Magyarország vezet a szájüregi rák miatti halálozásban, ezért fontos minden olyan rendezvény, amely a szájápolás fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke Budapesten, a Semmelweis Egyetemen (SE), ahol pénteken több mint háromszáz résztvevővel magyar fogköztisztítási rekordot állítottak fel a szájápolás világnapja alkalmából.

Hermann Péter a rekordkísérlet előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tíz évvel ezelőtti országos, reprezentatív felmérésük adatai "elég lesújtóak": a magyarok kétharmada kizárólag akkor megy fogorvoshoz, ha panasza van. Tizenkét százalékuk a kutatás felvételekor öt éve nem volt fogorvosi rendelőben, pedig a résztvevők 11 százalékánál kimutattak valamilyen szájnyálkahártya-eltérést. Az is kijelenthető – folytatta –, hogy "fogatlan nemzet vagyunk": egy embernek átlagosan tíz foga hiányzik, és csak négyet pótolnak közülük.

Továbbá közismert tény, hogy Magyarország mind a nők, mind a férfiak körében vezet a szájüregi rák okozta halálozásban, ami azért is szomorú, mert a szájüregi szűrővizsgálat mindenki számára ingyenes – fogalmazott Hermann Péter. Kiemelte: a fogszuvasodások 75 százaléka a társadalom 25 százalékában fordul elő, és éppen ez a réteg kerüli el leginkább a rendelőket. Hangsúlyozta: éppen ezért fontos minden olyan rendezvény, amely felhívja a figyelmet a szájüregi egészség fontosságára, hiszen fejleszteni kell a magyarok fogápolási kultúráját.

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója is méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy a résztvevő fogorvostan-hallgatók nemcsak azokra gondoltak, akik törődnek a fogaikkal, hanem azokra is, akik nem. Rendkívül fontos ez, tudva, hogy egy magyar kétévente átlagosan mindössze öt tubus fogkrémet és egy fogkefét használ el – tette hozzá.

Dóró Marianna, a Magyar Fogorvostan-hallgatók Egyesületének elnöke egész napos programsorozatukról beszélt, amelynek keretében hozzávetőlegesen 1500 emberrel vették fel a kapcsolatot a Kálvin téren, elmentek egy óvodába is, emellett a Semmelweis Egyetemen csaknem 300 embernél végeztek általános szájüregi, valamint rákszűrést.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Ha nincs mit enni, akkor nem a drága fogpótlás a fontos.
47 ezerből nem telik rá!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
@Mirabilis:A fogmegtartó kezelések egyike a gyökér kezelés. Egy gyökér kezelés nem jelent végleges megoldást, mert ez a fog néhány évet bír ki, s a páciens kezdheti elölről.
Aztán még a nagyobb városokban sem volt csak régi elavult fogröntgen, ami nem mutatta ki a bajt... Pl. évekig rendszeresen visszatérő arcomba kisugárzó fájdalmam volt, aminek nem tudta okát a fogorvos, s így gyógyítani sem. Aztán lett egy modernebb röntgen, az pedig most évek múlva már mutatta az okot.
Köszönöm, csak éppen én szenvedtem vele évekig..., és most hol van még a vége. Ennyit a rendszeres fogorvos látogatásról.
nemkati
@zöldszem: :DDDD
Na, attól féltem, így járok, ha belenézek a napba, merthogy reggel mikor elindultam itthonról, még éppen hallottam, hogy nem jó az uv napszemüveg se, meg a kormozott üveg se, de hogy mivel lehet belenézni, azt már nem hallottam. A szememmel meg ugye nem akartam belenézni. :)
dömdödöm
@nemkati: Én a gyereket keltettem hogy megy a napfogadkozás . Fogadkozik hogy bár mi lesz is ki fog jönni a hold mogül . Asszonta nem érdekli majd megnézi az interneten :-)
nemkati
@dömdödöm: :))) Jellemző a mai gyerekekre.
Pedig ugye, milyen jó volt 1999-ben élőben látni? Már nem tudom, akkor min keresztül néztük. Még arra is emlékszem, hogy az egész égboltnak valami fantasztikus színe volt, amilyennek sose láttam még.
dömdödöm
Mentem ! Üdv mindenkinek ! JóÉjt ! Elfáradtam mert ma nem dolgoztam és aludnom kell mert holnap sem dolgozom és nem kelek korán . Örülök hogy emeltétek az est fényét ,
Vizslát ! Magyart !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.