Az idei tanév második félévétől már nemcsak az számít hiányzásnak, ha a gyerekek nincsenek bent a normál tanórákon, hanem az is, ha nem töltik az iskolában az időt délután 4-ig – írja a Válasz.hu. Tehát ha a gyerek kétszer elkapja az influenzát vagy kiműtik a manduláját és utána otthon lábadozik, akkor gyorsan összejöhet neki a 250 óra hiányzás és könnyen osztályozó vizsgán találhatja magát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy ötödikes általános iskolás gyerek kihagy egy napot az iskolából, akkor az máris 9 óra hiányzásnak számít. Így egy hét alatt ebből már 45 mulasztott óra is összejöhet. Ezen az sem változtat, ha a gyerek orvosilag igazolt okból nem volt iskolában.  A Válasz.hu-t több helyről is úgy tájékoztatták, hogy az új rendszer a pedagógusokat és a szülőket is váratlanul érte. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma így reagált a portál megkeresésére:

A módosítás indoka az volt, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) értelmében 2013. szeptember 1-jével kezdődő tanévben vezették be az általános iskolákban a 16 óráig tartó oktatást. Ennek jogszabályi alapja az Nkt 27. (2) bekezdése, amelynek értelmében az általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Az Nkt. 46. § (1) bekezdése a tanuló kötelezettségévé is tette, hogy részt vegyen a kötelező és a választott, továbbá általános iskolában a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Arra a kérdésre pedig, hogy azok hiányzásával mi lesz, akik felmentést kértek az alól, hogy 16.00-ig az iskolában kelljen lenniük, azt válaszolta az EMMI:

Amennyiben a tanuló az iskola igazgatójától felmentést kap, akkor a távollét természetesen nem számít igazolatlan órának.

Ennek fényében a Válasz.hu azt is megkérdezte a minisztériumtól, hogy ez a rendelkezés nem hozza-e hátrányos helyzetbe azokat, akik »napközisek«, azaz (egészséges állapotukban) 16 óráig tartózkodnak az iskolában. Erre a felvetésre ezt írta az EMMI:

Álláspontunk szerinte a fenti rendelkezések a tanulók eredményesebb tanulását és az iskolai tanulmányokból történő lemaradás és a lemorzsolódás veszélyét csökkentik.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ezt a SEMMI EMMI minisztert el kéne zavarni már a francba! Vigyorogjon és forgassa a szemeit a gyülekezetben, ott mondjon ilyen arhaságokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@Knapp75: ma, 14:20
Na és kik vannak még a felsoroltakon kívül a parlamentben?

Gondolom mindenki más-más körökben forog, más-más intézkedéseket tart előnyösnek vagy hátrányosnak, és úgy vonja le a következtetéseket. És van aki egyszerűen csak szeret hőbörögni, de azt a neten teszi névtelenül..
miazavalami
@tivoli: A mai oktatás úgy sz@r ahogy van. :-(
mate03
@tivoli: A( további jó mérgelődésre) válaszoltam!
Yoda69
Kellenek a friss kozmunkas rabszolgak az orszagnak.
Bercifiu
Zoli atya! Biztos északon végzett, mert az elmúlt időben egy elfogadható javaslat, nyilatkozat nem jött ki a száján. Én szeretném megkérdezni a feleségét, gyerekeit, hogy mennyire szégyellik magukat az apjuk miatt.
Tiszteletes! 3,5 év múlva mi lesz önből és a családjából? Vidékre nem mehet, de Azerbe biztos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.