Idén márciusban csupán egy hét lefolyása alatt hat gyilkosságot követtek el az országban. Ez kiugróan magas szám – írta meg a 444. Magyarországon 2014-ben összesen 126 szándékos gyilkosságot követtek el sikerrel, míg idén március 11-ig 20 gyilkosság történt. A legtöbb gyilkos kést használt.

Magyarországon közel 10 millió főből áll a lakosság. Ehhez képest kifejezetten sok a gyilkosság. Bár 2012-ben negatív rekordot döntött az országban történt emberölések száma, ennek ellenére később egy 130 körüli éves átlagra ugrott vissza. Az esetek közel 15 százalékát nem derítik fel. A 85 százalékos arány a gyilkosságokkal kapcsolatban azt jelenti, hogy ennyiszer küldi át az ügyet a rendőrség az ügyészségnek vádemelési javaslattal együtt. Ezen eseteknél még egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság megalapozottnak is találja a vádat.

Egy összehasonlítás szerint Európában nem állunk túl jól a többi országhoz képest, pláne amiatt, mert a 2012-es negatív rekord után később újra megugrott az emberölések száma. A magyar belügyi adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket, így kisebb eltérés tűnik fel az ORFK és az Eurostat statisztikája közt.

A múlt hét folyamán az Országos Kriminológiai Intézet egy kutatást tett közzé, melyben több emberen elkövetett emberölések tetteseivel foglalkoztak. A 2000 és 2012 közt történt gyilkosságok vizsgálatai szerint ezek az elkövetők nagy része pszichésen zavart, ez öngyilkossággal végződő családirtásokra jellemző legfőképp. A megelőzésben ezen esetek kiemelten fontos szerepet kellene kapnia a pszichiátriai ellátás megerősítésének.

A több emberen elkövetett emberölések tettesei közül kevesebb, mint egyharmadának volt állandó munkahelye. A gyilkosok fele a bűncselekmény elkövetése alatt valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állt, legtöbb esetben ez szer az alkohol volt. Az ilyen típusú bűncselekmények az elmúlt öt évben hektikusan váltakoztak (évi kb. 14 és 39 között), tendencia nem figyelhető meg.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
Öreg cigány megkérdi a fiától:
- Te gyerek, hova lett az a jó kis bicska, amit a múltkor adtam neked?
- Hát fater, én azt elcseréltem egy jó kis karórára!
- Hogy a fene vigyen el... és ha szidják az anyád a kocsmában mit
mondasz? Hogy fél nyolc van?.
szolmekkoj
Tivoli: Mi az? Két nyilas egy kukában? A válasz: Pazarlás, mert ott három is elfér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.