Ma azért nyitjuk újra az Országgyűlés Múzeumát, mert mi a magyar múltat nem eltörölni akarjuk, hanem tanulni és erőt meríteni belőle – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken, a Parlamentben.

Kövér László, az Országgyűlési Múzeum újranyitása – A magyar törvényhozás ezer éve című állandó történeti kiállítás megnyitó ünnepségén kiemelte: a 21. században is hisznek a magyarok szabadságvágyában, a magyar önrendelkezésben és alkotmányosságban, hisznek a magyarok államfenntartó erejében.

Hozzátette: változatlanul hiszik, hogy mindennemű külső fenyegetettség és veszély első ellenszere a józan magyar önbecsülés, önbizalom és önértékelés, azaz olyan erények, amelyeket legjobb szándékaik szerint az újranyitott Országgyűlési Múzeumnak szolgálnia kell.

Kövér László: Tanulni akarunk a múltból

Az Országgyűlés elnöke szerint a korabeli elvárás ma az érintőképernyős monitorok világában is érvényes:  plasztikusan, laikusnak és hozzáértőnek, külföldinek és magyarnak egyformán érthető és könnyen hozzáférhető módon illusztrálja és mutassa be a tárlat a magyar alkotmányos és politikai élet ezeréves szakadatlan folytonosságát.

Kövér László felidézve a múzeum elődjének megalapítását és az akkori történelmi korszakot, azt mondta: két évtizeden keresztül működött, az ország egyik leglátogatottabb létesítménye lett, amely hazai és külföldi szakmai elismertségnek örvendett.

Mint mondta, bízik benne, hogy a most avatandó Országgyűlési Múzeum az elődjéhez hasonlóan szakmai teljesítményével ki fogja vívni a látogatóközönség érdeklődését és elismerését. Abban is bízik – folytatta –, hogy ezen teljesítménnyel arányosan a jövőben az Országház épületében, a múzeum további kiállítási tereket nyerhet, és önerőből, valamint az adományozók segítségével folyamatosan gyarapíthatja gyűjteményét. Szándékaik szerint a múzeumnak nemcsak a turistáknak, hanem a kutatóknak is rendelkezésére kell állnia, ezért olyan digitális adatbázis létrehozását és karbantartását határozták el, amely a magyar parlamentarizmushoz tartozó valamennyi tárgy, dokumentum és audiovizuális adathordozó tárhelye lesz, segítséget adva ezzel tudományos kutatásnak és a felsőfokú oktatásnak egyaránt.

Kövér László: Tanulni akarunk a múltból

Az Országgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki a magyar adófizetőknek, akik lehetővé tették, hogy közel 300 millió forintos ráfordítással helyreállíthassák a múzeumot. Szintén köszönetét tolmácsolta az Országgyűlés hivatala illetékes munkatársainak, és a munkában résztvevő szakembereknek. Idézte a szervezési munkák egyik részvevőjét, aki azt mondta: a nagyapák idején szétvert közgyűjtemény helyébe most az unokák szerveznek új múzeumot.

Az állandó történeti kiállítás a magyar parlamentarizmus fejlődését, a törvényhozás történetének folyamatát mutatja be.

A kiosztott háttéranyag szerint az előző parlamenti ciklusban módosított Országgyűlési törvény tette lehetővé, hogy országos szakmúzeumként jöjjön létre az Országgyűlési Múzeum, amely a Steindl Imre program keretében valósult meg.

A közgyűjtemény nem új kezdeményezés, 1929-49 között már működött az Országházban múzeum. A II. világháború és az azt követő változások azonban mintegy 16 ezer darabból álló gyűjtemény felszámolásához vezettek.

A régi gyűjtemény nem része a most nyílt kiállításnak, a tárlat installációi részben korabeli tárgyrekonstrukciókból, részen audiovizuálisan megjeleníthető fotókból és képekből állnak. A régi múzeum kiállítási tárgyai közül ugyanakkor megtekinthető a Batthyány-kormány idején használt miniszterelnöki bársonyszék, Kossuth Lajos íróasztala, Deák Ferenc parlamenti ülőhelye vagy Tisza István kesztyűje. A modern technológiát felvonultató múzeum 520 négyzetméteren teremti meg a látványvilágot, érintőképernyős monitorokon elhelyezett digitális tartalmakkal, nagyméretű kivetítők segítségével.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője azt mondta, hogy a kiállítás kialakításakor két szempontot vettek figyelembe: egyrészt a magyar történelem kronológiáját szoros logikával követve a törvényhozásra koncentráltak, és a kapcsolódó személyek ennek alárendelve jelennek meg. Másrészt a tárlat vizuális dramaturgiáját úgy alkották meg, hogy az élmény, a tudás befogadási lehetőséget nyújtson a magyar középiskolások számára. Őket szeretnék a kiállításon keresztül bevezetni a magyar törvényhozás "nem egészen diákbarát mechanizmusaiba". A következő időszak legfontosabb feladata, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások gyakorlatát és módszertanát átdolgozzák – jelezte.

A múzeum március 7-től először egyéni, majd áprilistól csoportos látogatókat fogad. Március-áprilisban ingyenesen tekinthető meg a kiállítás az Országgyűlés honlapján meghirdetett időbeosztásban. Oktatási program keretében érkező diákoknak a múzeum ingyenes lesz.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Beteg ember, ez nyilvánvaló. Láttam fiatalkori képeit, már ott is gyanakvóan összehúzott, apró malacszemekkel pislogott. Belezakkant, hogy csak másodhegedűs lehetett Orbán mögött, – nyilvánvalóan önmagát tartotta a legalkalmasabbnak a vezéri szerepre a fideszben ( életem bulija-mondotta volt) de ebben a beszédhibája megakadályozta. Hebeg is meg dadog is, így nem lehet kiállni szónokolni. Azonkívül tudjuk, hogy komcsi volt, ahogy a kedves mama és papa is. Beleőrült abba, hogy a nép nem annak látja, akinek ő szeretné láttatni magát. A nép pontosan látja és tudja, hogy egy nyomorult csinovnyik, egy senki. Megúszhatta volna, ha be tudja fogni a lepcsest és nem kezd kommunistázni…”Kommunista kutya…” emlékszik mindenki. Sajnos nem büntethető. Az elmeállapota ezt kizárja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Hát szó ami szó Kövér elvtársnak bőven lehet tananyaga pl. az átkosból úgy családilag. A pletykák terjesztői szerint két kézfogással akárelérhetett személyesen Lenin elvtársig, a nagypapa révén, de saját jogon is hatalmas tapasztalatokat gyűjthetett.
sokanvagyunk
Ha tanulni nem is sikerült, meríteni, azt igen - persze csak ami megérte nekik.
Abzug62
Sokat tanultak a múltból, és sajnos alkalmazzák is a tanultakat!
Hofipisti
A tartalommal most nem foglalkozom, azt már ecseteltétek rendesen. Nekem az tetszik, hogy létezik olyan, hogy az "Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője". A magán-hadsereg mellett erre is szükség van. Meg is nézem, kötél van e a kiállításon.
eszegfu
Valójában egy muzeum ujranyitásában lehet valami jó. Kövér szavaiból rá nem jövök: milyen dolgok vannak a tárlaton? Azt viszont nem felejtette ki: "...minden nemü külső fenyegetettség és veszély..."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.