Mindenki léphet egyet előre – így jellemezte a 2016-os költségvetés tervezetét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarország stabilan gyarapodik, tervezhető a fejlődése, ezért a kormány olyan költségvetésre törekszik, amelyet az a gondolat jellemez, hogy "mindenki léphet egyet előre: személyesen is, a családja is, a települése is, a munkahelye is, a vállalkozás, ahol dolgozik és maga az ország is" – mondta a kormányfő, hozzátéve: a cél az, hogy minél inkább megérje dolgozni Magyarországon, és 2018-2019 környékén 3 százalék alatt legyen a munkanélküliség, mert az gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. Ehhez a büdzsé tervezetében is szereplő adócsökkentés szerinte egy eszköz, mert azzal egyre több embert tudnak bevinni a munkaerőpiacra.

Orbán: mindenki léphet egyet előre

Az adócsökkentés pedig maga is béremelés – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd megemlítette, hogy tervben van a közigazgatásban dolgozók életpályarendszerének elindítása, és komoly tárgyalások folynak a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljéről is.

Fontosnak nevezte, hogy a gazdaság végre eljutott oda, hogy július első hetére elfogadott jövő évi költségvetése lehet Magyarországnak, ami a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget szolgálja.

A sertés tőkehús áfájának tervezett csökkentéséről a miniszterelnök azt mondta: azt még nem tudni pontosan, hogy ez mekkora bevételkieséssel jár majd, de vannak, akik szerint a "fehéredés" miatt gyakorlatilag nem lesz adókiesés. Közölte továbbá: érti azok érveit is, akik a baromfiágazatban is áfacsökkentést szeretnének, szerinte igazuk is van, "de egyszerre két dolgot nem tudunk meglépni". "A szándék megvan bennünk: a következő évben ha van gazdasági növekedés, akkor jöhet a baromfihús" – jelentette ki.

A bankadó csökkentését firtató kérdésre Orbán Viktor emlékeztetett, hogy egy két-három lépcsős adómérséklésről van szó – bár a magyar bankadó még így is a legmagasabb marad Európában –, amelyért cserébe a pénzintézetek növelni fogják a hitelezést. "Mi megtartjuk a szavunkat, és megnézzük, hogy a bankszektor a megtett ígéretét tartja-e, és akkor majd utána meglátjuk, hogyan haladunk tovább" – fogalmazott.

Jelezte, azt még nem tudni, hogy a brókerügyek károsultjainak kártalanítása mekkora terhet ró a szektorra, és bár vita van arról, hogy e teher ütközik-e a az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodással, de – mint mondta – nem akar az ügyben igazságot tenni. A bankok mondandójában is van némi igazság, de azt is látni kell, hogy a pénzpiacon évtizedes pénzügyi csalások történhettek, és a szakmabeliek körében valamennyire ismert kellett, hogy legyen egy-egy cég megbízhatatlansága – fejtette ki.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy egy kormányzati háttérintézmény, a tartalékgazdálkodási igazgatóság brókercégnél tartott pénze miatt 400-500 millió forintos veszteség érte az államot. A pénzt szabálytalanul tartották brókercégnél, mert utasítás volt arra, hogy ilyen helyen nem lehet közpénzt tartani – mondta, közölve, hogy az ügyben már történtek elbocsátások, felmentések, de a vizsgálat még nem zárult le.

A jobbikos győzelmet hozó tapolcai időközi parlamenti választással kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: az eredmény arra figyelmeztet, hogy nincs végleges választási győzelem, a két kétharmados győzelemből a jövőre nézve nem következik semmi, a bizalomért és a támogatásért mindig újra és újra meg kell dolgozni.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: stabilitás van, semmilyen politikai veszély nem fenyegeti az emberekkel kötött megállapodás betartását.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A brókerkormány nem folytathatja tovább a nyugdíjellenes programját! A csütörtöki idősügyi konferencián résztvevők egyetértettek abban, hogy a kormány több fronton támadja a nyugdíjasokat.

Támadja a kormány a nyugdíjasok megélhetését, mivel elüldözik azokat a fiatalokat, akiknek a befizetései már most hiányoznak a nyugdíjkasszából. A nyugdíjalap hamarosan finanszírozhatatlan lesz! Mi lesz így a nyugdíjakkal?

Támadja a kormány a nyugdíjasok egészségét, hiszen az idősellátás az orvosok és szakápolók elvándorlása miatt hamarosan összedől, a várólistákkal pedig évekig betegen tartják az időseket!

A brókerkormány idősellenes nézeteiről árulkodik az is, hogy sunyi módon elérhetetlenné teszi az elesettek ápolását és gondozását, mivel az állami és önkormányzati gondozó intézmények akár 8 millió forint egyszeri belépési díjat is szedhetnek. Ezt persze a legtöbben nem tudják megfizetni.
A házi gondozás feltételeit pedig úgy emelték 12 pontról 20 pontra, hogy annak szinte senki nem tud megfelelni.

Az állam tehát támadja a nyugdíjasok megélhetését, támadja az egészségüket és alattomosan kiszorítja őket az ellátás bizonyos területeiről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@nyanya001: Így van. A leáldozó kormányok, mostanság az utolsó 2-3 évet a 8-ból, pénz elvonással töltik. Iskola bezárás, szociális kiadások csökkentése, egészségügy adósságával nem törődnek. Eközben az elit magánvagyona az elvonás mértékével nő. Még egy kormány politikust sem láttam, munkáért könyörögni. De, jegybank elnököt sem. Az ő számuk pedig csak nő. És még ha nyugdíjba is vonul, mi tartjuk el, nyugati szinvonalú járadékkal. Én azt gondolom, fel fogják emelni a korhatárt, hogy még kevesebben éljék meg.
36
És sok hülye, el fogja hinni, hogy a korhatár emelés jogos. Hiszen, egyre "többen dolgoznak"(külföldön). Sokan nem akarják látni a belül történő eseményeket, az egzisztenciális feldarabolódást, lecsúszást. Csak a pillanat számít nekik.
És ha, 18-ban buktáznak is, a kassza üres lesz. Üres konyhában pedig, bolond a háziasszony. Mindent kezdenek elölről. Programok, tervek, reformok. De jobb nem lesz.
Fradigege
Nyugtával dícsérd a napot, köcsög! Fogsz te még sok-sok meglepetést okozni nekünk.
Lackó50
"Mindenki léphet egyet előre" Hova??? Már a szakadék szélén áll az ország fele.
Vagy úgy gondolkoznak, hogy akinek nincs munkája, az mehet a Taigetoszra és majd hazacsaljuk a kint dolgozókat, hogy elvehessük azoktól is a kint megkeresett pénzüket???
A másik: "de egyszerre két dolgot nem tudunk meglépni" Mészáros Lőrincnek jelenleg csak malackái vannak. Majd ha lesznek libái is, akkor annak is csökken az ÁFÁ-ja. Ilyen egyszerű a megoldás.
Tovább megyek: " A pénzt szabálytalanul tartották brókercégnél, mert utasítás volt arra, hogy ilyen helyen nem lehet közpénzt tartani " Ezt a külügynél is tudták?? Vagy az utasítás ellenére tartották ott a pénzt és mielőtt bebukott volna gyorsan ki is kapkodták, nehogy megtudja a főnök, hogy nem tartották be az utasítást??
Miért vagyok tele kérdésekkel egy egy ilyen megszólalás után???
Valami nagyon nem kerek itt.
evacica
Én már azt szeretném látni, hogy Orbán lépne, de nem előre hanem hátra de végleg!
Tibor43
Csak óvatosan kell lépkedni mert közel van a gödör...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.