor ennyiből nem jönnek ki. Így tehát a több tízezer menekült őrzése, élelmezése és egészségügyi ellátása napi 150 millió forintba, tehát éves szinten 70-80 milliárd forintba is kerülhetne.

A számítás az eddig érkezett 23 ezer menekült őrizetbe vételére érvényes, tehát ha a tendencia ilyen mértékben folytatódik a költségek értelemszerűen megtöbbszöröződnek.

Ahogy azt az Index megírta, a menekültügyi szakemberek nonszensznek nevezték Rogán ötletét, a Menedék migránsokkal foglalkozó egyesület vezetője, Örkény Antal azt mondta, "jogilag és szakmailag sem igen lehet értelmezni Rogán szavait. Ez legkevésbé sem szól azokról az emberekről, akik hozzánk jönnek, szimpla hisztériakeltés. Rogán nacionalista, soviniszta szólamokkal ellenséget akar kreálni a bevándorlókból. A javaslat szerint Magyarország úgy kezelné őket, mint a bűnözőket, miközben ők szerencsétlen emberek".


4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
É honnén fogják tudni hogy jogosultak- e vagy nem menekültnek lenni?
Equilibrium
@miazavalami: Honnan, honnan? Hát onnan. A kisujjukból...
nezelodo
Milyen szerencse, hogy azok nem menekültek, akik 5-6 ezer euróért meg szívességi szavazásért kapnak magyar útlevelet, de még káromkodni se tudnak magyarul.
kisangyalom13
Kedveseim, kik szervezik a menekültek indítását Magyarország fele?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.