Az idei tanév második félévétől már nemcsak az számít hiányzásnak, ha a gyerekek nincsenek bent a normál tanórákon, hanem az is, ha nem töltik az iskolában az időt délután 4-ig – írja a Válasz.hu. Tehát ha a gyerek kétszer elkapja az influenzát vagy kiműtik a manduláját és utána otthon lábadozik, akkor gyorsan összejöhet neki a 250 óra hiányzás és könnyen osztályozó vizsgán találhatja magát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy ötödikes általános iskolás gyerek kihagy egy napot az iskolából, akkor az máris 9 óra hiányzásnak számít. Így egy hét alatt ebből már 45 mulasztott óra is összejöhet. Ezen az sem változtat, ha a gyerek orvosilag igazolt okból nem volt iskolában.  A Válasz.hu-t több helyről is úgy tájékoztatták, hogy az új rendszer a pedagógusokat és a szülőket is váratlanul érte. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma így reagált a portál megkeresésére:

A módosítás indoka az volt, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) értelmében 2013. szeptember 1-jével kezdődő tanévben vezették be az általános iskolákban a 16 óráig tartó oktatást. Ennek jogszabályi alapja az Nkt 27. (2) bekezdése, amelynek értelmében az általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Az Nkt. 46. § (1) bekezdése a tanuló kötelezettségévé is tette, hogy részt vegyen a kötelező és a választott, továbbá általános iskolában a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Arra a kérdésre pedig, hogy azok hiányzásával mi lesz, akik felmentést kértek az alól, hogy 16.00-ig az iskolában kelljen lenniük, azt válaszolta az EMMI:

Amennyiben a tanuló az iskola igazgatójától felmentést kap, akkor a távollét természetesen nem számít igazolatlan órának.

Ennek fényében a Válasz.hu azt is megkérdezte a minisztériumtól, hogy ez a rendelkezés nem hozza-e hátrányos helyzetbe azokat, akik »napközisek«, azaz (egészséges állapotukban) 16 óráig tartózkodnak az iskolában. Erre a felvetésre ezt írta az EMMI:

Álláspontunk szerinte a fenti rendelkezések a tanulók eredményesebb tanulását és az iskolai tanulmányokból történő lemaradás és a lemorzsolódás veszélyét csökkentik.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ezt a SEMMI EMMI minisztert el kéne zavarni már a francba! Vigyorogjon és forgassa a szemeit a gyülekezetben, ott mondjon ilyen arhaságokat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Ezt a SEMMI EMMI minisztert el kéne zavarni már a francba! Vigyorogjon és forgassa a szemeit a gyülekezetben, ott mondjon ilyen arhaságokat!
tivoli
Rendnek köll lenni.
Egyáltalán nem biztos, hogy ez rossz, mert a szülő legalább nyugodt lehet, hogy jó helyen van a gyereke. Nem csavarog, nem bandázik, stb.
silber13
A szülő meg bizonyára akkor is nyugodt ugye, ha a csemetéje éppen taknyos, esetleg láza is van! Persze ilyenkor jó az iskola... Legyen ott az alma materban az a büdös kölyök, a szülőnek nem lesz gondja! Ha meg mégis ágyat kiván a gyerek, akkor ugye bírja ki, amíg nem lesz 4 óra, mikor haza lehet menni. Nem hiszem, hogy egy rozzant gyereknek "bandázáson, csavargáson " járna az esze!
micfild
@tivoli: Már miért bandázna?
amelyik gyerek bandázni akar, az fog is, és nem délután. Azért bandázik mert tojnak rá a szülei.
Éjjel szoktak leginkább bandázni az ebadta kamaszok...
ja-- tudom, akkor majd a FIdeSS népnevelő minisztérium jól kitalálja, hogy az összes gyerek napi 24 órát legyen iskolában... mert majd az állam neveli őket.. leginkább ostoba rabszolgává.
darwin
Hálás vagyok a sorsnak,hogy ebben az évben érettségizik a legkisebb.Őt már nem tudják nagyon elrontani.
Mostantól a leendő unokáim miatt aggódom.Ráadásul a gyerekeim szeretnek magyarok lenni.Talán addigra eltakarodik ez a bagázs.
tivoli
@silber13: @micfild: @Mirabilis: Ha beteg, vigyen orvosi igazolást. Ha nem, akkor legyen az iskolában. De a szülő is kikérheti a gyerekét, ha nem akar neki iskolai felügyeletet.
Minden esetre ez megint jó alkalom kötekedésre, háborgásra, pedig eddig is így volt. Ebéd után napközi, vagy egész napos tanrend.
silber13
@tivoli: " Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy ötödikes általános iskolás gyerek kihagy egy napot az iskolából, akkor az máris 9 óra hiányzásnak számít. Így egy hét alatt ebből már 45 mulasztott óra is összejöhet. Ezen az sem változtat, ha a gyerek orvosilag igazolt okból nem volt iskolában." Ezek szerint hiába az orvosi igazolás!
levarosbukta
@tivoli: Nem volt sosem kötelező a délutáni napközi. Még a régi átkosban sem. Annak idején nyolcadikosként már egyáltalán nem is jártunk napközibe. A gyerekemnek sem kellett kötelezően bent maradnia a napköziben. Ráadásul ha olyan napom volt tudtam mikor van vége az ebédnek és bementem érte és együtt voltunk délután. Felső tagozatosan meg egyáltalán nem volt napközis.
tivoli
@levarosbukta: ma, 15:24
Az enyémek egésznaposak voltak, a környéken csak olyan iskola volt. Miután megebédeltek, folyt tovább a tanítás. Egyiknek se lett semmi baja, de nekem se, mert amíg dolgoztam, jó helyen tudtam őket.
Ha hiányoztak 1 nap 1 nap volt, és teljesen mindegy, hogy azt hány órában számolták.
Borda
@micfild: Bandáznak azok napközben is,amelyik gyerek olyan. A helyi adottságok is befolyásolják őket,mert itt pl.plázában lógnak napközben,tereken füveznek stb. Habár már iskolán belül is simán megy a drogozás,csak aki még nem látott ilyen gyereket az nem ismeri fel ezt a problémát. Adják,veszik a tablettákat+füves cigiket iskolán belül is. Amikor ezt jeleztem az igazgatóhelyettesnek, csak értetlenül állt előttem. Voltaképp nem tudják ezt a helyzetet kezelni. Olyan gyerekre felügyelni aki be van állva és 11 évesen már aktív nemi életet él (nem roma),nem könnyű. Na és az ilyen mellett legyen bent a normális gyerek.
micfild
@Borda: persze,, mert majd az iskola megneveli őket a szülő helyett.
erkölcsöt oktat... meg etikát.
de példát azt nem tud mutatni
Borda
@micfild: Az olyan gyereket egymaga a nevelő nem tud megnevelni,amelyik otthon semmilyen szabályra nincs nevelve. Azokat a gyerekeket lefizeti úgymond a szülő és azt csinál amit akar. Példát mutatni otthon kellene elkezdeni,mert egy szabadelvű gyerekre nem lehet hatni.
micfild
@Borda: Egyetértek...nekem is az a véleményem, hogy a szülő dolga a nevelés!
A szabadelvűségben nem látok rosszat... szerintem az nem egyenlő nemneveléssel. Amikor a gyerek azt csinál amit akar- szerintem az nemnevelés- A szabadelvűség más jelent számomra.
A túlzott korlátozást sem tartom jónak. Az ilyen túlzott korlátokkal nevelt gyerek, majd akkor akarja kitombolni magát, amikor a szülő nem látja. Tehát éppen az iskolában.
Szülők Murphy-jében olvastam egy nagy igazságot..
Az egyik gyermek otthon tombol és mindenhol máshol normális, a másik pedig otthon földreszállt angyal majd elindul és tör- zúz amikor a szülő nem látja.
eszegfu
@tivoli: Elkerülte a figyelmedet, hogy a cikk szerint az orvosi igazolással igazolt hiányzás is igazolatlannak számit.
eszegfu
Engem az is érdekelne: a gyereknek minden nap van angol órája, de a pedagógus beteg, nem szaktanár helyettesit, tehát nem angolóra van, akkor a pedagógusnak is igazolatlan hiányzása van?
Borda
@micfild: Nem is a túlzott korlátozásra gondolok itt, hanem a szabályok nélküli életre. Én így értettem a szabadelvűséget.
Borda
@eszegfu: A pedagógusnak táppénze van olyankor :)
darwin
@Borda: A szabadelvű nevelés és a nem nevelés között óriási különbség van.Nevelni , igazán hat éves kor alatt lehet,utána már csak irányt lehet mutatni.
Soha nem volt egyik gyerekemmel sem nevelési probléma,maguktól tudták mi a jó és a rossz.Szerencsés ember vagyok.
tivoli
@eszegfu: ma, 17:42
Csak azt olvastam, hogy az orvos által igazolt is mulasztásnak számít. Hogy igazolatlan? Olyat nem. És szerintem nincs is jelentősége, mert úgy értelmeztem, hogyha összejön a 250 óra hiányzás, könnyen osztályozó vizsgán találhatja magát a kölök. Ez valahol jogos is, mert 250 óra rengeteg idő és jócskán lemaradhat a többitől.
micfild
@Borda: A szabályok nélküli nevelés az NEMNEVELÉS.
leszarjuk a gyereket.. magyarul, azt csinál amit akar.
@darwin: egyetértek!
3 gyereket valamennyire felneveltem.. és asszem nem csináltuk rosszul.
De még a végén kiderül, hogy nem is vagyok liberális szülő, hanem tök konzervativ. :-D
Borda
@darwin: Szerencsére az én gyermekem is tudja mi a helyes és helytelen. Én csak egy példát ragadtam ki az életből,amit vagy akiket láttam. Elvileg neveli a szülő xy-t,de mégse tudja mi a helyes ill. helytelen.
alterego56
Öcsisajt, először a munkahelyeden tegyél rendet hogy a milliós fizetésért legalább bejárjatok.
kukac50
Embertelen amit képesek megszavazni, a kurva anyjukat még finom és nőies vagyok!
Rózsika Hatházi
@darwin: Sajnos, az én lányom a párjával, meg az egy szem unokámmal tavaly elhagyták az országot. Karácsony előtt jöttek látogatóba. A vejemet hívnák vissza a régi munkahelyére, de azt mondtam nekik, ha van egy kis eszetek, most nem jöttök vissza. E cikket olvasva egyre inkább így is gondolom, bár a szívem szakad bele, hogy csak skype-on látom a gyerekeket.
darwin
@Rózsika Hatházi: Szörnyű érzés lehet egy szülőnek azt mondani,hogy maradjatok külföldön.De én is ezt tettem volna.
Fradigege
Ecsetelem a gyerek korom. 1977-ben születtem, Zugló! Általánosban 08:00 kor becsöngetés 1-4. osztályig napközi3úszás, az Újpesti Dózsában, nyaranta 1 hónap úszótábor. 5. osztálytól soha 13 óra előtt nem végeztem. Úszni jártam(versenyszerűen). 16 órától edzés. A végén 7.-8. osztályban az edzés 16 órától 20 óráig tartott. 14 órára, általánosban haza értem(!), ebéd! 1 óra bkv, 16 órakor nem a medencében csobbantam, hanem futás. 19-20 óra között volt úszás. 20 órakor ki a medencéből, öltözés, 21 órára haza érés, lecke, másnap reggel 08:00 becsöngetés. Weiter! Erre reggel 06:00-07:00-ig is lesz edzés, persze nem értem 08:00-ra be a suliba. Intő! Hanyagoltuk a reggeli 40 hossz pillangót(1km)+200 gyors levezetést a reggeli matek témazáró előtt. A 62-es villamos nem egy sűrű járat.
Fradigege
Nekem ez a református műmájer ne magyarázza meg az alkotmányt! Szépen a javait betolja a közösbe, nem autóval jár, gyertyafényt használ villamosenergia helyett, utána, sörözök vele, persze ő fizeti a sört. Púder a köcsög. Ismerem. Tapolcán frakcióülés után azon röhögöt, nyakán a telefonjával, hogy Ladiszláv Kövér(full komcsi ivadék) úgy bepálinkázott, hogy merev részegen nem tudott a fideszes megbeszélésen részt venni. 2010-ben volt. Ekkor történt az eset. Én a wc-n végeztem a dolgom, Zotya lelkész meg bejött húgyozni. Ő azt hitte egyedül van, én csak csendbens kuláztam. A Földművelésügyi(vidékfejlesztési) minisztériumban voltunk. Ott kapott irodát, még akkor.
eszegfu
@Borda: Én is erre a következtetésre jutottam...de akkor a gyerekekre ez miért nem vonatkozik?
eszegfu
@tivoli: Ezt akkor én "néztem be"...egyébként igazad van, a lényegen szinte semmit sem változtat.
Dr plágium
Erre már nincs mit mondani. Minél előbb el kell zavarni őket.
tivoli
@eszegfu: ma, 07:18
Tudod, én azt vettem észre, hogy az összes dolog ami a fideszhez kapcsolódik, úgy van megfogalmazva, hogy félreértésre adjon okot. Ha az ember felületesen olvassa, negatív indulatokat is kiválthat. Lehet jó, lehet rossz a hír, egy a lényeg: Lehessen jókat anyázni, hőbörögni. Merő ellenpropaganda és uszítás az egész Origo és a hasonló baloldali média. A propeller meg lehetőséget teremt hozzá. Minél többet olvasok itt, annál szimpatikusabb lesz Orbán, mert valamit nagyon jól csinál, ha az ellenzéknek csak arra fussa, hogy lázítson, de az már nem érdeke, hogy tevőlegesen tegyen ellene. S ennyi ember nem tévedhet.
mate03
@tivoli: Sosem legyen nagyobb örömöd!
tivoli
@mate03: ma, 09:05
Örömöm?
Nem érint meg lelkileg, mivel egyik párti sem vagyok. Miért is lennék, mikor abban telik ki a bal, vagy jobboldaliság, hogy mindegyik a másik felet szidja különleges szókinccsel? Más értelme nincs is.
Senara
propeller.hu/itthon/3072758-valtozas-csaladi-potlek-is-erintett ...megvonni a támogatást ha beteg akkor is , ha beteg és lóg a suliból akkor is . Kivan ez találva ,Balogh kedélyesen hátradől és asztalt foglaltat a Hiltonba .
eszegfu
@tivoli: Abban igazad van, hogy mindegy mit mond a Fidesz csak negativ indulatokat vált ki. Én igyekszem objektiv maradni, de az az igazság: ha levegőt vesz a Fidesz, engem már az is zavar (nyilván "ballibsi" létemre)! Az is tény, hogy nincs ellenzék... Azzal viszont nem értek egyet, hogy "ennyi ember nem tévedhet". Ha megnézed a fórumokat pl. itt és mondjuk a fb-on igaz a 2/3, de nem a Fidesz mellett! Nevezheted ezt "lázitásnak", de akkor a kormánypártra ez nem igaz?! Eleve olyan törvényt, rendelkezést, és mindegy is minek nevezzem dolgot, "alkot", amiről pontosan lehet tudni: eleve ellenérzést vált ki a nem fideszesekben. Csak a frissebbek közül: a márc.15-i ünnepségre "kirendelt" gyerekek, vagy a szoc.pol. támogatások, vagy a kórházak "átalakitása"... Nyilván ezt Te is tudod, hogy esik a támogatottságuk...vélhetően ezeknek is "köszönheti"... Az MDF kormányzása után a Fideszt fiatalos, lendületes, olyan "megmondó" pártnak tartottam (akkor sem rájuk szavaztam!), és vártam valami csodát...na ez a csoda el is jött mostanra csakhogy számomra negativ előjellel!
karaj
Ezek sik hülyék !
És nem kérek elnézést vulgáris stilusomért .
sentinel216
A pedagógusok helyben nagyon jól tudják, hogy melyik gyereknél indokolt a mulasztás, melyik gyerekkel nem törődnek a szülők, melyik gyerek sumákol úgy, hogy tanárokat, szülőket is megpróbálja átverni. Minek szól bele ebbe egy miniszter? Múlt század hatvanas éveiben, ha este hatkor moziba akartam menni - akár szülőkkel -, külön írásbeli engedély kellett az osztályfőnöktől. A moziban mindig volt egy ügyeletes tanár, aki ezt ellenőrizte. Ha este nyolc után találkoztam valamelyik tanárral az utcán, számon kérte, hogy miért nem vagyok otthon. Betegség esetén volt osztálymegbízott, aki meglátogatott, hogy ne maradjak el a tanulással. DE! Nem fenyegettek mindenféle törvényekkel, külön szabályokkal. Iskolán belül megoldottuk.
tivoli
@eszegfu: ma, 10:05
Bocsi, ha félreérthető voltam.
Az "ennyi ember nem tévedhet." megjegyzéssel az ellenzékre gondoltam.
"ha az ellenzéknek csak arra fussa, hogy lázítson, de az már nem érdeke, hogy tevőlegesen tegyen ellene. S ennyi ember nem tévedhet."
Tehát az ellenzék szerint is minden rendben van és csak tessék-lássék módon háborog, mert az volna a dolga.
Szóval, ha a fidesz veszít népszerűségéből, az nem a parlamenti ellenzéki pártokon fog múlni.
GeoCravker
S felébredt a Heti Válsz is :-)
propeller.hu/itthon/3072844-leporolt-napkozik

"Talán, ha nagyobbat rúgnak Orbánék Simicskába, vagy komolyabban részesülnek a reklámadó „áldásában” még ezek a gondolatok is előkerültek volna. "
eszegfu
@tivoli: Kösz a kiegészitést, most már értem! Én is ugy látom, hogy a Fidesz alatt nem kell vágni a fát, csak oda kell nekik adni a baltát...sőt maguk veszik a kezükbe, már oda sem kell adni.
Knapp75
@tivoli: Azért nem semmi, hogy az ellenzéki háborgásból is azt vezeted le, hogy elégedettek vagyunk a Fidesszel...

Legyél erős: az ország nagyobb fele utálja Orbánt és bandáját, számtalan okból, csak másként gondolják, hogy kire cseréljék le. (vagy éppen ebben teljesen bizonytalanok)
tivoli
@Knapp75: ma, 13:23
Én azt mondtam, hogy a parlamenti ellenzék lehet elégedett a fidesszel, mert csak tessék-lássék módon ellenkeznek, inkább egymást piszkálják
Meg azt, hogy bármit csinál a fidesz az Origon mindig úgy van beállítva, hogy csak szar lehet. Pedig ez nem teljesen így van.
Legyél erős: Én nem is ismerek olyan embert, aki szeretné a fideszt. De olyat se, aki az ellenzékben látja a jövőt.
Knapp75
@tivoli: A tessék-lássék ellenkezés a kormánypárti Jobbikra, a mindenhova egyformán ütök LMP-re és a tesze-tosza (na jó, impotens) MSZP-re valóban igaz, de még akarnának sem tudnának parlamentáris keretek között bármit is tenni.
Ezért fel sem merült bennem, hogy a parlamenti ellenzékre gondolsz...

"Én nem is ismerek olyan embert, aki szeretné a fideszt. De olyat se, aki az ellenzékben látja a jövőt."
Ismersz egyáltalán bárkit is a neten kívül?! :D
tivoli
@Knapp75: ma, 14:20
Na és kik vannak még a felsoroltakon kívül a parlamentben?

Gondolom mindenki más-más körökben forog, más-más intézkedéseket tart előnyösnek vagy hátrányosnak, és úgy vonja le a következtetéseket. És van aki egyszerűen csak szeret hőbörögni, de azt a neten teszi névtelenül..
miazavalami
@tivoli: A mai oktatás úgy sz@r ahogy van. :-(
mate03
@tivoli: A( további jó mérgelődésre) válaszoltam!
Yoda69
Kellenek a friss kozmunkas rabszolgak az orszagnak.
Bercifiu
Zoli atya! Biztos északon végzett, mert az elmúlt időben egy elfogadható javaslat, nyilatkozat nem jött ki a száján. Én szeretném megkérdezni a feleségét, gyerekeit, hogy mennyire szégyellik magukat az apjuk miatt.
Tiszteletes! 3,5 év múlva mi lesz önből és a családjából? Vidékre nem mehet, de Azerbe biztos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.