Negyedszázaddal a kommunizmus megdöntése után meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mi ért véget, mitől szabadultunk meg – mondta egy pénteki budapesti rendezvényen Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója.

A múzeum által tavaly kiírt filmpályázat díjátadó ünnepségén a főigazgató arról beszélt, nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg "a szabadsághiányos rendszert".

Mint mondta, a kommunizmus bukása nem csupán megdöntői, hanem az egész régió sikere volt. Hozzátette, azt is fel kell eleveníteni az emlékezések sorában, hová jutottunk el e negyedszázad alatt.

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum videoversenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni. Edizano Gjini munkáját a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét.

A győztes az MTI-nek elmondta: hazájában máig ható, de elhallgatott téma, hogy mi történt az országban a kommunizmus évtizedei alatt.

Az albánok megtanulták, miként lehet, ha szenvedve is, de túlélni, és ez a tapasztalat máig benne maradt a köztudatban, gátolva például, hogy kiálljanak jogaikért – mondta.

A második díjat az Egyesült Államokban élő magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. A szintén albán harmadik helyezett, Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolja plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

A Terror Háza Múzeum korábbi közlése szerint mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó pályamű érkezett a pályázatra.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

istvanka
Az ilyen máriafélék vitték félre újra és újra az ország szekerét az évszázadok alatt!akik szívesen csatlakoztak egy hazug igezászlója alá,hogy romba dőntsék a mi még megmaradt az országból!a nemzeti maszlaggal sikeresen kettéosztották az országot és előhívták a legrosszabbat a "csatornából" a patkány náci eszméken edződőtt nyílas eszmét terjesztő pestist!Az ilyenek miatt kellett újjáépíteni az országot az ötvenes években és úgylátszik a NÉP nem tanul,mert újra felkarolja őket!A DÓZSA népe megint csatát veszt,ha hagyja,hogy ezek a férgek megint teret és hatalmat nyerjenek!A mariska ezeknek a SZÁLLÁSCSINÁLÓJA!Mert jó pénzért még a kurva is lehet nemzeti!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
istvanka
Az ilyen máriafélék vitték félre újra és újra az ország szekerét az évszázadok alatt!akik szívesen csatlakoztak egy hazug igezászlója alá,hogy romba dőntsék a mi még megmaradt az országból!a nemzeti maszlaggal sikeresen kettéosztották az országot és előhívták a legrosszabbat a "csatornából" a patkány náci eszméken edződőtt nyílas eszmét terjesztő pestist!Az ilyenek miatt kellett újjáépíteni az országot az ötvenes években és úgylátszik a NÉP nem tanul,mert újra felkarolja őket!A DÓZSA népe megint csatát veszt,ha hagyja,hogy ezek a férgek megint teret és hatalmat nyerjenek!A mariska ezeknek a SZÁLLÁSCSINÁLÓJA!Mert jó pénzért még a kurva is lehet nemzeti!
zöldszem
"nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg "a szabadsághiányos rendszert"."
Ezek után még mindig az mondja magáról, történész???
Mária, volt egyáltalán a világon kommunizmus?
A néhai elismert történészből miért, kiért kellett így kivetkőzni magadból.
A pénz miatt biztos nem, ha máshonnét nem is gazdagodtál meg, a férjedtől szép kis vagyont örököltél. Kár megszólalnod, élvezd a vagyonod, éld a "vígözvegyek" életét.
Törölt felhasználó
Nagyon helyes, akkor Schmidt Mária bemutathatná azt is hogy előtte mitől szabadultunk meg és előtte, előtte...
karma1
Gyerekek, ezt a "megmutatast" Isten bizony megneznem, befizetnek ra, szerintem megerne,...:o))) Hogy lehet valaki ennyire elvakult a jelen rendszertol? Vajon mi inditja erre? Zoldszemnek van igaza, valami nagyon elprogramozodott benned, oreglany!

De mariska, ne izgulj, mar tuntetnek az osztrakok Burgenlandnal, ugyhogy vissza lesznek allitva azok a hatarok, ha tovabbra is ilyen a hazai belpolitikatok a munkahelyteremtes teren,... Aztan mar meg sem kell solalnod, hogy milyen volt a 25 evvel ezelotti allapot (Elarulom: ehhez kepest PARADICSOMI!...:o))))
bencemacska
Jaj, Mariska, gondolod, hogy a mai fiatalok semmitől sem undorodnak?!
Anna Mária
@karma1: Nem, nem tüntetnek "az osztrákok". Néhány hülye szélsőjobbos bohóckodott Burgenlandban. Annyira nem történt semmi, hogy egyetlen osztrák lap sem számolt be a dologról, csak az FPÖ helyi újságja.
Levendula
Lehet, hogy Schmmidt M. jobban él most, mint a "kommunizmus' alatt, hiszen milliomos, talán milliárdos...
De a magyar nép túlnyomó része, sok-sok millió ember sokkal rosszabbul él, kiszolgáltatva mindennek és mindenkinek, bizonytalanságban, egyik napról a másikra...
Mobil123
Inkább azt mutasd meg a fiataloknak hogy milyen az élet nélkületek b+ !!
wagabund
igen, fontos nekik megmutatni az összes rémséget... csak hát ahhoz fel kellene emelni a szoknyácskáját...
papa.49
A nyanya jobb ha semmit nem mutogat, mert még az itthon maradt fiatalok is kifutnak a világból, ha megmutatja magát!!!
JAJMÁR
Csatlakozom az előttem szólókhoz, ne mutogasson semmit, bőven elég, ami látszik!
papa.49
@wagabund: Miért tennéd ki a fiatalságot ilyen ,,borzalmas élménynek,,???
justhpeter
Inkább arról tartana előadást, hogy miként szabadulhatnánk meg Orbántól és a bandájától, garantáltan a fél ország ott lenne az előadásán.
ferii
Ez a lány,nem esett messze az apja fájától...hazudik össze-vissza,az értelmi szintje nem éri el egy általános iskolásét sem :)
gulyasgyula
Miről ugat ez a ribanc történelem hamisitó ? ? Tény hogy háborgtunk a KÁDÁRi szocializmus ellen . Mást akartunk legalább egy Osztrák szintü -éetszinvonalu országot ..MIT KAPTUNK ??Egy rabló kapitalizmust ahol nem a munkát fizetik meg hanem a seg nyalást .A politikusok BÜNTETLENÜL eladták szétlopták az országot köztük Schmith M is igy lett milliárdos, még mindig az adófizetők pénzét pazarolja haszontalanságokra büntetlenül. Jött a munkanélküliség a hajléktalanság ,a végrehajtó , rossz egészségügyi ellátás ..stb..és most ezt a rendszert akrja össze hasonlitani a KÁDÁRI Magyarosrszággal ..Én már nem élem meg de remélem egyszer jön egy új 56 és az ilyeneket elszámoltatják ahogy illik ..
Feraj49
",Édes, tetves kis tündérke ,marcsika" ! Hát hol a rohadt ku...anyádba éltél az általad kommunizmusnak nevezett időszak alatt. Mert Én nem éltem a kommunizmusban a 66 évemmel,pedig mindig Mo.-on éltem. Még ,hogy történész ? Ezek után már az általatok írt történelemben szereplő "mesékben" sem hiszek. Jó pénzért elárulom neked,nem volt a magyaroknak hét vezérük,Árpád sem volt ,mert az "igazi neve" Schmidt ,ami ugye nem magyar név.Sőt "Árpád"-házi királyok sem voltak.Nimród se kergetett szarvast,hanem csak a nőket akiket "Bambi"-nának nevezett.Remélem kis történelem tudósom,jól " összekuszáltalak".
Anna Mária
Schmidt Máriának az van kiadva feladatul: hitesse el a fiatalokkal, hogy Magyarországon volt kommunizmus, ami természetesen minden magyar állampolgár számára borzalmas szenvedéseket okozott - és akkor jött Orbán Viktor, aki elzavarta a kommunistákat szovjetestül.
Ezért fizetik a nőt.
Desischado
Ez a hazug, fideszes talpnyaló némber jobban tenné, ha hallgatna! Hol kapott ez diplomát, és mire fel?!
szalaiveronika
Tudjuk, hogy mitől szabadítottak meg bennünket:
*az esélyegyenlőségtől,
a létbiztonságtól, a szerény, de emberhez méltó, élhető életlehetőségektől,
szalaiveronika
folytatom: a pénzünktől,a gyerekeinket a hazájukban való boldogulás lehetőségétől. Lehetne még sorolni, de minek. Ezek a szemrebbenés nélkül hazudozó becstelenek nem hallják meg DÓZSA NÉPE szavát. Persze mit várjunk azoktól, akik még mindig előadják dajkameséjüket a "rendszerváltó hatalmas "tömegmozgalmakról"? Milyen filmet nézett ez a hazug némber?
human
Az biztos, hogy a fiataloknak meg kell ismerniük a diktatúrák kialakulásának folyamatát, hogy mi kellett a fenntartásukhoz és hova vezettek. Így felismerhetik, ha az aktuálpolitika ilyen irányba kezd haladni.
mate03
@Anna Mária: ! A mai fiatalok.most kezdik érezni,hogy milyen is lehetett a Rákosi rendszer!
Anna Mária
@human: A fiatalok most éppen a gyakorlatban tesznek szert ezekre az ismeretekre. Húznak is az országból százezrével!
Anna Mária
@szalaiveronika: Dózsa népe? Dózsa népe hallgat, bámulja a Való Világot és kiröhögi, becsmérli azt a néhány embert, aki itt-ott tiltakozik ezért-azért.
magyarbakancs
Drága Mária!
Volt éhező gyermek a Kádár rendszerben?
Maguknál undorítóbb mocskos garnitúra mint a Fidesz nem létezik.
Mocskos,büdös banda az egész.
gulyasgyula
Mocskos történelem hamissitó ! Mindenkinek volt a feje felett tető ,mindenkinek volt munkája, volt mit enni, kétévente minden családnak igyen nyaralás // szakszervezeti //igyen iskola Te is akkor tanultál ribanc ..Akkor jött 1989-1990 mehetünk Ausztriába ,minden szép és jó volt mi is ilyet akartunk ..EZ VOLT A BEETETÉS mert mi nem ilyet kaptunk , de azért még nem kell a fiataloknak bemesélni a KÁDÁR korszakot mint a világ borzalmát ..Voltak hibái az akkori kornak is de a mostaninál tisztességesebb , kiszámithatóbb élhetőbb világ volt ..PL.:Tele voltak a sradionok egy jobb meccsen . Ma miért üres a lelelátó ?? Mert nincs pénze az embereknek . Miért nincs ?? Mert az ilyen mocskosok büntetlenül ellophatják..
gulyasgyula
Ninden rendszer a diktatura az éhező , beteg, munkanélküli , alulfizetett polgárnak .. Demokrácia Schmit Máriáknak , Habogy Árpadoknak , Andi Vajnának stb..
1magyar
Nem tudja beetetni a fiatalokat akiknek mesélik a szülők, hogy 8 órát kellett dolgozni, aki többet akart nem verték agyon adóval, hogy ne próbálkozzon, nem lehettek milliárdosok,de mindenki 50 évre kapott egyenlő kamattal lakásvásárlásra kölcsönt, ha beteg volt elment táppénzre ami nem jelentett felmondást és pénzkiesést stb...
gulyasgyula
Milliárdos a hölgy de kevés neki ..Azért kell egy-egy beteg gyerek gyógyítására pézt gyüjteni mert az ilyeneknek sose elég ..A dijakkal kapcsolatba nem tudja valaki mennyi pézt osztottak ki az adófizetők pénzéből a dijjak mellé..?? Akkor ki zudnánk számolni hány demokráciában élő gyerek regelijét lehetett volna kifizetni a hazugságok megiróinak a pénzjutalmából ..
herczeg0210
Egy ilyen Mária, ha lehet, ne mutogasson semmit ilyen szemekkel.
Hellcat
Fidesszel az élen...semmitől nem szabadultunk meg...BTW idehaza soha nem volt kommunizmus.
Toby
A milliárdos üldözött átírja a történelmet - azaz fideszre fordítja !

Az ki ne maradjon, hogy az Apolló-11 nem csak az amerikai lobogót vitte a Holdra, hanem a fidesz-logót is ! Ja és a jenki lobogó alapjaiban Árpád-sávos lobogó, de ezek a huncut jenkik megvariálták !
Vizual
Hát manapság már ne kisérletezzen ezzel mert még az összahasonlítás során a fiatalok rájönnének, hogy ez a rendszer az a rendszer, csak egy rabló változat. Talán a Horthy korszakot kellene ismertetni velük. Mi az a zselicek, meg 10-d mag hasonlók. Cselédsorok És sorolhanám merre a halad ez az orbáni világ. Bár ez az uri muri is feltünne a fiataloknak.
mariaberta
És mikor mutatja meg, mitől szabadulunk meg az Orbán kormánytól?
mate03
@magyarbakancs: Valahol nagyon félreértetted, Anna Marit!Nem érezted az iróniát!?
szalaiveronika
@Anna Mária: Bizony így van, ahogy írod, kedves Anna Mária. Csak egy szót teszek hozzá, hogy pontos legyen a kép: egyenlőre. Mindennek eljön az ideje.
mariaberta
@Vizual: Az Úri murit /Móricz Zsigmond/ levették a műsorról. Védeni kell a szegény fiatalokat az ilyen és hasonló témáktól. Manapság foci -stadionok- meg a szotyi a menő.
JAJMÁR
A művészetek feladata bemutatni a valóságot, és a történelemé, meg a fönt maradt tárgyi és személyes emlékeké. A gyereknek ezekre kell bemutatni.
A Terror háza egy épített emlékhely,ahova minden szélsőséges idealizmus és diktatúrák jellemzőit összegyűjtötték, ami segíthet a megértésben,de csak, ha nem szubjektív. Akkor van elrendezve jól, ha a gyerek levonja a helyes következtetést a diktatúrák és szélsőséges idealizmusok emberiségellenes voltáról. Mindegyikről!
(A gyereknek kell levonni a következtetést, nem a szájába adni valaki másét.)
pistapapa
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.