Meglepő módon tért véget Csehov A sirály című darabjának előadása a Nemzeti Színházban, amit a bècsi Burgtheater társulat adott elő. Az előadás végén, a nézők tapsa alatt ugyanis az egyik színész, Martin Reinke németül és angolul is felolvasott egy aktuálpolitikai szónoklatot – írta a NOL.

Reinke arról beszélt, hogy bár az osztrák-magyar múlt közös és Csehov összeköt, de aggódnak a magyar demokráciát fenyegető veszélyek miatt. Így a társulat ezúton fejezte ki szolidaritását mindenkivel, akinek ezt el kell tűrnie.

A szöveg felolvasása közben az egyik színész, Mavie Hörbiger elhagyta a színpadot. A közönség vegyesen reagált: volt, aki tapsolt, volt, aki fütyült. Akkor pedig állítólag egyenesen "megfagyott a levegő", mikor az aradi vértanúk listáját kezdték el levetíteni.

Az eset annak fényében még érdekesebb, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, a kormány által támogatott Vidnyánszky Attila a performanszot pár méterre, a színpad széléről volt kénytelen végig nézni. Ugyanis éppen arra készült, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó díját adja át a társulatnak ajándékképen. Ezt egyébként Vidnyánszky végül meg is tette.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

len in black
"Csúnyán kiosztották a kormányt a Nemzeti Színházban"

Mert megérdemlik!!!
Mekkora fricska ez - pont a Nemzetiben (az egy igazán nemzetiben, mert itt már lassan minden nemzeti, köztük a nyilvános WC-k is azok lesznek).

Mekkora szégyen már, hogy mások mondják ki azt, amit nekünk kéne!?
Ööö... nem lehetne a következő választáson, hogy az osztrákok is szavazhassanak nálunk?
Elvégre sógorok vagyunk, vagy mi fene.
Igazából annak örülnék, ha osztrák szakemberekből álló ideglenes kormány állna fel, mert ők tutira rendbe tennék ezt az országot, az emberek lelkivilágát, és megmutatnák a gyakorlatban, hogy milyen is egy működő demokrácia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bercifiu
@len in black: Nem is kell nyilvános WC , hiszen az egész ország szarban van.
human
@dömdödöm: És elvileg nekik kellene értékrendeket védeniük. Semmivel sem másabbak ezek, mint a 90 előttiek. Ahogy Bródy János írta: "Ezek ugyanazok."
len in black
@m.macskosz: Véletlenül találtam rá erre a képre.
Egyből beindította a fantáziám.
Nem is akartam kommentelni sehol (mert tudok nagyon hülye is lenni, és már nem akarok megbántani másokat), de egy ilyen képpel, kötelezőnek éreztem pár gondolat erejéig 'megmutatni magam' - feketében :)
len in black
@karma1: Én emlékszem, a rendszerváltozáskor ment a pusmogás, hogy esetleg újra Osztrák-Magyar Monarchia lesz. Aztán nem lett.
De így visszatekintve (honnan indultunk, hová jutottunk, és lesz ez még rosszabb is!), nagyon-nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem lett újra Osztrák-Magyar Monarchia.

A mai napig nem értem, hogy miért is jó nekem, hogy a saját honfitársaim zsákmányolnak ki, miközben nem hagynak élni normálisan; míg a külföldiek legalább hagynak élni, mert ők tudják (már vannak azon a szinten), hogy ha ők nem hagynak élni másokat, őket sem hagyják élni, és akkor senkinek sem lesz jó hosszútávon, mert a békétlenség, a folyamatos harc, az izgatás senkinek sem jó!
"Élni és élni hagyni." - ennyire egyszerű ez a történet... vagy legalábbis ennyire egyszerűnek kéne lennie!

Ideglenesen persze van némi haszon, de aztán jön a bukta, de a mi regnáló EGY pártunkat és kormányunkat ismerve, a kis létszámú gazember csürhét ráuszítják a békére vágyó sokaságra - szokás szerint -, hogy védjék magukat, a magukét..
Ez a rendszer, ami itt kiépült, alapvetően nem azért a legrosszabb, amit tesz 8persze az is nagyon rossz!), hanem azért, mert a Európa közepén,hozta létre ezt a testi-lelki-ideológiai torszüleményt, ami szerint mindenki ellenség, és ezzel Európa szívében szúrta a tört - hátulról!!!
a fidesz-kdnp mindennél és mindenkinél rosszabb, mert a legutolsót vette el az emberektől: A REMÉNYT
karma1
@len in black: Nem tudom, hogy adhatnek Neked ezer lajkot! (Vedd ugy, hogy annyit adtam...:o)))!
világlátó
Mégis beleolvastam a kommentekbe. Én aztán igazán végigtanulmányoztam a télen a török hódoltság 150 éves idejét, de az azt megelőző, majd a törököt követő osztrák császárok és közeli , rokonaik szándékait a magyar nemzetről, népről,Magyarország sorsáról. A monarchia ideje, már egy konszolidált állapot volt az előbbiekhez képest, kiemelve ebből a 48 -as, 49-es évek drámai történetét. Most mégis azt mondhatom, a mai Ausztria és különösen a mai osztrák emberek magatartása nem hordozza a középkori Habsburg vélekedést Magyarországról. Ahogy a mai Törökország népe sem hordozza a gyaur szemléletet a magyarokkal szemben. Mi bezzeg, még most is a labancot látjuk az osztrákokban és a kegyetlen janicsárt a törökökben. A neveltetésünk, oktatásügyünk a felelős ezért. Sajnos még kell néhány generáció és persze több és jobb együttműködés ahhoz, hogy eljussunk oda, hogy a mai osztrák fiatal már nem úgy tekint ránk, rebellisekre, mint őseik.A törökökről nem is szólva, akik a magyarokról már kisiskolás korukban arról tanulnak, hogy ősi rokonság fűz össze minket. Mi pedig még ott tartunk, hogy Dobó István, Zrinyi Miklós és megannyi magyar vitéz kűzdött és halt a kereszténységért, Magyarországért. Az EU milliárdjai talán most kárpótolnak minket azért, hogy védőpajzsa voltunk a nyugatnak, a német római császárságnak, a keresztény Európának.
De azért igyekezzünk egy kicsit tárgyilagosabbak , igazságosabbak lenni. Ha pedig szégyelljük, hogy a szomszédaink foglalnak állást országunk jobbra fordulása érdekében, a demokrácia védelmében, hát csak szégyelljük magunkat. Ha mi magunktól képtelenek vagyunk a saját érdekeink megfogalmazására, erre egy szomszédunk tesz kisérletet, legalább ne labancozzuk le. A hazai labancokkal nekünk kell leszámolnunk. Ha erre nincs elég késztetésünk, legalább fogadjuk el a külső késztetést. Kedves Magyar Testvéreim !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.