A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemző a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhető ajánlatokat – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből.

A kutatás szerint az árérzékeny hozzáállás a hitelek esetében egyáltalán nem jellemző, a magyarok csupán 44 százaléka hasonlítaná össze biztosan a pénzügyi intézetek ajánlatait a világhálón. A megkérdezettek 64 százaléka fél a hitelek rejtett költségeitől, 49 százalékuk pedig átláthatatlannak látja az ajánlatokat. A tájékoztatás szerint ez egyértelműen összefügg a bonyolultabb banki nyelvezettel, ugyanakkor a hitel-összehasonlító oldalak komoly segítséget nyújtanak a megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Ennek ellenére az elmúlt két évben pozitív irányba változott a hitelek megítélése, a magyarok 52 százaléka már ésszerű lehetőségként tekint a hitelfelvételre, míg mintegy ötödük érzi jobb megoldásnak, ha a vásárló ugyan hitelből, de előbb hozzájuthat a kívánt termékekhez.

A hitelek elfogadottságának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig negyven százalékuk törleszti adósságát. Az elmúlt évben a megkérdezett 18-69 éves lakosság csaknem 18 százaléka vett fel új hitelt, a következő három hónapban a magyarok 13 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kölcsönért folyamodik.

Az aktuális Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató Kft. 2015 februárjában 500 fős, (18-69 éves korosztály) mintán készítette.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Knapp75
Talán a bank- és hitelellenes butáskodás helyett a kormányzatnak a Zemberek pénzügyi képzésére kellett volna összpontosítania.
Egyrészt most nem éreznék azt a devizahitelesek, hogy Orbánék (is) becsapták őket, másrészt most is ugyanott tartunk, mint 10 évvel ezelőtt: az emberek fele nem is érti, amit aláír.
Az meg szégyen, hogy nem is érdekli őket!
Aztán persze ha rosszul jár vele, majd lehet a bankokat okolni.
Sajnos a népbutítás gyorsan visszaüt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Knapp75
Talán a bank- és hitelellenes butáskodás helyett a kormányzatnak a Zemberek pénzügyi képzésére kellett volna összpontosítania.
Egyrészt most nem éreznék azt a devizahitelesek, hogy Orbánék (is) becsapták őket, másrészt most is ugyanott tartunk, mint 10 évvel ezelőtt: az emberek fele nem is érti, amit aláír.
Az meg szégyen, hogy nem is érdekli őket!
Aztán persze ha rosszul jár vele, majd lehet a bankokat okolni.
Sajnos a népbutítás gyorsan visszaüt.
Clavigo
Vazze...Jó ez így.Az Orbán-kondának kifejezett célja,,hogy végletekig lehülyitett népen tudjon uralkodni..Kegyes Urunk majd rendezi a pénzügyeinket,,kérés nélkül is.oszt jó napot.
postás
Ezen nincs mit csodálkozni. Hosszú évtizedek óta, tudatosan erre vagyunk "nevelve". Így lehet könnyen beszopatni a "Zembereket" mindenféle uzsorahitellel. (Gy.k.: CHF alapú hitel)
Ebben az összes "rendszerváltó" párt egyformán ludas.
oncogito
Kétségtelen, hogy az emberek zöme járatlan banki kérdésben. Legfeljebb annyit tud, hogy gaz bankárok, takarodjanak az országból.
Azonban a bankok működése elsősorban a kormánytól függ, azaz a kormány által működtetett központi bankon. Hogy a szerződéseket egyoldalúan lehet módosítani, eleve bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot eredményez.
Márpedig a beruházások, az igazán jól jövedelmező beruházások hosszú távúak. Csak a csalás, ügyeskedés hoz azonnali nagy hasznot. Hosszú távra pedig ebben az országban sem egyén, sem vállalkozó nem tervezhet.
Ettől függetlenül szerintem is siralmas az emberek zömének tájékozatlansága, hiszékenysége. Társadalmi formától függetlenül.
oncogito
@postás: - semmi baj nem lett volna azzal a hitellel, amit egyébként Orbán vezetett be. Kezdetben sokan jártak jól, akkor nem volt reklamálgatás.
Azonban a gazdaság romlása, a forint romlása és a kormány által jóváhagyott egyoldalú szerződések az igazi gond.
Persze, aki járatlan, aki nem informálódik, aki nem néz utána a dolgoknak, azt bármivel meg lehet etetni, ha ezzel mást is vádolhat, mint saját tájékozatlanságát.
oncogito
@Knapp75: - szerintem, hogy valaki képezze magát, ez saját igény kellene hogy legyen. Központilag tanulást elrendelni nagy baromság lenne.
A többivel meg egyetértek.
Fradigege
Megbízhatatlan a magyar pénzügyi intézetek morálja. Semmi sem világos a befektetések körül, nem mondják el részletesen a buktatókat, messziről gyütt ember bármit mondhat. Az emberek bizalmatlanok. A pénzügyi intézetek a saját érdekeiket nézik, nem az emberekét. Nem is értem ezt a kijelentést. Nem lennénk lusták, se hülyék ha lelkiismeretes morál uralkodna ebben a geci világban. gecííííííííííííí
dömdödöm
Teljesen értetlenül és szándékosan bonyolultan voltak megfogalmazva a szerződések
erre mondták ki hogy tisztességtelen az összes . _(
Január
@oncogito:Már az iskolai képzésben kellene egy minimális pénzügyi tájékozottságot elsajátítani az embereknek. Nem olyan nagy dolog, és nem olyan bonyolult, csak az iskolának az életre is kellene nevelnie, nem pedig soha nem hasznosítható tudást bemagoltatni a gyerekekkel.
Mi is történt valójában? Egy teljesen új pénzügyi rendszert rászabadított az emberekre a politika minden előkészítés/tájékoztatás nélkül. Természetes dolog, hogy mindenki szeretne még ebben az életében egy kicsit jobban élni - ezzel és az emberek pénzügyi tájékozatlanságával éltek vissza..., de ezt már 1000x ki veséztük.
Tehát mindezt megelőzendő nem árt, ha a minimális pénzügyi dolgokkal már a gyerekkorban megismerkednek az emberek.
Knapp75
@oncogito: Azért legkésőbb középiskolás korban illene a pénzügyi alapokat megtanulni, ez nélkül már nem lehet boldogulni az életben, pl. a "kamatos kamat" effektus már a késedelmesen fizetett sárga csekkeknél is előjön vagy mondjuk a diákhitele tőketartozására is igen sok felsőfokú végzettségű fiatal csodálkozott rá a suli elvégzése után...
Ha a családban nincs meg a megfelelő pénzügyi kultúra és tudás, akkor miért ne avatkozhatna be az állam?
Persze tudom, hogy bizonyos politikai erők pont a népbutításból élnek és a tudatlan emberek félelmeit és előítéleteit lovagolják meg.

@dömdödöm: Az a vicces, hogy a legtöbb utalás a deviza jelzáloghitelek "érthetetlenségére" van, pedig ott egy harmadik fél, egy közjegyző is jelen volt a szerződéskötésnél, aki felolvasta (!) az okiratot, sőt, még kérdezni is lehetett tőle.
Nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel...

A tisztességtelenséget ne is emlegesd! Az a világ szégyene, hogy bármilyen vizsgálódás nélkül rá lehet fogni utólag egy szerződésre, hogy az tisztességtelen volt, aztán az egyik szerződő félnek kell (kéne) bizonyítania, hogy nem volt az.
oncogito
@Január: - alapjaiban egyetértek.
Azonban az átlagember, ha sok milliós banki hitelbe kezd, bizony tájékozódnia kell. A bank nem jótékonysági intézmény, ha valamit felkínál, nincs ingyen.
Sajnos amit átvett a tömeg az az, hogy nem szakértelem kell, hanem politikai fűtöttségű érzelem. Ez a mindenkori hatalomnak jó.
Ezt fel kell ismerni és a nehézségek ellenére is tanulni, informálódni és tájékozódni.
Ha nincs meg rá az igény, az oktatás sem segít.
Politikai gazdaságtant, statisztikát, számvitelt hány évig tanult a régi-magamfajta korosztály és mi maradt meg belőle? Ha ez nem naprakész, ha ez nem igény, amikor sok millióval van dolga az átlagembernek, akinek százezres nagyságrendű a fix jövedelme, aki elhiszi hogy jó bolt a hitel akkor is, ha nincs is meg a visszafizetésre az anyagi háttere -- azon nem segít egyetlen oktatási rendszer sem. Mert ehhez nem kell más, mint józan ész!
És ebből tanulni kellene már végre!
oncogito
@Knapp75: - el kellene már felejteni az atyaian gondoskodó államot, mert az beleszól másba is, ha hagyjuk.
Az önbecsülés alapja az igényesség, a kulturáltság, a tájékozottság. És annak a felismerése, hogy SEMMI NINCS INGYEN!
Knapp75
Szerintetek hányan tudják értelmezni az éves kamat fogalmát?
Mondjuk egy 3 hónapos betétnél ki tudják számolni, hogy mennyi pénzük lesz belőle egy év múlva?
Vagy egy hitelnél, hogy hozzávetőlegesen mennyi kamatot kell az első évben megfizetni a törlesztőrészletben?
És miért nem?
Hasznosabb mondjuk a Pitagorasz-tétel magoltatása, ha már mondjuk a matematikát nézem.
Knapp75
@oncogito: Ebben egyetértek, de én nem a gondoskodó államról beszélek, hanem pont ellenkezőleg!
Az életképes, magáról gondoskodni képes emberek neveléséről, akiket nem hülyítenek azzal, hogy áron alul vagy akár ingyen jár nekik egy szolgáltatás, mint például az ingyenes készpénz felvétel vagy akár a nyugdíj.

Azt, hogy mit tanulnak a gyerekek az iskolában, alapvetően (sőt, egyre inkább) az állam határozza meg. Akkor esetleg hasznos dolgok is bekerülhetnének a tantervbe...
Aki megtanulja az alapokat, azt sokkal nehezebb később a politikusoknak vagy éppen a pénzintézeteknek behúznia a csőbe. ;)
oncogito
@Knapp75: - igen,abban egyetértek, hogy aki akar, annak legyen lehetősége.
Én csak azt vitatom, hogy olyan nagyon sokan akarnának. Szerintem többen vannak, akik az állam atyáskodó gondoskodásában bíznak és gyanútlanok.
Én csak ezt igyekszem ostorozni...
wadnarancs
Kedves Knapp75 Nem szeretnék ítélkezni ,de ma már érettségi tétel a kamat,kamatos kamat. Egy egyszerű képlet az egész.
Én úgy érzem ,hogy sokszor hasznos a pitagorasz tétel, pedig egy sima szakmunkás vagyok.
Sőtt, atomfizikát is tanítottak szakközép iskolában. Ezeknek a kutatásoknak nem mindig lehet hinni.
Én pl 90ben születtem, szegény családból, mégis van érettségim, 4 szakmám voltam külföldön is tanulni, dolgozom és már szerencsére szakmunkásként túl vagyok az első milliómon. Szerintem ez nem csak iskola kérdése. NEVELTETÉSÉ is, engem arra tanítottak ,hogy ha nem tudok valami kérdezzek!
Knapp75
@oncogito: Te elsősorban felnőttekről beszélsz, én már róluk "lemondtam", inkább a következő generációkra fordítanék nagyobb figyelmet! :)
Egy tizenéves sok esetben még nem nagyon tudja, hogy mi akar lenni, mit akar tanulni, mégis jár azért iskolába. (sőt, minél kevésbé tudja, mihez kezdjen az életével, annál tovább koptatja a padot)
Most egy fiatalnál, aki nem lát példát, az miért akarna mást csinálni pénzügyekben, mint a környezete, vagy éppen a szülei?

Nekem is van olyan ismerősöm, aki "megörökölte" a szülei bankellenességét, azt látta, hogy mindent készpénzzel és személyesen kell intézni.
Ez nem csak neki jelent ám plusz költséget, hanem a pénzügyi rendszernek és bizony az államnak is.

Ugyanúgy a felelőtlenül felvett hitelek (és itt inkább a szabad felhasználású, magas kamatú hitelkártyákra, személyi kölcsönökre gondolok) is terhet jelentenek az államnak, mert ezek az eladósodott emberek értelemszerűen kevesebbet fogyasztanak és általában nincsenek is kirobbanó egészségben.
Ez közvetve mind pénzbe kerül mindenkinek.
Knapp75
@wadnarancs: Azt hiszem, azok a diákhiteles fiatalok, akiknek leesett az álluk a tartozásuk láttán, ők is tanultak kamatos kamatot, mégsem jutottak el odáig, hogy az általad említett egyszerű képlettel kiszámolják, mekkora tartozás várja majd őket pályakezdőként. :)
Nem egy ilyen fiatallal találkoztam.

Igen, azzal kiegészíteném, hogy nem elég megtanítani az alapokat, hanem odáig kell menni, hogy a gyakorlatban készség szinten használható legyen az.
A 3 hónapos betéti kamatos példára visszatérve például nem elég ismerni a kamatos kamat képletét, azt is tudni kell, hogy az éves kamat negyedrészével kell számolni a 3 hónapos időszakra.
postás
@oncogito: A hitelezés alapvetően az adott pénzintézet - utólag tapasztaltuk, hogy bukott - "vállalkozása". Meg tudnád mondani, hogy ennek miért az ügyfél viselje minden következményét, a "vállalkozó" meg semmit?
A pénzintézetek évekkel előre tudták, hogy az MNB 2008-as határidővel, be kell szüntesse a HUF árfolyamvédő politikát. Tudták, hogy jelentős árfolyamugrás lesz.
Knapp75
@postás: A hitelezés alapvetően a gazdaság mozgatórúgója, mivel a "megtakarítók" pénzét visszapumpálja a gazdaságba.

A pénzintézetek az ész nélkül kiszórt hiteleken nem keveset buktak (egy része behajthatatlan, más része fedezetlen jelenleg is), így nem értem, miért gondolod, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy ők nem viselik a következményeket!

A bankok nem a hitelfelvételbe belebukott adósokból élnek, hanem a rendszeresen fizetőkből.
oncogito
@postás: - szerintem három felelős van. Részben a bank, részben a mindenkori kormány és részben az egyén.
Hogy a felelősségre vonás hogy oszlik meg, az egy dolog.
De aki nem vonja le a tanulságot, az újra és újra bajba fog kerülni. Mert nem a felelősségre vonásról beszéltem, hanem a tanulságról.
oncogito
@Knapp75: - én azért nem mondanék le a felnőttekről sem, mert még azért talán van annyi hátra az életükből, hogy legyen igényük a tanulásra, tájékozódásra.
És bizony, a mai felnőttek nevelik az új generációt. Ha nincs igény, a gyerekben sem lesz.
Ki támasztaná fel, ha az szülő nem és az iskola sem?
Nem ezét kellene ezerszer inkább hangsúlyozni a környezet számára, hogy az egyéni felelősség nem hanyagolható el? Hogy következménye van a naivitásnak, a tudatlanságnak, az igénytelenségnek?
Aki ezzel az intéssel találkozott, már nem mondhatja el, hogy nem lett figyelmeztetve!
oncogito
@wadnarancs: - pontosan!!!
Nem az a ciki, ha valaki valamit nem tud, hanem az, ha úgy tesz, mintha tudná!
postás
@oncogito: A tanulság levonását illetően, teljesen egyetértek. Aki nem teszi, az menthetetlenül hülye.
postás
@Knapp75: "A hitelezés alapvetően a gazdaság mozgatórúgója, mivel a "megtakarítók" pénzét visszapumpálja a gazdaságba." - Ez sajnos távolról sincs így, különben nem lenne megengedve a bankoknak, hogy tízszer annyi (kamu) pénzt hitelezzenek, mint amennyvel rendelkeznek.
www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE
Knapp75
@postás: Talán mivel a hitelezés a gazdaság mozgatórúgója, ezért engedik a "korlátlan" hitelezést. ;)
A kamu pénzt egyébként onnan ismered fel, hogy nem kapsz érte semmit! Ha van értéke, akkor meg nem kamu.

@oncogito: Az egyéni felelősség kérdésében nincs ellentmondás közöttünk, csak annyit állítok, hogy ha nem látnak példákat a fiatalok és nem kapnak érthető magyarázatokat, akkor a pénzügyi ismeretek nélküli szülőket fogják másolni, ami senkinek sem az érdeke.
Meg aztán hol a határ? Egy gyerek ugye még nem felelős a pénzügyi döntéseiért (úgy osztja be a zsebpénzét, ahogy akarja), egy felnőttől meg elvárnánk, hogy tájékozott legyen és képes legyen jól dönteni. De hát ő is így nőtt fel...
Valójában élesben "vizsgáztatjuk" azt az embert, akit nem tanítottunk meg semmire.

Most a tévében a kedvenc politikusaitól is azt hallja, hogy ő semmiért nem hibás, csak gonosz cégek ki akarják zsákmányolni. A postán azzal találkozik, hogy még reklámozzák is az időt rabló és drága "sárga csekket". Azt hallja, hogy a munkáltatók a bankokat gazdagítják azzal, hogy a fizetését átutalják és nem készpénzben adják oda...
Ezek bizony hitelesnek tűnő információk. :)

Az állam beavatkozik akkor is, mikor az óvodában fogmosásra szoktatja a kicsiket, vagy amikor egészségügyi szűréseket reklámoz, nyilván azért, mert hosszabb távon ezek össztársadalmi érdekek. Szerintem a pénzügyi ismeretek terjesztése is az.

(szerintem ha valaki átlátja a pénzügyi folyamatokat, könnyebben megérti a saját felelősségét is a saját pénzügyi helyzete alakításában)
JAJMÁR
Igen, tanítani kellene a pü. ismereteket is, - és nem ártana, ha korrelálna a gyakorlattal. Tanítani kellene az alapos tájékozódás módszereit is. Nem elég azt hangsúlyozni, hogy legyen igényük... meg tájékozódjanak... Ráadásul semmit nem ér a tájékozódás, ha azok, akik tájékoztatnak - és ez lehet a bank, vagy akár az állam - nem vállal garanciát, és a szabályokat, rendeleteket, törvényeket visszamenőlegesen is meg lehet változtatni, de egyik napról a másikra könnyedén.
Egy ilyen államban az egyébként mindig jelenlévő hitelfelvételi kockázat olyan nagyra nő, hogy azt csak az vállalja, aki közel ül a "tűzhöz", - mert ő kap tájékoztatást - és az, akinek már mindegy, és "19-re lapot húz", mert már annyira mindegy, csak egy kicsit élni szeretnének, jobban.

Ma "hitel" nem tölti be azt a szerepet, amit kellene, hiszen hitelt vesznek fel az emberek, hogy kifizessék a hiteleiket! Nem pedig befektetik értelmes dolgokba, ötletekbe, így pedig nincs is lehetősége, hogy megtérüljön. Ahhoz, hogy ez az "ördögi kör" megszakadjon, nem elég pü-i ismereteket tanítani, lehetőséget is kellene adni, hogy azokban a régiókban, ahol 80-km-en belül semmi nincs, munka pláne, legyen lehetőség! Ne a közmunkabér beosztásának a módszereit kelljen gyakorolni, mert állítom, hogy ezek az emberek akik ebből élnek, sokkal nagyobb pü-i ismeretekkel rendelkeznek, mint a bankárok.
verőce21
Kicsit eltúlzott a cím, de most kivételesen egyetértek vele. Sokmindent leírtak itt előttem a témáról, de én azon a véleményen vagyok, minden korosztályt tanítani kell a pénzügyekre. Nemcsak a fiatalokat. Az idősebbek, sőt a nyugdíjasok is vehetnek fel még lakáshitelt is, ha visszafizetik 70-75 éves korukig.(bankja válogatja)

Sőt állítom, az idősebb korosztály sokkal nagyobb pénzügyi felkészültséggel vesz fel hitelt, mint a fiatalok. Mert náluk a "Kattanj rá", "Ez neked jár", "Mert megérdemled", stb. reklámok sokkal nagyobb ösztönzéssel bírnak, mint bármilyen kamatszámítgatás. Jó példa erre a Diákhitel is: sokan utazásra és "kütyükre” költötték. Erős ösztönző még a "Már minden osztálytársamnak is van" (felnőtteknél a szomszédnak), amely minden józan mérlegelést borít, ill. felülír.

A pénzügyi alapok oktatása is kevés, önfegyelemre nevelés nélkül. Ehhez pedig – otthonról hozott bölcsesség híján - egy emberöltőnyi kapitalizmusban megélt élettapasztalat szükséges.
Linna
Már elnézést, én sok banknál körbenéztem, aztán meg a kiválasztott banktól újból megkérdeztem a véleményét a hitelekről, és a "tanácsai" alapján szerződtem. És akkor most mi van? Ugyanott vagyok.
gödörben
"...jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig negyven százalékuk törleszti adósságát. ..."
A többi hova lett???
oncogito
@Linna: a nyúl ne a rókától kérdezze meg, hogy melyik a legbiztonságosabb út.
Lám, még az infó szerzéshez is kell infó!
1magyar
Mert a mi korosztályunk arra volt kihegyezve, hogy ha az állam megengedett valamely céget, bankot, az nem léphet le a pénzünkkel és garancia volt rá, hogy a szerződés 20 évig is szerződés maradt.
Az átvágás, kirablás állami szinten nem volt divat és sok ember talán még ma is így gondolja.
Január
@1magyar: Éppen ezért a politikusainknak is nem csak a maguk gazdagításával kellene törődniük, hanem olyan banki/pénzügyi törvényeket alkotni, amelyek védik a feleket és nem tovább erősítik a kiszolgáltatottságot a kizsákmányolást.

Ugyanis a bankok elmondták 1000x, hogy mi betartjuk a magyar törvényeket. Tehát ez mit jelent, ha az állampolgár kiszolgáltatott ilyen esetben, mint ahogy volt is - Pl. a bankok egyoldalú szerződés módosítása, banki kamat korlátlan emelése stb

. Akkor azok a törvények rosszak. Kinek kell törvényt alkotnia? A választott parlamentnek.

Tehát a politikán múlik, hogy mennyire szolgáltatja ki az állampolgárait idegen érdekeknek.
Azt, amit itt megcsináltak a leány bankok nem csinálhatták volna meg az anyabank székhelyén, mert ott abban az országban védi a törvény az állampolgárokat.

A politika csak akkor lépett, amikor már nagyon égett a ház, tudjuk, hogy milyen eredménnyel.
Most peedig van a nagy csodálkozás, hogy az emberek nem vesznek fel hitelt, a gazdaság pedig jóesetben stagnál.
1magyar
@Január: 1000 %-ban egyetértek veled! A politikusok szolgáltatják ki az állampolgárokat.
Miközben pld. az MNB a világ másik végén 3 fős irodákat nyit az állam pénzén, amiről feltételezzük, hogy nem a mi érdekünkben.
Linna
@oncogito: most már én is megtanultam. De úgy tudtam, hogy a bank is csak egy szolgáltató intézmény! (-nek kellene lenni)
Késő bánat!
m.macskosz
@gödörben: ma, 09:24
*Egy részük mázlista volt és még a mocskos forintbedöntések előtt visszafizette a tartozását.
*Másik részük meg megszavazta magának, hogy 180 forinton végtörleszthessen.
*Egy részük meg el tudta intézni, hogy elfelejtsék az adósságát...!
oncogito
@Linna: - nem, mert ha tanultál belőle, nem lehet késő. A szerződések szövegét tudni kell értelmezni - és ehhez tényleg kell némi pénzügyi, számviteli, jogi tájékozottság.
A szabadság, az önállóság, a felnőttség legfontosabb kritériuma, hogy önmagad vagy felelős elsősorban tetteidért. Márpedig a felelősség nem pusztán bátorság kérdése. A lehető legtöbbet kell tudnod azért, amiért felelősséget vállalsz.
Nem szeretek senkit kioktatni, bár a legtöbbször így mennek át a kommentjeim.
De én sem mindig csak mások kárán tanultam. :-(
Egy kis anekdota neked, ha még nem ismered, mert senkinek nem könnyű mindezt végigjárni, de érdemes:

Portia Nelson: Önéletrajz öt rövid fejezetben
I.
Sétálok az utcán.
Egy mély lyuk van a járdán.
Beleesem.
Elvesztem... Nincs segítség.
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság kell, hogy kitaláljak.
II.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Úgy csinálok, mintha nem látnám.
Újra beleesem.
Nem tudom elhinni, hogy ugyanott vagyok.
De nem az én hibám.
Még nagyon hosszú idő telik el, míg ki tudok jönni.
III.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesem... ez puszta megszokás.
A szemem nyitva van.
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kijövök.
IV.
Ugyanazon az utcán sétálok végig.
Egy mély lyuk van a járdán.
Megkerülöm.
V.
Egy másik utcán sétálok végig.
m.macskosz
@Knapp75: tegnap, 21:14
Na, ja. De akkor hogyan is lehetséges a legutóbbi bankbotrány?!
csa-csa
Kötelezően bevezetném a pénzügyi ismeretek oktatását tapasztalt pénzemberek előadásában. (mint pl. Palotás, Csányi, de érdekes előadást tudna tartani pl. Kupa is.
Knapp75
@m.macskosz: Nem tudom, mire gondolsz, de ha a bankok korlátlanul tudnának "pénzt gyártani", akkor sosem mennének csődbe. :)

Egy egyszerű ügyfél is el tudta "rejteni" mondjuk a csekken fizetett autóhitelét a bank elől, amikor jelzáloghitelt vesz fel (ezért is vezetik be a valójában a bankok érdekét szolgáló pozitív adóslistát), és hát a pénzintézetek sem dicsekednek a gyenge eszközeikkel.
Vagy ők sem látják át egy-egy elem kockázatát, vagy reménykednek, hogy sokáig nem derül ki a buktájuk vagy az, hogy valaki "belülről rabol bankot".

Mondjuk most bennem az is felmerült, hogy tudatosan bedöntik a BudaCash-t, mert akkor majd az állam jöhet megmenteni és egy csomó pénzt ki lehet lopni a rendszerből, mint ha az már korábban elveszett volna. :) (olyan PostaBank-szerűen)

@gödörben: Úgy is csökkenhet a hitelesek száma, hogy a rövidebb futamidejű hitelek (személyi kölcsönök, áruhitelek) egyszerűen lejárnak és helyette nem vesznek fel annyian újat. Ez még jelzáloghiteleseknél is előfordulhat, de ugye ott a lejáratok inkább kitolódtak, hogy tudjanak fizetni a hitelesek.
Amíg a bankok kevesebb hitelt folyósítanak, mint korábban, addig csökkenésnek kell jönnie.
tivoli
@oncogito: ma, 15:12
Nagyon jó és találó írás, újra lemásolom, hátha elsőre valaki nem olvasta:
Portia Nelson: Önéletrajz öt rövid fejezetben
I.
Sétálok az utcán.
Egy mély lyuk van a járdán.
Beleesem.
Elvesztem... Nincs segítség.
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság kell, hogy kitaláljak.
II.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Úgy csinálok, mintha nem látnám.
Újra beleesem.
Nem tudom elhinni, hogy ugyanott vagyok.
De nem az én hibám.
Még nagyon hosszú idő telik el, míg ki tudok jönni.
III.
Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesem... ez puszta megszokás.
A szemem nyitva van.
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kijövök.
IV.
Ugyanazon az utcán sétálok végig.
Egy mély lyuk van a járdán.
Megkerülöm.
V.
Egy másik utcán sétálok végig.
m.macskosz
@Knapp75: Tudod, kedves Knapp, én már ott tartok, hogy bármit mondasz, elhiszem.
Mert hiteles embernek tartalak, egyrészt,
másrészt, fel sem fogom, ha esetleg tévedsz.
Megőrülök attól, hogy hülyére veszik a gazdasági/politikai elit tagjai az embereket, ami egyébként eddig is így volt, de most még meg is alázzák őket azzal, hogy nyíltan lehülyézik őket.
JAJMÁR
@verőce21: 22:42 Nem rossz írás, szinte tetszik. Lehet, hogy talán az a baj, hogy nagyon kevesen éltek meg ebben az országban egy "emberöltőnyi kapitalizmust", és ha ez így megy tovább, most se sikerül kitermelni ezt a réteget. Ugyanis a vezetőink sem kapták meg a megfelelő "önfegyelemre" nevelést... lásd: úszómedencék, stadionok, és egyéb nyalánkságok, urizálások... pénz, pénz, pénz.. az ország pénze sem elég erre!
Ha rajtam múlna, egy lyukas 2 fillért sem adnék nekik.
verőce21
@JAJMÁR: (21:21) Mindig leragadsz a kicsinyes, szinte "személyre szabott" problémáknál és nem tudsz felülemelkedni azokon. Nincs semmilyen perspektivikus látásmódod az a baj ennél a témánál is.
verőce21
@Linna: (23:25) Van erre egy mondás, amit itt leírsz: Egy tőzsdebróker tanácsaira hallgatni, a tönkremenetel legbiztosabb és leggyorsabb módja! :)

(Így van ez a banki ügyintézőkkel is.)
Linna
@oncogito: Tudod, csak az ebben a furcsa, hogy idősen kellett megtanulnom. Szerintem régen ez nem így volt, nem ehhez voltam szokva. Pedig akkor még nem is volt ekkora versengés(???) a piacon.
@verőce21: Na meg néhány évtizede még azt sem hallottam, hogy "tőzsdebróker".
oncogito
@Linna: - nincs benne semmi furcsa. Nem voltál rákényszerítve.
A szabadság nem valami idill, bizony olyan emberek kellenek hozzá, aki szeretik és igénylik az önállóságot, akik nem gyerekként akarják leélni az életüket egy atyáskodó szülői hatalom oltalma alatt. Egyszer dönteni kell, hogy ki mit választ.
gödörben
@m.macskosz: Ez felölelné a 60%-ot? Megint hülyítenek.
Linna
Most lett vége Orbán beszédének.
Hát leszakad a pofám!
2008. januárjában vettem fel devizahitelt. Viktorka, mi köze az Mszp-nek ehhez? Nem a Fidesznek kellett volna már addigra szabályozni a dolgot?
Linna
@oncogito: Te, ne idegesíts már! Először is: nem jártam ötször ugyanazon az utcán. Remélem, érted az okos fejeddel!
A másik: nincs olyan ember, aki mindenhez ért! És ha nem értek valamihez, akkor olyantól kérdezek, aki feltehetően ért hozzá.
Nem vagyok teljesen hülye, titkárnő voltam, és mindig azt mondtam, hogy nem kell nekem mindenhez értenem, csak azt kell tudnom, hogy kitől kell kérdezni, kihez lehet fordulni. Nekem csak azt kellett ismernem, hogy mi a szervezeti felépítés, hogy ha a főnök akart valamit, akkor megtaláljam azt az embert, aki teljesítheti.
Még a hitelfelvétel előtt Pesten is voltam, egy neves pénzintézetnél (nem bank!), és ott is kértem tanácsot. A sok infót összerakva is csak ez a nagy sza.ság jött ki belőle! Úgyhogy ne ba...gass tovább! Értetted?
Vagy netán Te is egy "becsületes" bankos vagy? Mert ez a legkönnyebb: az emberekre hárítani a felelősséget, amikor valaki nem ért ahhoz, amit csinál. Mert én most utólag megesküszöm, hogy a pénzügyeseknek sem volt fogalma arról, hogy mi fog történni az elkövetkező években, csak éppen nem vállalják fel a tudatlanságukat!
Egyszóval: szállj le rólam! Világos?!!!
oncogito
@Linna: - valóban nincs olyan ember, aki mindenhez ért. Viszont ugyanabba a hibába már butaság másodszor is beleesni.
Márpedig te úgy látom semmit nem tanultál abból, hogy bizony sok mindenhez érteni kell, ha nem akarsz kiszolgáltatott lenni. És amíg ezt nem érted, amíg ez idegesít, addig talán azt sem tudod, mikor jutsz el a harmadik pontig...
JAJMÁR
@verőce21: 22:21 Mindig a másikat kritizálod, ha nincsenek érveid.
Már hogyne látnám azt a reális perspektívát, ami ennek az útnak a végén vár ránk, ezért szólok, hogy a "személyre szabott problémák" tipikusak. Csak odatartom a nagyítót... - mert vannak, akik olyan magasról tekintgetnek, hogy egyébként nem vennék észre, álmodnak nagyokat, oszt majd megállapítják, hogy lám, h..lye meg lusta a nép. Pedig... mindig a fejtől... :)
verőce21
@Linna: (16:14) Amit írsz: "2008. januárjában vettem fel devizahitelt. Viktorka, mi köze az Mszp-nek ehhez? Nem a Fidesznek kellett volna már addigra szabályozni a dolgot?" - ebből az következik, még azt sem tudod, ki volt kormányon 2008-ban! :)
verőce21
@JAJMÁR: Igen, a fejétől bűzlik a láb...
Már hogyne lennének érveim, fentebb még azt írtad, "szinte tetszik" is. Csak tanulj meg végre átfogóbban gondolkodni, mert ez nem "nagyító" amit amiket írogatsz, hanem szűklátókörűség.
Linna
@verőce21: Dehogynem! Pontosan azért mondtam!!
Kezdetben még nem voltak hatásai, hiszen jó darabig teljesen normális, elfogadható és fizethető részleteim voltak.
Orbánék rettenetesen jól tudnak támadni - azt hiszem, ez vitathatatlan. Mit ért már akkor az Mszp...?? Orbánék viszont ellenzékben elérhették volna, hogy napfényre kerüljön a nagy katyvasz (hiszen mindig akkor derülnek ki a disznóságok), és hiszem, hogy ez a Fidesz dicsősége lett volna! És itt egy kicsit el kell azt is ismerni, hogy a pénzhez talán mindig is jobban értettek. (Sajnos! :((( Hiszen ők mindjárt az elején végtörlesztéssel ki tudtak szállni a mókuskerékből.)
Mire a saját kormányzásuk alatt végre rájöttek, hogy már muszáj valamit csinálni a kisemberek ügyével is, akkor már késő volt.
Az agilisságuk miatt egy időben eléggé értékeltem őket, és sokat vártam tőlük, de mekkorát tévedtem!
Ne tudd meg, hány öngyilkosról tudok, mert végleg belefulladt ebbe az egészbe...
Magam részéről be is fejezném, mert úgysem tudom megoldani a dolgot, majd lesz valami, csak nem tartom igazságosnak, hogy egy kisemberre verik rá azt a dolgot, amit egy pénzügyes sem tudott.
Épp az előbb ment a Frizbi, Görbe Nóra ugyanebben a cipőben jár, biztos, hogy tájékozottabbak is a férjével, mint én, mégis befürödtek. Érdemes lett volna meghallgatnod őt is. Ők ketten vannak rá, mégis belebetegedtek. Én egyedül birkózom.
De most már tényleg befejeztem a témát.
JAJMÁR
@verőce21: 21:51 Tényleg tetszik az első hsz., amit írtál, kivéve, hogy azt éreztem ki belőle, hogy a "felelősséget" nem terjesztetted ki mindenkire. Ezt csupán a "kütyüket", meg már "neki is van, nekem is kell" hitelfelvevőkre értetted. Biztos, hogy ilyen is van, de te vagy a szűklátókörű, ha nem veszed észre, hogy a többség nem ezért vett fel hitelt. (Hiába kényelmesebb ezt hinni.)
Igen, tanítani kellene a pü.-i ismereteket, a háztartástant, de ez nem elég, pénzt kell adni az embereknek. (Tudod, van az a cca 3 millió ember, akinek kenyérre alig futja,) Ha tanítod, adj a kezükbe eszközt is.
Akiknek sok pénze van, azoknak is tanítani kellene, hogyan bánjanak vele, mert talán ez még nagyobb felelősséggel jár. Így kiegészítve elfogadom az első hozzászólásodat, mert egyébként tetszik :)
verőce21
@Linna: (00:00) Azért jól tennéd, ha továbbra is nagyobb bizalommal lennél a Fidesz iránt, mint régen.
Linna
@verőce21: Attól tartok, a mostani bankbotrányban is benne vannak, azért nem derül ki semmi!
coni
A 40 év kommunizmus plusz a jelenlegi államszocializmus az oka, hogy a magyarok nem gondolkodnak.
Nem lett volna szabad a Fidesznek eltörölni azt a törvényt, hogy csak az vehet fel devizahitelt akinek devizajövedelme van. Plusz még Járai az egekben tartotta a Ft kamatot. Plusz még 2010/11-ben a végtörlesztés helyett a Forintosítást kellett volna erőltetni.
verőce21
@Linna: (22:24) Ebben azért ne legyél olyan biztos, mostmár ráérnek húzni a cérnát kifelé a gombolyagból. (Sokkal több van ebben az ügyben.)
verőce21
@coni: (23:04) Tudod, utólag okosabb már mindenki. De ez nem jutott eszébe más országoknak sem, most is bennünket másolnak.(horvátok, stb.)
Linna
@verőce21: Na majd meglátjuk!
Vagy éppen nem!
tivoli
Eredetileg nem is akartam szólni ehhez a cikkhez, de minden alkalommal bebőszülök, ahányszor a címet olvasom.
"Nem csak hülyék, lusták is a magyarok a pénzügyekhez"
Nem lehet mindenki pénzügyi zseni, sem magyarországon, sem a művelt nyugaton, ezért bízza a pénzét a bankokra, brókerekre. Cserébe elvárja a tisztességes ügyintézést.
Kedves Propeller. Igazad lehet, hogy a magyarok bizonyos dolgokban hülyék és lusták, de így direkte a szemükbe vágni enyhén szólva SÉRTÉS!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.