A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemző a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhető ajánlatokat – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből.

A kutatás szerint az árérzékeny hozzáállás a hitelek esetében egyáltalán nem jellemző, a magyarok csupán 44 százaléka hasonlítaná össze biztosan a pénzügyi intézetek ajánlatait a világhálón. A megkérdezettek 64 százaléka fél a hitelek rejtett költségeitől, 49 százalékuk pedig átláthatatlannak látja az ajánlatokat. A tájékoztatás szerint ez egyértelműen összefügg a bonyolultabb banki nyelvezettel, ugyanakkor a hitel-összehasonlító oldalak komoly segítséget nyújtanak a megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Ennek ellenére az elmúlt két évben pozitív irányba változott a hitelek megítélése, a magyarok 52 százaléka már ésszerű lehetőségként tekint a hitelfelvételre, míg mintegy ötödük érzi jobb megoldásnak, ha a vásárló ugyan hitelből, de előbb hozzájuthat a kívánt termékekhez.

A hitelek elfogadottságának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig negyven százalékuk törleszti adósságát. Az elmúlt évben a megkérdezett 18-69 éves lakosság csaknem 18 százaléka vett fel új hitelt, a következő három hónapban a magyarok 13 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kölcsönért folyamodik.

Az aktuális Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató Kft. 2015 februárjában 500 fős, (18-69 éves korosztály) mintán készítette.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Knapp75
Talán a bank- és hitelellenes butáskodás helyett a kormányzatnak a Zemberek pénzügyi képzésére kellett volna összpontosítania.
Egyrészt most nem éreznék azt a devizahitelesek, hogy Orbánék (is) becsapták őket, másrészt most is ugyanott tartunk, mint 10 évvel ezelőtt: az emberek fele nem is érti, amit aláír.
Az meg szégyen, hogy nem is érdekli őket!
Aztán persze ha rosszul jár vele, majd lehet a bankokat okolni.
Sajnos a népbutítás gyorsan visszaüt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Linna
@verőce21: Attól tartok, a mostani bankbotrányban is benne vannak, azért nem derül ki semmi!
coni
A 40 év kommunizmus plusz a jelenlegi államszocializmus az oka, hogy a magyarok nem gondolkodnak.
Nem lett volna szabad a Fidesznek eltörölni azt a törvényt, hogy csak az vehet fel devizahitelt akinek devizajövedelme van. Plusz még Járai az egekben tartotta a Ft kamatot. Plusz még 2010/11-ben a végtörlesztés helyett a Forintosítást kellett volna erőltetni.
verőce21
@Linna: (22:24) Ebben azért ne legyél olyan biztos, mostmár ráérnek húzni a cérnát kifelé a gombolyagból. (Sokkal több van ebben az ügyben.)
verőce21
@coni: (23:04) Tudod, utólag okosabb már mindenki. De ez nem jutott eszébe más országoknak sem, most is bennünket másolnak.(horvátok, stb.)
Linna
@verőce21: Na majd meglátjuk!
Vagy éppen nem!
tivoli
Eredetileg nem is akartam szólni ehhez a cikkhez, de minden alkalommal bebőszülök, ahányszor a címet olvasom.
"Nem csak hülyék, lusták is a magyarok a pénzügyekhez"
Nem lehet mindenki pénzügyi zseni, sem magyarországon, sem a művelt nyugaton, ezért bízza a pénzét a bankokra, brókerekre. Cserébe elvárja a tisztességes ügyintézést.
Kedves Propeller. Igazad lehet, hogy a magyarok bizonyos dolgokban hülyék és lusták, de így direkte a szemükbe vágni enyhén szólva SÉRTÉS!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.