Negyedszázaddal a kommunizmus megdöntése után meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mi ért véget, mitől szabadultunk meg – mondta egy pénteki budapesti rendezvényen Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója.

A múzeum által tavaly kiírt filmpályázat díjátadó ünnepségén a főigazgató arról beszélt, nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg "a szabadsághiányos rendszert".

Mint mondta, a kommunizmus bukása nem csupán megdöntői, hanem az egész régió sikere volt. Hozzátette, azt is fel kell eleveníteni az emlékezések sorában, hová jutottunk el e negyedszázad alatt.

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum videoversenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni. Edizano Gjini munkáját a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét.

A győztes az MTI-nek elmondta: hazájában máig ható, de elhallgatott téma, hogy mi történt az országban a kommunizmus évtizedei alatt.

Az albánok megtanulták, miként lehet, ha szenvedve is, de túlélni, és ez a tapasztalat máig benne maradt a köztudatban, gátolva például, hogy kiálljanak jogaikért – mondta.

A második díjat az Egyesült Államokban élő magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. A szintén albán harmadik helyezett, Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolja plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

A Terror Háza Múzeum korábbi közlése szerint mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó pályamű érkezett a pályázatra.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

istvanka
Az ilyen máriafélék vitték félre újra és újra az ország szekerét az évszázadok alatt!akik szívesen csatlakoztak egy hazug igezászlója alá,hogy romba dőntsék a mi még megmaradt az országból!a nemzeti maszlaggal sikeresen kettéosztották az országot és előhívták a legrosszabbat a "csatornából" a patkány náci eszméken edződőtt nyílas eszmét terjesztő pestist!Az ilyenek miatt kellett újjáépíteni az országot az ötvenes években és úgylátszik a NÉP nem tanul,mert újra felkarolja őket!A DÓZSA népe megint csatát veszt,ha hagyja,hogy ezek a férgek megint teret és hatalmat nyerjenek!A mariska ezeknek a SZÁLLÁSCSINÁLÓJA!Mert jó pénzért még a kurva is lehet nemzeti!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@magyarbakancs: Valahol nagyon félreértetted, Anna Marit!Nem érezted az iróniát!?
szalaiveronika
@Anna Mária: Bizony így van, ahogy írod, kedves Anna Mária. Csak egy szót teszek hozzá, hogy pontos legyen a kép: egyenlőre. Mindennek eljön az ideje.
mariaberta
@Vizual: Az Úri murit /Móricz Zsigmond/ levették a műsorról. Védeni kell a szegény fiatalokat az ilyen és hasonló témáktól. Manapság foci -stadionok- meg a szotyi a menő.
JAJMÁR
A művészetek feladata bemutatni a valóságot, és a történelemé, meg a fönt maradt tárgyi és személyes emlékeké. A gyereknek ezekre kell bemutatni.
A Terror háza egy épített emlékhely,ahova minden szélsőséges idealizmus és diktatúrák jellemzőit összegyűjtötték, ami segíthet a megértésben,de csak, ha nem szubjektív. Akkor van elrendezve jól, ha a gyerek levonja a helyes következtetést a diktatúrák és szélsőséges idealizmusok emberiségellenes voltáról. Mindegyikről!
(A gyereknek kell levonni a következtetést, nem a szájába adni valaki másét.)
pistapapa
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.