A magyar-kínai kapcsolatok kérdése nem pártpolitikához kötött; a kormányok több éve dolgoznak azon, hiszen az az ország, amely ma erős akar lenni, nem kerülheti ki a kínai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézete és a Szegedi Közéleti Kávéház közös rendezvényén csütörtökön.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett beszélgetésen Szijjártó Péter kifejtette: évek óta nagy erőfeszítéseket tettek a keleti világgal, ezzel együtt az ott legdinamikusabban növekvő gazdasággal, Kínával való stratégiai kapcsolatok kialakításáért. Ennek eredményeként megnőtt a hazai export a keleti országba és egyre több kínai tőke is megjelenik Magyarországon – tette hozzá.

Felidézte: 2010 óta több olyan intézkedést hoztak, melyek a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez vezettek. Ezek eredményeként tavaly, minden idők legmagasabb magyar exportját érték el Kínában, ezzel 2,2 milliárd dollárnyi exportot realizálva. Ez azt jelenti, hogy a keleti nyitás stratégia, Kína irányába export oldalon sikeres. Emellett arra is törekedtek, hogy a kínai tőke is megjelenjen Magyarországon.

Ennek bizonyítékai például a Huawei és a Wanhua is, melyek komoly erővel rendelkeznek már az országban, és a Bank of China is jelen van, ma Magyarországon csaknem 3,5 milliárd dollárnyi kínai termelő tőke van jelen – mondta a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette: mindez abba beleillik abba a célkitűzésbe, amelyet "úgy fogalmaztunk meg, hogy amikor a kínaiak európai jelenlétben gondolkodnak, akkor Magyarországra kapuként tekintsenek és az európai gazdasági igényeket innen próbálják meg kiszolgálni".

Az eseményen a miniszter a jövőbeli együttműködésekben az élelmiszeripar fontosságát és Kína két, Nyugat-Európába irányuló kereskedelmi útvonalának Magyarországon áthaladását hangsúlyozta. Hozzátette: jelenleg a világban egyre nagyobb a verseny a kínai piacért és a kínai tőkéért.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Engem nem érdekel a 'rizsa', pedig szeretem a kínait! Eredményeket tessék sorolni! Megvalósult befektetéseket!
(Én egyébként tudok párat, de azok még a fides éra előttiek)
papa.49
Xargyártó most elmondok neked egy kb. 8 éves történetet, történt hogy a főnököm úgy gondolta hogy Kínából hoz be Magyarországra targoncákat eladásra, ki is utazott, ott fogadták is majd a tárgyalásokon megkérdezték tőle hány darab gépet kíván évente behozni, mondta 1-200 db. a kínai góré mosolygott,és azt mondta ez a mennyiség az ő gyárukban 3 órai termelés, nincs miről tárgyalni...
Ezek után miben akarsz te ,,partner,, lenni te szerencsétlen kotonszökevény???
vonotok
Petike! ebbe a keleti nyitásba fogsz beleörülni. Fordítsál már a térképeden. Van ÉLET nyugatra.
JAJMÁR
Engem nem érdekel a 'rizsa', pedig szeretem a kínait! Eredményeket tessék sorolni! Megvalósult befektetéseket!
(Én egyébként tudok párat, de azok még a fides éra előttiek)
papa.49
Xargyártó gondold hogy véletlenül nevezlek így hát NEM az egész eddigi életed adta a beceneved, egyet azért áruljál már el hol van az ,,erős magyar gazdaság,, mert én akárhogy nézem nem látom, csak a romlás, a szűkülés, a csökkenés tüneteit!!!
Az ,,erős gazdaság,, csak ábránd azt ti soha nem fogjátok megvalósítani mert attól sokkalta jobban szerettek a közösből lopikálni!!!
Kínának mink legfeljebb mint hídfőállás kellhetünk, de ismernek már benneteket a keleti emberek és tudják hogy ,,született hazugok vagytok,,!!!
Senara
Erős gazdaság nem kerülheti ki Kínát... mondá a külügyminiszter álmában egy sajtótájékoztatón . Erős gazdaságról beszélni hazánkkal kapcsolatban , nem túlzás , hanem hazugság .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.