Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője.

A szóvivő közölte, hogy a brüsszeli testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak "nagyon-nagyon korlátozott mértékben" tudják kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak.

Itkonen elmondta azt is, hogy Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben.

A bizottsági szóvivő egyelőre csak annyit árult el, hogy a bizottság az Euratom-szerződés 53. pontja szerint, jogi kötelezettségének eleget téve járt el. A szerződésnek ez a passzusa azt rögzíti, hogy a kérdésben döntő Euratom Ellátási Ügynökség az Európai Bizottság ellenőrzése alatt áll, és a brüsszeli testületnek vétójoga van a döntései fölött. Emellett arról is rendelkezik, hogy az érintett felek a bizottságnál fellebbezhetik meg az ügynökség döntéseit, amelynek egy hónapon belül kell döntenie.

A szóvivő rámutatott, hogy a bizottság tudomása szerint a magyar hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak, egyeztetnek az ügynökséggel, valamint a tagállamoknak több lehetőségük is van, megtámadhatják a döntést vagy újratárgyalhatják a kifogásolt megállapodást.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@F_Viktor: tegnap, 19:30
Egyszer régen, egy szabadegyetemen megkérdeztem az előadót, hogy mit kapunk az uránért cserébe? Kicsit ideges lett, de elmagyarázta..
Nyersanyagért cserébe mindenféle olyan terméket, melynek előállításához rengeteg energia szükséges. És ez nem csak az uránra érvényes, komoly ipari, gazdasági együttműködés folyt.
F_Viktor
@tivoli: Azt nem kérdezted meg, hogy a bauxitért cserébe mit kaptunk? Vagy mire használták fel a szovjetek?
tivoli
@F_Viktor: ma, 16:39
Nem. Világosan emlékszem, hogy az uránról kérdeztem.
De ha az alumínium gyártásra gondolsz, azt is felmerült, mint energia igényes előállítású termék.
F_Viktor
@tivoli: Majd nézz utána miért kellett a bauxit a szu-nak.
tivoli
@F_Viktor: ma, 16:51
Biztos nekik nem volt :-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.