Ezentúl nemcsak az iskolai, hanem az óvodai hiányzásokat is pénzbüntetéssel fogja sújtani a kormány. Jövő év január elsejétől ugyanis amelyik kisgyermek 20 napnál többet hiányzik igazolatlanul, annak a szüleitől megvonják a családi pótlékot - értesült a Magyar Nemzet. Az intézkedés a kötelező óvodába járás szeptemberi bevezetése miatt válik lehetővé.

Az Emmi az újság megkeresésére azt mondta, ha az óvodás öt nevelési napnál többet hiányzik igazolatlanul, a jegyző figyelmezteti a szülőket erre, illetve ennek következményeire. Ha ezt követően mégis eléri a 20 napot a mulasztás, akkor léphet életbe a már említett büntetés.

A becslések szerint az idei év szeptemberétől 20-25 ezer fővel több gyermek fog óvodába járni, tehát az új rendszer 340 ezer ovist fog érinteni – írta a lap.

Az Emmi azt is elmondta, mióta 2011-ben bevezették a családi pótlék iskolába járáshoz kötését, azóta a 2013–2014-es tanévre közel 14 ezer fővel csökkent a mulasztó diákok száma. A csökkenő tendencia miatt pedig az idei tanév első félévében csak 5613 gyerek szüleitől vették el a családi pótlékot.

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Fogadni merek, hogy ezt is - mint minden sz@rt -
a Balog, meg a kdnp-s csuhások vezetik be ...
Hogy kapjanak gyomorrontást, hasmenést
parafadugóval bedugaszolt s€gglukkal !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@KERKA: 21:48 Igen, a személyes kapcsolat nagyon fontos. Ezért is látogatnak óvodát, de már választottak - mert be kell íratni áprilisban, de majd csak a nyár végén lesz 3 éves - Állami óvodába fog járni, nem abba, amelyikhez tartoznak, de elég közel van ez is. Néphagyományra és környezettudatos nevelésre épül a programjuk.
Volt olyan óvoda, ahol a gyerek ült és figyelt, (mert ő egy figyelő típus, mindent alaposan megnéz aztán kapcsolódik be) az óvónő meg odament, hogy milyen félős gyerek, nincsenek barátai? - Na, ez kilőve.Pedig a kb. 20 perc letelte után a gyerek szólt, hogy - Apa gyere, - és az első métereket együtt tették meg, de ment, rajzolt, festett, játszott, jól érezte magát. (Egyébként sok barátja van és nem félős.)
Itt, amelyiket választottak, az óvónő egy ideig hagyta had nézelődjön, majd odament, hogy milyen szép kék szemed van, hogy hívnak? és ő is megmondta a nevét, meg hogy ő az óvónéni, és a gyerek megfogta a kezét és ment vele. Ide fogják beíratni.
Mindig is a gyerek lesz a fontos, akármilyen törvényt is bírnak kitalálni, és ha úgy lesz, hogy elfárad, akkor otthon marad. Van kistesó, -testvérféltékenységre is figyelni kell - és első évben, ha nagyon hiányzik az anyja, otthon fog maradni, hogy szeressen óvodába járni.. Az első évek az ember egész életét befolyásolják.
Megint olyasmibe nyúlnak bele törvényi szinten, amihez nem értenek.
JAJMÁR
@Anna Mária: 21:48 Jó kérdések, a választ lehet, hogy még a törvényhozók sem tudják. Ez még csak a "gyakorlat"..
Igen, ezt én is hiányolom, az óvodaérettséget nem figyelik. Illetve elég annyi, hogy szobatiszta.
A rokonságban pár hónapja lett óvodás egy kisfiú, és mondják, hogy egy másik kisfiú nagyon rászállt, rendszeresen megveri, zaklatja. Az óvónők pedig semmit nem tesznek, - vagyis szerintem nem tudnak- az apuka is agresszív. Nehéz eset, mit lehet tenni ilyenkor? Ha kiveszik abból az oviból a bántalmazott gyereket, az megfutamodás? Egyáltalán mire kell tanítani a gyereket, hogy tudjon verekedni, és védje meg magát?
(Az anya otthon van, én kivenném az ő helyében a gyereket, mert az is lehet, hogy még nem érett, azért pécézte ki őt az a másik.)
Anna Mária
@JAJMÁR: Én is kivenném, méghozzá azonnal abból az óvodából a kisfiút.
Nem, dehogy megfutamodás, a szülő kutyakötelessége, hogy a gyerekét mindenféle bántalmazástól megóvja. Miféle óvónő az, aki nem tud az agresszív kisgyerekkel mit kezdeni? Már csak azért is elvinném onnan a gyerekemet, mert az óvónő alkalmatlan!
Szerintem a gyerekeket soha nem szabad agresszivitásra biztatni. Az önvédelem más kérdés. Ha a gyereknek van kedve önvédelmi sportokhoz, hát nagyon ajánlott!
JAJMÁR
@Anna Mária: 10:40 Nem ismerem nagyon ezt a családot, - ezt is mástól hallottam - de nem egyszerű ma szülőnek lenni, az biztos.
Az iskolai életet jobban, az óvodát is ismerem, de egészen más felülről nézni, és nagymama szemmel nézni. Nagymama szemmel - ha valaki bántani meri az unokámat - bemegyek és szétcsapom az egész bandát! :-D
Igazad van, én is elvinném a gyerekemet másik óvodába, - tegnap még szabad óvodaválasztási jogunk volt, ma meg nem tudom, nem néztem még a híreket erre vonatkozóan- :-)
Anna Mária
@JAJMÁR: Az tuti, hogy manapság minden nehezebb, szülőnek lenni is!
Mégpedig nagyságrendekkel!
No igen, még az is lehet, hogy holnapra csak a sarki óvodába lehet beíratni a kicsiket és kötelezővé teszik a hároméveseknek az ökölvívást! :)
brutus
Nagyon ki akarjak nevelni a jövö kadereit !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.