OKJ-s képzésre kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha nyitva akarnak tartani vasárnap – írja a Népszabadság. Egy 2007-es rendelet szerint ugyanis csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó, ez alól nem kivétel a vasárnaponként a pult mögé állított kisegítő családtag sem.

Bár az egykori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium végül mentesített sok munkakört a kötelező szakmai képesítés alól, az élelmiszerrel dolgozó eladónak továbbra is élelmiszer-vegyesbolti eladói OKJ-s végzettséggel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy csak a hét egy napján, vasárnap áll be a pult mögé – számol be a lap.

A Népszabadság kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte: a rendelet az adminisztráció csökkentése céljából átdolgozás alatt van, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új rendeletverzióval. Egyelőre a tárca titka, hogy pontosan milyen változás várható.

96 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Hurrrrá, éljen Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Harrach Péter meg az összes félkegyelmű fideszes ... kenyéren és vízen !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KERKA
Na baccátok meg, visszanyalt a fagyi. Nem számoltak a törvényhozók azzal, hogy nem minden tulajdonosnak-vagy családtagjának van kereskedelmi végzettsége.
Kíváncsi vagyok, az a KDNP képviselő mennyi jattot kapott azért, hogy a vasárnapi zárás körüli vizsgálat során, mindent rendben talált :))
micfild
és milyen érdekeltségűek azok a cégek, akik Keris- OKJ-s felnőttképzést végeznek?? Kiknek a kezében vannak? és mennyibe kerül a képzés??
én 10 éve csináltam meg hasonló okból.. akkor 150ezer volt 180 óra.
36
A pénztárgépet, a net. kapcsolatot fizetni kell. A dohány forgalmazást elvették. Pedig, egyszerű pszichológia, hogy aki bement egy doboz cigit venni, az élelmiszert is vett vasárnap. Még a képzést is fizetni. Lehúzás!
Egy kis intermezzo. Az osztrák alkotmánybíróság a vasárnapi zárvatartást, helyben hagyta a múlt héten. De. Ők 5X annyit keresnek a 6 nap alatt, mint nálunk. Több ismerősöm keresete, 10 ezer ft-al még csökkent is. A tulaj válasza a miért-re: "a járulékokat és közterheket, nem csökkentették"
Már vissza is tértünk, hazai terepre. Ez a magánszektorban, minden szereplőnek kedvezőtlen.
Ami még bosszant, hogy a kocsma és a dohánybolt is zárva kéne hogy legyen vasárnap! Mi a fontosabb? A kenyér, vagy a pia és a cigi?
nyanya001
Hurrrrá, éljen Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Harrach Péter meg az összes félkegyelmű fideszes ... kenyéren és vízen !
bakegya
@nyanya001: ezeket a büdösbogarakat kellene már bezárni,nem az üzleteket!
Nálunk hétvégeken van a legnagyobb forgalom abban az élelmiszerben amit egy nagyon jól működő étteremmel párhuzamosan működtet évtizedek óta egy helyi szakember és a felesége-ha ők nincsenek nyitva ide cuccolni kell a kaját és minden egyebet-nincs pihenés,kikapcsolódás a hét végén sem.A szolgáltatások köre amúgy is korlátozott!-és akkor még ez a blődli intézkedésük is...
bakegya
@bakegya: ja,és 30-Ft hétvégén a pénteki zsemle...a kocsmák bezzeg műkszenek...
nyanya001
@bakegya: A trafikokban az alkalmazottaknak, vagya tulajdonos és családtagjaiknak vajon megvan az OKJ-s vizsgájuk ?
Vagy oda nem kell, mert 99 % fideszes érdekeltségű ! ???
KERKA
Most kekeckedek egy kicsit: Mi van, ha a tulajdonosnak nem törvényesen felesége az asszonyka, hanem élettársa. Akkor is kell az OKJ-képzés? Vagy előbb házasodjanak össze?
zöldszem
@KERKA: ma, 19:22
Az élettárs nem családtag! Nem dolgozhat!
36
Én azt látom, hogy ez is egy saláta törvény. És mint ilyen, arra jó, hogy a hatóságok büntessenek, agyba főbe.
KERKA
@zöldszem: 19.29 Akkor a Komondoros Józsi felesége sem lehet boltos:))
KERKA
@nyanya001: 18.33 ez egy nagyon jó kérdés, hiszen az is kereskedelmi tevékenység:))
zöldszem
@KERKA: ma, 19:44
Nem! + Hende asszonyság sem. Na, de ezek a "nagysasszonyok"meg "nasurak", nem is akarnának a pult másik oldalán dolgozni. Igazán elmondhatnák már a Fidesz öszödi beszédét!
KERKA
@zöldszem: 19.51 Hazudni már tudnak, csak bevallani még nem:))
zöldszem
Én már "szóóótam" ápr.8.án Semjén:Családi boltban együtt a család cikknél.
Semjén sikernek értékelte a törvényt!
Ott többek között ezt írtam.
"Előírtátok, hogy csak családtag dolgozhat a boltba! Nagyik elő a járókereteket, irány a bolt!
Igaz, hogy nincs szakképesítés, de aktív korodban esetleg patológus voltál, nyugodtan letudsz szeletelni 10 deka parizert! A szakképzett eladó és párja örülhet mert: scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa...

ezt még nem tudtátok bezárni!:)))
bakegya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Anna Mária
Meg kell adni: ez a törvény is egy remekmű.
Ilyet egyébként csak a fideszkdnp tud.
Csizmás Kond
...de hát egy 2007-es törvényt 2015-ben illene tudni...még a boltosnak is.
coni
Alkotmányellenes az a törvény ami megfelelő előkészítés, hatástanulmány nélkül (egyéni javaslat esetében is) kerül elfogadásra. Ez a törvények 80%-ra igaz, így folyamatosan módosítgatják, kiegészítik. Vállalkozó legyen a talpán aki még tudja követni.
Ruby
Csak nem túl sok kisbolt van nyitva és viszi a CBA nyereségét? Ez a vasárnapi boltzár megérne már egy tüntetést azt gondolom.
kkalman
Az elmúlt öt évben nem sikerült nekik még egyetlen törvényt sem úgy megalkotni, hogy azon ne kelljen változtatni azonnal a bevezetése után. Ez alól a tákolmányuk sem kivétel.
Desischado
Ruby-nek lesz igaza. Szerintem addig toldják-foldják a "törvényt", amíg csak a haverok tarthatnak nyitva. Aljas férgek!!!
Kongo
"Vasárnapi zárva tartás: ezzel nem számoltak"
De még az is lehet, hogy számoltak vele.
Kongo
Guinness rekord aspiráns ez a törvény. Abban a tekintetben, hogy milyen rövid idő alatt hányszor módosították. És még nincs vége!!
Kongo
Azon gondolkodom, a törvénymódosítások gyakoriságára kell-e más mértékegység, mint a frekvencia megszokott mértékegysége. Ez a Hz (Hertz). Másképpen 1/s. Pl. ha egy törvényt évente egyszer módosítanak, akkor a módosítási gyakoriság 31,7 nHz (nanohertz). De azt hiszem szemléletesebben is ki lehet fejezni ezt. Ha például egy törvényt olyan gyakran módosítanak, mint az alaptörvényt, az a "gránitszilárdságú" minősítést kapja. Amelyiket ritkábban, az lehet "kvarc" sőt "gyémánt". Ha viszont gyakrabban, akkor lehetne "mészkő szilárdságú". Úgy néz ki, hogy a vasárnapi zárva tartás törvénye a "lösz szilárdságú" minősítésnél jobbat nem kaphat.
Anna Mária
@Ruby: A vasárnapi boltzár ellen már régen tömegeknek kellett volna az utcára vonulni, nem pedig azon vitatkozgatni, hogy kinek jó meg kinek rossz.
Az elvnek kellene mindenki számára fontosnak lenni: mely szerint sem az állam, sem egy idióta törpepárt nem szólhat bele az emberek privát életébe, nem kelthet zavart, nem atyáskodhat.
perfekt
Ez aztán a megoldás utcára emberek,építsetek barikádokat,mit vitatkoztok ezekkel,szóba se álljatok velük,majd megtudják mi az-az anarchia!Deklasszált, szerényen bebútorozott elme!
bakegya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Anna Mária
@perfekt: Bizony, ha a hatalomban lévők már teljesen elrugaszkodtak a valóságtól és olyan intézkedéseket hoznak, amelyeknek nincs értelmük, sőt, károsak és az intézkedéseik hatásait képtelenek felmérni, sőt, még kísérletet sem tesznek rá, valamint nem állnak szóba a választóikkal, előzetes vitára lehetőséget sem adnak, akkor nincs más lehetőség őket jobb belátásra téríteni, mint a tüntetés, az egyik első számú demokratikus jog gyakorlása.
Igen sajnálatos, hogy a magyar lakosság ezzel a jogával csak nagyon ritkán és kis számban él.
A tüntetés nem egyenlő a barikádépítéssel - feltéve, ha a hatalom eszénél van és nem támad rá a tüntetőkre. A tüntetésről csak neked, a demokráciáról semmit sem tudónak jut eszébe az anarchia.
Egyáltalán, miféle röhejes, idejétmúlt kifejezés: "deklasszált"! Óriásit tévedsz, ahhoz, hogy valaki a fideszkdnp terrorját károsnak és ostobának tartsa, sem züllöttnek, sem pedig hátrányos helyzetű társadalmi osztályhoz tartozónak nem kell lennie.
A rend nem azt jelenti, amit te képzelsz, meg amit egy erőszakos kdnp elképzel.
eszegfu
@Csizmás Kond: 20:22 Igazad van...de ott mintha a végrehajtási résznél emlékeim szerint elegendő, ha akárcsak egy alkalmazottnak van kereskedelmi végzettsége és ez nem feltétlenül a tulajdonos. Biztos Te is emlékszel rá, hogy a trafikoknál az orvosoktól kezdve müköröm készitőkön át dalverseny győztesig elég "szines" volt a paletta a nyertesek között. Voltak olyanok, akik nem is egy üzletet nyertek meg...itt bizonyára a tulajdonosoknak nincs kereskedelmi végzettségük, és hétvégeken hogy állnak több helyen a pult mögé?! Összegezve véleményemet: teljesen mindegy mit árusit a bolt, milyen a tulajdonosi szerkezete, egy törvény vonatkozzon mindenkire egyformán, ne lehessen felmentést adni-kapni. Legyen egy törvény előkészitett, átgondolt, ne kelljen módositgatni! Nyilván Te is tapasztalod, ha valamit elrontasz a munkádban, nagyon nehéz minden lépését kijavitani, egyszerübb lenne, ha előlről kezdhetnéd...
darwin
Csak tájékoztatásul:
A helyi Fideszes szarrágónak MAGÁN szakképző iskolája van,1990 óta. /ma már OKJ-s engedéllyel/.
A helyi Munkaügyi Központ,az elmúlt 15 évben,csak OKJ-s kereskedő képzést finanszírozott,mást nem.
Tízezres városunkban kb. 2500 kereskedelmi végzettségű emberke van,mivel a helyi középiskola is ezt a szakot forszírozza.
Ebben az évben 28 nappali tagozatos diák végez,ebből 18 cigány,4 terhes.
Akinek boltja van,annak nincs ideje tanfolyamokra járni./Ha diplomát lehet venni,akkor az OKJ-s papírt?...
coni
@Anna Mária 07:32: A végső következtetés, hogy már nem lenne hatalmon a rezsim ha a választók a választásokon nem indulatból és demagógiából szavaznának. De az is segítene az országon ha menet közben belátják a tévedésüket egy-egy diktatórikus intézkedésnél nagy tömegek jeleznék, hogy nem értenek egyet vele és nem otthon duzzognának hanem elmennének a tüntetésre. Amíg lehet...
papa.49
Jobb kéz, bal kéz, Józan ész hová mész???A kdnp majmok a saját seggüket megtalálják vajon, vagy ahhoz is segítségre van szükségük, az ilyen,,észlények,, még a kukába se valók, egyenest a szemétdombra!!!
Csizmás Kond
@eszegfu: Nézd, ezen csak akkor lehet vitatkozni ha nem érted mi a helyzet. Tulajdonos bárki lehet viszont a pult mögött aki árul annak kereskedelmi végzettség szükségeltetik. Az a kisboltos aki tulajdonos is és árul is annak kötelezően kell legyen ilyen képesítése. A vasárnapi zárva-tartási törvény nem jogosít fel senkit hogy a pult mögé képzetlen nem hozzáértő elárusítót ültessen.
Anna Mária
@coni: Otthon pöfögnek és duzzognak sajna, ha pedig tüntetés szerveződik, akkor előre megmondják, hogy semmi értelme, úgysem fog változást hozni - a butábbja pedig elmondja mindennek a tüntetőket és azon agyal, hogy vajon ki finanszírozza őket.
Ez van sajna. Siralmas.
perfekt
@Anna Mária: ma 7:32 re.Mert megszólítottál.Hiper aktivitásoddal az-az-sok dumával ,közelítsz a témákhoz.Közben-egyik mondatodat-állításaidnak saját magad mondsz ellent.Kevesebb -most is ,több lett volna -esetleg.És bizony a deklasszált szó használata-csak neked lehet idejét múlt,és röhejes-is-bár a definíció-ját pontosan ismered,és valszeg a hátrányos helyzetűek közül, harsogsz, tolva magad előtted az embereket.Nekem nem a tüntetésről jut eszembe az anarchia-hanem,a lázítókról,a provokátorokról-és arról-hogy ezek a rendezvények, tele vannak-bizony-nem odavaló deklasszált elemekkel is! A demokráciáról- egyben a rendről-csak neked!A demokrácia meghatározója a szólás-és vélemény szabadsága--de nem az utcán. Nem igen érted te ezt-mondhatom én a vaknak-hogy virrad.
Anna Mária
@perfekt: Tévedsz, ha a hatalom elkanászodik, becsapja a választóit, akkor a demokratikus jogokat az utcán kell gyakorolni.
A lázítókról, provokátorokról való papolást meghagyhatod a hatalomnak.
Személyeskedned pedig kár, fogalmad sincs ki vagyok, csak kiröhögteted magad.
micfild
@perfekt: aha a a demokráciában tényleg nem az utcán kell gyakorolni a szólásszabadságot.
Ittend viszont nincsen már réges régen demokrácia.
Mobil123
Azért azt nem árt végig gondolni hogy pl. ha a vevő és kér egy kiló kenyeret és egy képzetlen eladó szolgálna ki és nem látja hogy az a kenyér penészedni kezd vagy lejárt tejet ad akkor a vevő nyilván felháborodik és bizony nem fogja elfogadni azt a védekezést hogy de kérem nekem nincs élelmiszer -vegyesbolti eladói végzetségem. Vagy esetleg nem tárolta megfelelően a párizsit és romlott amikor kiadja.
Tudom ez a példa igen szélsőséges de jól értelmezhető szerintem így hogy miért is kötelező az élelmiszer- vegyesbolti eladói végzettség .
Január
Megint bevezettek egy olyan dolgot regnálóink, melyet nem gondoltak alaposan át.
Fordítva kellene! Előbb egy alapos előkészítés, mert a megvalósítás akkor sikeres.

Hová rohannak? Igaz a KDNP már be akarta vezettetni régen a vasárnapi munkaszünetet. Lett volna idejük egy rendes előkészítésre.

Tanulják már meg, hogy az előkészítést nem lehet sehol sem kihagyni, ha eredményt akarnak elérni! Ez működik még a magánszférában is.
micfild
@Mobil123: Nemmmmááár!! A kenyéren a penészt észrevenni, vagy nem észrevenni, nem eladói képzettség függvénye. Annyi esze mindenkinek van, hogy romlandó árut hűtőben kell tárolni.
Mobil123
@micfild: Lehet de nem feltétlen. A végzetség nem azért kell hogy csak legyen egy papírod hanem azért mert sok minden olyan van amit pl az ÁNTSZ előír amit egy élelmiszerrel foglalkozónak tudnia kell. Lehet ezen vitázni de nem gondolom hogy minden hivatalos tudás nélkül lehessen beállni a pult mögé.
micfild
@Mobil123: A tudás, sosem holmi OKJ-s végzettség függvénye. A Hatóság meg azért van, hogy ellenőrizze a szabályok- előirások betartását.
Erről jut eszembe,,, a CBA vagy bármely más üzletlánc bevett gyakorlata a húsok ecetes lemosására... és a szavidők átütésére... az mégis miféle végzettség függvénye?
A CBA-ban nem merek már semmiféle zöldséget megvenni, mert előre csomagolják és a csomagban benne van pár rothadt ezmegaz is.. Na.. végzettség nélkül biztosan nem dolgoznak ott emberek...
A kisboltos nem teheti meg ugyanezt, mert pillanatok alatt elterjed a hire és be is csukhat... neki ugyanis nincs meg az a forgalma, hogy kockáztasson a penészes kenyérrel vagy a büdös felvágottal, meg a rothadt zöldséggel.
Mobil123
@micfild: De nem a maga eszétől csinálta a dolgozó hanem főnöki utasításra. Nem óhajtok Veled ezen vitázni mert én másképp gondolom . (és bizonyos tudás bizony az iskola teljes körű elvégzésének a függvénye) HA viszont Neked van igazad akkor miért puffogtatok itt (velem együtt!) pl azon hogy Némethnének középiskolai végzettsége van és miniszter lett vagy azon hogy Habony minden iskolai végzettség nélkül a setét vezír tanácsadója? Akkor most ez kettős mérce Nálad? Van amihez kell végzettség de van amihez nem kell és jó a hétköznapi embernek így is? Érdekes .
zöldszem
@Mobil123: Igazad van!
Anno 3 évig tanultuk a kereskedelmet. Többek között, áru- anyagismeret, szakmai számítások,
kereskedelmi ismeretek, szakmai rajz (nyest ecsettel plakátokat csináltunk, árcédulákat írtunk)
Nem volt szeletelőgép. Úr Isten mekkora kihívás volt eleinte a 10 dkg téliszalámit 10 egész szeletbe ferdén felszeletelni. Nem volt digitális mérleg, fejben számoltuk ki az árut, és mikorra becsomagoltuk(két végét a papírnak begyűrtük) már írtuk is az árat. Liszt,cukor, rizs 50 kg zsákokba jött. Úgy mértük az osztályon a vevőnek. A papírtasakot is meg kellet tanulni behajtogatni. A két sarkát begyűrni, tetejét behajtani. szép sarkosra, úgy mint most a gyári csomagolás. A fantasztikus az volt, hogy a tasak üres volt,(annak kellett lenni) és még is úgy nézett ki, hogy 1kg cukor van benne. Húúú eleinte hány lyukas zacskót csináltunk. Pénztáros csak az lehetett aki külön tanfolyamon elvégezte. Nekem meg van. Azon az ősrégi pénztárgépeken, letakarva a számok, ugyanúgy meg kellett tanulni "vakon" beütni a tételeket, mint az írógépen írni. Na mind ebből, ezeken a gyorstalpaló szakképzést adó tanfolyamokon szerintem semmit sem tanulnak. Bár, ez igaz más szakmai tanfolyamokra is. Tovább képzés oké, de egy szakmát 3-4 hónap alatt heti 6-12 órában megtanulni???
Mobil123
@zöldszem: Az a helyzet hogy ma egy szakmunkásképzőben sem biztos hogy megtanulják azt amit Te vagy én anno , mert nincs megfelelő szakképzés, gyakorlati oktatás.
zöldszem
@Mobil123: ma, 11:51
Én a gyakorlat oktatást tartom rettenetesnek. A mai diákoknak, nincs hol elsajátítani a szakmát.Kőműves, nincs építőipar nincs gyakorlati hely,hogy csak egy példát említsek.
Mobil123
@zöldszem: Bizony nincs!! De pl. a lányom vendéglátói eladónak tanul és megvetették a drága könyveket és nem használják egyáltalán mert állítólag nem jók. Csak az órai jegyzetekből tanulnak. Szerinted elég az majd hogy elvégezze majd a munkáját? Nem!
perfekt
@Anna Mária:10: 16 ra Kíváncsivá tettél talán egy nö, imitátor-talán egy női senki Alfonz?.Bárki is vagy, nagy az arcod.A demokratikus elvek, nem ismerik az utca szellemét!
.
perfekt
@micfild: 10:37 re. Igazad is lehetne-ha ,mint általában minden nem lenne relatív.Azután azt mondják- a legnagyobb jog, a jogtalanság--és az állam most ezt gyakorolja,sajnos.
micfild
@Mobil123: Azért, neeemááás.. ne hasonlitsuk össze az eladói végzettséget holmi miniszterihez,
Egyébként. ha olvastál.. láthattad.. én is megcsináltam.. egy OKJ-s üzletvezetőit..10 éve. Nem élelmiszerboltot akartunk nyitni..teljesen mást.. és már akkor is csak úgy nyithattunk ha egyik családtagnak volt végzettsége hozzá. Elárulom neked.. simán IQból meg lehetett csinálni, ötösre. Egyetlen egyszer kellett leülnöm tanulni- otthon.. Amikor a statisztikai számitásokat valami olyan körmönfontan magyarázta el a tanár, hogy ne értse meg senki a csoportból. Tehát kénytelen voltam otthon leülni és megnézni a könyvben. EZ kb 15 perc volt..
Aztán még zseni sem vagyok.
Amit összehordok mind saját tapasztalat. Mert az élet aztán úgy hozta, hogy elmentem dolgozni 3 évre egy CBA-ba éppen a lányom sulija mellé.. mert akkor ez tünt mindenféle szempontból.. főleg gyerek miatt- jó megoldásnak.
Már 4 éve totál mást csinálok...de nem felejtek.
Egy kisboltos megtanulja azt amire szüksége van.. ha családi a vállalkozás pont elég, ha egyik családtagnak megvan a bolti eladó végzettsége... majd megtanitja a férjet- feleséget- gyereket... amire kell.
Persze-- áruismeret.. ilyesmi. Most őszintén.. te mikor kérdezted meg az élelmiszerboltban, mondjuk, hogy mi van a párizsiban?
Vagy hogy hogyan készül a tejföl?
Egy multiban szóba sem állhat veled egy eladó a gondoláknál amikor pakolászik... mert a főnöke leüvölti a fejét... tudod miért szerettek minket a vevők a CBAban.. mert pár kedves szó mindenkinek jutott. Össze. összefutunk velük manapság is... - tudod mit mondanak.. amióta maguk elmentek már be sem megyünk. És egyébként tényleg nem...
Én sem vitatkozni akarok..
Ez az egész kitaláció biztos, hogy csakis a pénzlenyúlásról szól. sosem szólt másról
Amugy.. az elmúlt 1 hónapban.. a kisbolttámogatásnak köszönhetően tönkrement egy kisbolt és egy pékség a közelünkben.
micfild
@Mobil123: és éppen most teszi tönkre a fideSS a gyakorlati oktatókat.. nemcsak a kereskedelemben.
pedig iskolapadban elméletben semmiféle szakmát megtanulni nem lehet.
coni
@perfekt: "A demokrácia meghatározója a szólás-és vélemény szabadsága--de nem az utcán."

Ennek ellentmond, hogy Hitler is demokratikus úton került hatalomra. Milyen jó lett volna ha az emberek még időben kimentek volna az utcára..

(véletlenül like-oltalak, boccs)
karma1
@Mobil123: Na, tudod mit, Kedves Baratnom? A CBA-ban rendszeresen arusitanak romlott arut, 2012-ben egyszer tevedesbol betevedtem egy ilyenbe: a szavatossagi ido volt rajta vastagon kihuzva filccel, de amugy nem nezett ki a hus romlottnak, csak amikor hazamentunk es kinyitottam, akkor derult ki, hogy bizony ez mar 2 napja nem lehetett volna a hutopolcon. Mondjatok, hogy a CBA-ban az arukiado (pl. a delikatesz reszben) kiadja a lejart szav. arut, ecetes vizben mossa at a hust, stb. de azt fonoki rendeletre, muszajbol teszi. DEHAT A FONOKNEK KELLENE A LEGJOBBAN TUDNIA, HOGY NEM CSINALHATJA EZT??? Hiszen o biztos elvegezte az OKJ-s tanfolyamot!

Bar egyesek megprobaljak vedeni a kdnp-s dontest ezen az oldalon is, meg hogy a torvenyt a boltosnak sajat maganak is kene ismernie, - hat en pedig egyaltalan nem igy gondolom.
A vasarnapi bezarasi torvenybol a hebehurgyan , elokeszitetlenul leirt szabalyokbol egyaltalan nem derult ki, hogy PONTOSAN kitol varjak el az OKJ-s kepzettseget, a hangsuly a 200 nm alatti alapterulet es a csaladtag-alkalmazott volt a fo kriterium, mindenki erre koncentralt.
Allitolag mar keszult 10 eve is 3 kulonbozo hatastanulmany ebben az ugyben, az egyik kb. egyidoben azzal, amikor kotelezove tettek az OKJ-s kepzest a kiszolgalo szemelyzet szamara. Tehat ha a KDNP kihagy valamit, ami miatt maris toldozgatni kell a torvenyt, akkor miert is a kiskereskedoket kell buntetni?

Na, persze mindegy, az egesz bezarasi torveny ugy losz@r, ahogy bevezettek, remelem, az osszes negativ kovetkezmenye maga ala temeti ezt az amugy sem egzisztalo kis vallasi kepzodmenyt...:o))
Mobil123
@karma1: Én nem a kdpn-t védtem hanem kizárólag a képesítésről pofáztam .A cba-s gyakorlat meg elmondanám hogy már a Kádár rendszerben is dívat volt :-(((
Mobil123
JA ?! ÉS CBA-ba eddig sem jártam és eztán sem fogok.
zöldszem
@Mobil123: ma, 11:59
Én csak azt tudom mondani, hogy gyakorlat nélkül, az elméleti oktatás kevés egy szakma alapjaihoz. És, nem csak a kereskedelmi és vendéglátói szakra mondom!
2 nap suli, 4 nap gyakorlat.(volt) A gyakorlati helyen volt egy tanulófelelős.(idősebb kereskedő) Valamint havonta egy alkalommal, szakgyakorlat szakoktatóval.
perfekt
@coni: Kösz a like-t.Eminens is elkövethet tévedést.Szélsőséges példát említsz.Nézz szét a világban--mit okoznak az utcai demonstrációk.Üvöltő dervisek győzködik butábbnál- butább tartalom nélküli szövegekkel az egybe gyűlteket.És,mi az eredménye a rádió ostromára emlékszel.És figyelj a lik-re.üdv
darwin
@zöldszem: Egy évig számoltam várható árbevételt,LAB-t,sőt 3 éves várható eredményt.A boltban azt sem tudja kiszámolni az ember,hogy másnap mennyi lesz a forgalom.Amit a suliban megtanultam,semmi hasznát nem vettem.Egy kereskedő vagy annak születik,vagy megy a lecsóba.Aki anno végzősként a szakmai versenyekre járt,azt bolt környékére se engedném soha,mert farral áll a vevők felé.Az elmélet messze áll a gyakorlattól.
zöldszem
@darwin: ma, 15:25
Az hogy mekkora lesz a bolt forgalma soha sem lehet előre kiszámolni. A bolti kereskedelemben nincs (max néha) fix megrendelések. Ebben egyetértünk.
Szerinted akkor, egy-egy szakma elsajátításához, elég egy 3-6 hónapos gyorstalpaló?
Én csak azt akartam az írásommal mondani, hogy ma legyen bármilyen szakma nincs lehetőség gyakorlatra az elméleti oktatás mellett. Lehet,hogy egy kicsit nosztalgiásra sikeredett. De, minden szava igaz. Írod," farral áll a vevők felé", ja, igen velünk azt is megtanították, mi vagyunk a vevőkért nem pedig fordítva. Akkor még nem fix fizetés volt.
Volt egy alap, + % a forgalom után. Itt jött az, hogy előre köszönsz a vevőnek, kedvesen kiszolgálod, köszönöd a vásárlást, mert szeretnéd, ha holnap is jönne vásárolni, mert a fizetésed tőle a vásárlótól függ. Tényleg születni kell, én kislány korom óta mindig kereskedő akartam lenni! Tudod mi tetszett meg benne? Mikor mentem a boltba, és a friss kenyeret hozták. A szállító, dobálta a pult mögött lévő kereskedőnek, egyesével a kenyeret.:))) Én mint kisgyerek csodálkoztam, hogy jé, mindig elkapja a boltos néni a kenyeret, és élére állítva sorba rakja be a fa pultba.:)))) Na én akkor azt mondtam és is boltos leszek.
zöldszem
Helyesbítés: Na én akkor azt mondtam, én is boltos leszek.
Mobil123
@zöldszem: Én egy hétig suliba jártam egy hétig gyakorlatra . Kíváló okatóim voltak , majd harmadév második felében felkerültünk az "öreg" szabászok mellé . Szép idők voltak.
Fradigege
Szénné szívatják az egész országot. Tessék csak OKJ-s tanfolyamozni. A vasárnapi zárvatartást beleírták a bibliába. Én még bevezetném a kijárási tilalmat is vasárnap. Aki kimegy, annak matricát kell váltania, mert koptatja a járdát. Legyen a matrica ára, mondjuk 26.344.- forint/nap. Kivétel Harrach Péter, mert ő mindenek felett. Aztán szavazzátok meg őket 2018-ban is. Annyi eszük van, mint egy marék lepkének.
bakurasz
Nem számoltak vele??? Nem számolnak ezek a seggfejek semmivel sem, mert csak a zsebük tartalmát tudják megszámolni! Csak odafosták a népnek a törvényt, mert megtehetik és minden szaros magyarnak különben is kuss!
bakegya
Tegnap este,olyan véleményt nyilvánosítottam ,hogy kitiltással fenyegetett meg a modi-na jó nekem mint őskereszténynek nagyon fegyelmezetten kell tűrnöm,hogy mise után nem soppingolhatok...aztán aludtam rá egyet és még mindíg nem minősíthetem az a féle embertársaimat vegzáló törvényt amit a hasára ütött képviselőnek behazudottak a nyakambavarrtak-diktátummal-mert ezidáig és mindenhol máshol nyitva lehetnek az üzletek,de a nagymagyarkodó hegyek nélküli medencében NEM,NEM ÉS NEM,CSAKKK A KIVÉTELEZETTEK,ha van bizonyítványuk róla ha nincs,mert drogot,alkoholt és cigarettát árulni vasár és ünnepnapon is lehet!-de még éjszaka is,amikor rendes dolgozó emberek aludni szoktak.
Na megyek tüntetni 12-ed magammal-és holnap is és holnapután is mert mindent megtettem azért, hogy engem többet soha,soha ne korlátozzanak be tetves orbánbérencek-tompikát pedig csókoltatom a vicctorral.Nem igazán csakkk a világhálón kívánom hogy lógjanak!!!
Mézike
@Anna Mária: Tévedsz rajtad röhögnek egyre többen.
Aztán ha kimész az utcára tüntetni, és véletlenül jól pofán ver egy ellentüntető , vísítva szaladsz az általad lenézett rendőrökhöz, hogy védjenek meg.? mert neked jogaid vannak, csak eszed nincs?
havasigyopár
Én csak azt tudom, hogy nagyon hiányzik a vasárnapi nyitva tartás!!!
papa.49
@havasigyopár: Főleg azoknak akik vasárnap azért a plusz pénzért dolgoztak, amiből esetleg hét közben füzetet, vagy tornacsukát kellett venni a gyermeknek...Aki mint a harragos pali is havi 1-1.5 millát keres azt nem zsenálja ha vasárnap nem kell dolgoznia, de aki a családja megélhetéséhez kell hogy rakja a vasárnapi pénzt az nagyon xarul járt...
nezelodo
Lehet, hogy túl lesz teljesítve a vasárnapi misére járás, mert nem csak a bolti eladók és a hazai egykori vásárlók, hanem a külföldről érkező nyaralóvendégek is a templom lépcsőjét koptatják. Végül is biztos azért utaztak ide. Hévíz környékén meg szükség lesz a plébik orosz nyelvtudására, Isten igéjének hirdetésére. Remélem jobban megy nekik a nyelv, mint az egykori szombathelyi "nyelvvizsgás" fideszes polginak.
eszegfu
@Csizmás Kond: 9:26 Én értem a helyzetet...Igaz nem arra válaszoltál, amit felvettettem
(nevezetesen: vasárnap csak a tulaj és a családtagok lehetnek a boltban, amit pl. 5 bolt esetén hogy tud megoldani), de azért kösz, hogy válaszoltál.
dömdödöm
okj -s, persze ! kinek kell ,kinek van ,mi az egyáltalán , ja pénzlehúzásos kamuszakmai papír , ki ellenőrzi ? Kit érdekel van vagy nincs egy banánköztársaságban egy majommá változtatott országban !
havasigyopár
Egy családban előfordul, nem csak élelem bevásárlás, hanem egyedi dolgok vásárlása, amely nagyobb áruházat, több időt igényel. Ahová messzebb kell utazni, időbe telik a kiválasztás és megvásárlás. Ezt csak vasárnap lehet elintézni!! Ilyet nem lehet lerendezni munkaidő után, vagy szombaton a nagy tumultusban. Nem beszélve arról, hogy ezt eddig is így szoktuk és így szoktuk meg. Ezt jól elrontottad Fidesz!!! Óriási ostobaságot követtél el!
Csizmás Kond
@eszegfu: ...ha nem tudja megoldani nem nyit...és meg van oldva...
Anna Mária
@perfekt: Fogd vissza magad, ha egy mód van rá, fejezd be egyszer s mindenkorra a gyermeteg piszkálódást. Nem ijedtem meg tőle, már bocs.
Nem világos, mit értesz az "utca szellemén", de mindegy is.
Az utca természetesen arra is való, hogy az emberek kimenjenek a táblácskáikkal és elmondják, amit gondolnak, ha a választott hatalom a képviselők útján többé nem áll szóba velük, mint ahogy az egy demokráciában kötelező lenne és olyan intézkedéseket hoz, amik ellentétesek az emberek érdekeivel. Szükséges az utcára menni, ha a hatalom már másból nem ért. És sztrájkolni is szükséges, ha a tüntetések nem vezetnek eredményre. Ez mind-mind a demokráciához tartozik, még akkor is, ha ez a hatalomban lévőknek meg a hatalmat kritikátlanul imádóknak nem tetszik.
Knapp75
Tisztelt KDNP!

Ha Ádámig és Éváig vissza tudja vezetni a családfáját a tulajdonos és az alkalmazottja, akkor utóbbi dolgozhat vasárnap is?
perfekt
@Anna Mária: Nem örömmel válaszolok-de végül is hölgy vagy.Nem ,gondolom,hogy van miért hátrébb lépnem,javasolnám neked, olvasd el -csak azokat a jelzőidet-amit rám zúdítottál itt a poszton,és máris látod majd,hogy olyan vagy mint egy elszabadult hajó ágyú!Én nem a személyedet-bírálom-hanem a durva, kendőzetlen ,a modortalanságot súroló magyarázataidat-és nem tartalmi részek miatt.@Anna Mária:Az utca szelleme-tényleg nem tudod mi az?Gondolj csak a rádió ostromára-Vagy a szobordöntős-fejrugdosásos vidám bulira-vagy-a meleg felvonulásra!!Vagy azokra a szónokokra kiknek-az életkora szerint még-hátulgombolósok-és mondanivalójukat hallgatva-a sörpuccs-hamarább felrémlik-mint a jövő jobbá tétele országunkban.Nem a rendezvények miatt emeltem szót-hanem annak-módszerei ellen.Utolsó mondatod egy újra dobhat-lehetőséget megér hiszen ,az én imádatomat-még a politika nem "nyerte" el-egyik párt kutya ,a másik eb.Te pedig olyan vagy, mint az a diák aki semmit nem tud-és mindég abból kérdezik.
Anna Mária
Állandóan velem foglalkozol, képzelődsz, mindenféle tulajdonságokkal igyekszel felruházni, sértegetni próbálsz ahelyett, hogy azzal vitatkoznál érvek segítségével, amit állítok.
A rádió ostroma 1956-ban volt, már nem először említed, mint elrettentő példát.
A hungarocell-fej rugdosása ízléstelen dolog volt, de nem ártott senkinek. Aki nem akarta, nem nézte.
Ha nem tudnád, a fiataloké a jövő, ez mindig így volt és lesz is, tehát nekik ugyanolyan joguk van akár az utcán elmodani a véleményüket, mint bárki másnak. Nehogy már az idősebbek mondják meg a frankót.
Magyarországon az utóbbi időben egyetlen tüntetésről sem mondhatod, hogy bármi hasonló hangzott volna el, mint a müncheni sörpuccson. Senki nem mondta, hogy átvettük a hatalmat, új kormányt alakítottuk, a laktanyákat elfoglaltuk. A sörpuccson ilyesféle dolgok hangzottak el ugyanis.
Ha te bármiféle párhuzamot vélsz felfedezni a békés tüntetések és a sörpuccs között, akkor szerintem a te készülékedben van a hiba.
Fogalmam sincs, hogy imádod-e a hatalomban lévőket vagy nem - azt állítottam, hogy a tüntetés a demokratikus jogok közé tartozik még akkor is, ha a hatalomban lévők és az őket imádók ezt nem veszik jónéven.
Ha nincs érved, akkor nem tudom minek vitatkozol.
Anna Mária
@perfekt: Az előző persze neked, perfekt.
perfekt
@Anna Mária: Mint hülye pék a perecet ,hajtogatod a magadét. Na- hogy érts is,hogy valójában a mondanivalódal foglalkozom.
1.A gyengébbek kedvéért:volt egy második rádió ostrom is.Egy lapon sem említhető az 1956-os-al.
2,Addig is, míg nem élő fejeket nem rugdosnak addig a tüntetés ,ártalmatlan-és elérte célját.Strucc politika homokba a fejet-és mivel nem látom- az nincs is--hahaha:És bizony hogy ártott@Anna Mária: a tüntetőknek
3.Mi után van,két felnőtt gyermekem-néhány évig pedagógus voltam,nem mondtál újat.Bizony fiataloké a jövő-de nem ezeké a fiataloké,és azt hiszem a szabadosságot-az idétlen viselkedési formákat ne tévesszük össze a véleményezés jogával-szabadságával!
4.Neked nem mondták meg még sohasem szüleid a frankót? Nekem többször is, bár még ma is hallhatnám!Volt neked gyerekszobád?--igazán?,csak keresztül ment rajta az út!
5.Te az egyik okoskodásodban-Hitlert-és eszméit hoztad e témában példaként-mint, ami szerint országunkban most ugyan olyan veszélyek vannak.A mostani rendezvények bizony,nyíltan hatalom átvételét, és a kormánybuktatást generálják bármi áron!.Itt a párhuzam, az én készülékem jó még.:-).
Leírtam érveimet annak a hozzátételével ,hogy jogos az elégedetlenség-annak hangot kell adni-de van azoknak,tisztességes formája-formái is.
6.Valamit rosszul tudni , rosszabb mint nem tudni semmit!
7.Mivel béke van ,én ebben a témában már nem óhajtok szólni-sem veled sem mással !üdvözlettel
Anna Mária
@perfekt: Hű, ez tényleg elég durva: ezzel a helyesírással, fogalmazási készségggel és a fiatalok iránti ellenérzéseiddel voltál pedagógus?
"Nem ezeké a fiataloké a jövő..." - idézlek.
Ez nagyon gáz!
perfekt
@Anna Mária: Direkt említettem--hogy pedagógus voltam.Ziccernek szántam-hol bizonyíthatod ,az olvasóknak mennyire ostoba nő vagy :-)Hahaha.És amennyiben helyesírási hibát látsz az oldalon--gratulálok neked.A fiatalokról:csak azok irányában ,vannak-fenntartásaim, kik úgy viselkednek ahogy pl-te is:)Gyere holnap is:)
Anna Mária
@perfekt: Minden sorod nyüzsög a helyesírási hibáktól. Egy pedagógustól elvárható, hogy legalább az anyanyelvén tudjon írni.
Pontosan akkora tahó vagy, mint Lázár János: ő is azt gondolja, attól lesz valaki férfi, hogy a nőket lealázza. Pedig ez nincs így, normális országokban az ilyen "férfiaknak" megvetés a sorsuk. Sajnos Magyarországon még a kormány is tele van ostoba macsókkal.
a.a
Lehet hogy nekem nagyon lassú és nehézkes a felfogásom.. Valaki! Végre világosítson fel! Mert én még mindig nem értem a logikáját a KDNP-s tövénynek. A vasárnapi zárvatartás ugye azért kell, hogy a családok együtt lehessenk. Akkor miért CSAK a családi vállalkozások tarthatnak nyitva!!???
Anna Mária
@a.a: Talán azért, mert a kdnp szerint nincs is annál szebb a világon, mintha vasárnap a családok a kisboltjukban vannak együtt! :DDD
szaboria1
@a.a: Ez az igazi kérdés!!! Biztos soknak van családi vállalkozása és így akartak még jobban meggazdagodni. Csak a nagy kapkodásban nem néztek utána milyen végzettség kell hozzá.
perfekt
@Anna Mária: Gyötrő álmaidból ébredve, máris rajzolod a karakteredet,negatív tartományban.Tudod a valóság ott kezdődik ,ahol az álom véget ér! Te az életet-ébredés után is álmodod.Minden olyan hely, ahol írok helyesírási jelzőkkel van ellátva.Így azután,helyesírásom kontroll alatt van.Tehát, az sem igaz, hogy oly sok hibát találni írásaimban-de ezt bizonyítja,az is ,hogy még te is el tudod olvasni.,A ziccert azért kaptad,hogy ténykedésed bizonyossá váljon, nevezetesen az,hogy nem az adott téma érdekel-hanem a másik személy,és te bizony ezzel vagy elfoglalva.Uccsó firkálmányodban is.! Mikor számon kéred másokon-vélt -vagy valós hibáit--valahogy a saját szemedben a gerendát nem észleled.Így aztán annyi tiszteletet várj magadnak-amennyit másoknak-te adsz.Véleményem az-te egy pártában maradt vénlány lehetsz-ki itt találja azon örömöket,amit más emberek- gyakran egy ágyban.Mivel-az eredeti témától eltértünk-én eltekintek a veled való polémiától-és nem válaszolok.Na csá, egy nadrággal különben sem vitázok.
Anna Mária
@perfekt: Oké, csak helyeselni tudom, hogy lekopsz!
perfekt
@Anna Mária: Nálad, már Karácsony van!:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.