Az egyházak pénzeit is érinthették a brókerbotrányok, ugyanis a plébániak és egyházi gazdasági társaságok is tarthattak pénzt a tönkre ment pénzintézeteknél. Piaci hírek szerint több tíz, esetleg százmilliós nagyságrendű pénzekről lehet szó – értesült a VS

Pontos számokat nem lehet tudni, mivel kevés az adat és nehezen átlátható. Az újság több plébánossal is beszélt a kérdés kapcsán. Kiderült: bár évente készítenek költségvetést, amit jóváhagy az egyházközség képviselő-testülete, de ezt követően ahogy egyikük fogalmazott:

A plébános bölcsességére van bízva.

Ami azt jelenti, hogy egy személyben ők döntenek arról, mire költsék el a támogatásokat, adományokat. Egy másik egyházi forrás szerint nincs nagy pénzekről szó és engedélyt kell kérni, ha valaki kamatoztatni akarja az összeget.

Egyébként nyomon követhetetlen, hogy az egyház banknál vagy brókercégnél tart-e pénzt. Azt sem lehet felmérni, hogy hány olyan cég van, amit ők alapítottak. Sőt, az Állami Számvevőszék sem számoltatja el az egyházat arról, hogy a nem hitéleti okokból felhasznált közpénzeknek mi lett a sorsa.

A Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós azt mondta a VS-nek:

Az biztos, hogy a kormány az utóbbi években jelentős intézményfenntartói szerepet, ezzel együtt jelentős közpénzt adott át a történelmi egyházaknak, miközben az egyházak gazdálkodásának átláthatósága annyira sem valósult meg, mint a közpénzeké.

Emiatt a TI már dolgozik egy egyházi átláthatósági csomagon.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Juj! ...és ezt a jóisten sem látta előre...
.
.
csak a kormány, élen Orbán Viktorral. Gondolom, majd gründol némi baksist az erdélyi havasok-béli tanyája körüli csuhásoknak, oszt'jónapot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Gondolom akkora a káosz az egyházak számlavezetésében, hogy azt sem tudják hány milliárdot buktak (vagy titkolják).
Senara
Kufárok vissza settenkedtek a templomba ?
m.macskosz
Az ember azt gondolná, hogy az egyházaknak adott támogatás, az (agyament adófizetők) 1 %-a jó célt szolgál, Ki sejtette volna, hogy csupán nyerészkedni akarnak egyes csuhások?!
Persze, azt el tudom fogadni, hogy néhány szegényebb eklézsia bankban tartja a nyája adományát, mert nem fűlik a foga ahhoz, hogy szétossza a szegények között, hiszen a kormány is így gondolja. MÁrpedig a középkorban is így volt! Nem csak nálunk.
pbalage
Nem gond, majd az Isten visszafizeti az esetleges károkat.
lampa laz
@pbalage: én úgy hallottam, nem az istenfizessemeg lesz az áldozat, hanem mi keményen dolgozó kisemberek.
zöldszem
Ezeknek a végén a pokolba Lucifer is egy külön karámot kell, hogy csináljon. Ezek képesek még a poklot is tönkre tenni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.