Demonstráción tiltakoztak diákok, szülők és tanárok kedden az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadják a Klebelsberg Intézménytartó Központnak (Klik). A nyírségi megyeszékhelyen tüntetők tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt.

Az iskola szülői munkaközössége által meghirdetett tüntetés előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az elmúlt héten levélben utasította az intézményt jelenleg fenntartó Nyíregyházi Főiskolát, hogy az iskola fenntartói jogának a Klik-nek történő átadásáról folytasson véleményezési eljárást az érintettekkel, így a szülői szervezetekkel is.

A szülői közösség egyértelműen ellenzi a fenntartóváltást és a Klik-be történő beolvadást – hangzott el a tájékoztatón. A szülők szerint a fenntartóváltást a minisztérium nem tudta elfogadható módon megindokolni, a változtatással pedig szerintük megszűnne az iskola szakmai, szervezeti önállósága és mozgástere.

A cél, hogy a mintegy 875 diákot oktató és 66 pedagógust alkalmazó iskolát továbbra is a főiskola működtesse, mert csak így maradhat fenn a városban egyedülálló "apáczais szellem" – hangsúlyozták, majd bemutatták az újságíróknak a fenntartóváltás ellen összegyűjtött, csaknem 2900 aláírást tartalmazó petíciót.

A szervezők egyúttal kifejezték szolidaritásukat az ország valamennyi, "átszervezésre ítélt" gyakorlóiskolájával.

A sajtótájékoztató után az iskola udvarán összegyűlt, fehér pólókat viselő, lufikat és transzparenseket tartó tanulók, szülők és tanárok tiltakozó menetben az Erdő soron és a Sóstói úton át a Nyíregyházi Főiskoláig vonultak, ahol átadták a petíciójukat Jánosi Zoltán rektornak. A gyerekek kezében "El a kezekkel az iskolámtól!" és a "Nem akarunk Klik tagságot!" táblák voltak, sokan közülük a "Szeretünk Apáczai!" feliratú zászlókat lobogtattak, többen az iskola dalát énekelték.

Jánosi Zoltán beszédében hangsúlyozta: nem egy végleges döntés elősegítésére, hanem véleményezésre kérte fel a minisztérium a főiskolát.

A véleménynyilvánítás egy formáját láthatjuk itt ma – fogalmazott a rektor, majd megígérte, hogy ennek az állásfoglalásnak nemcsak a dokumentumban leírt részét közvetíti majd, hanem azt is, hogy mint a tüntetésen tapasztalta, a tanulók ragaszkodnak az iskolájukhoz, jelenlegi formájában, és ennek kulturáltan adtak hangot.

"Ezt bele fogjuk komponálni" a szenátusi véleménybe és így segítjük minisztériumot a "jó döntés meghozatalában" – mondta Jánosi Zoltán.

A tüntetők ezután a Kossuth térre vonultak, ahol átadták petíciójukat a térségi kormánypárti képviselők meghatalmazottjainak.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár múlt hét szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorlóiskolák átvételéről az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembevétele nélkül.

Közlése szerint a tárca megvizsgálta az állami felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák működését, ennek alapján a 70 intézményből mindössze 9 esetében tűnik úgy, hogy nincs elegendő pedagógus-hallgatója az iskolának, tehát a felsőoktatási intézménynek nincs feltétlenül szüksége arra a gyakorlóiskolájára. Ezért kérte azt az államtitkárság az érintett felsőoktatási intézményektől, hogy május 8-áig vizsgálják meg, valóban szükségük van-e az adott gyakorlóiskolára. Amint ezek a vizsgálatok megtörténtek, a tárca, az egyetemek és az érintett gyakorlóhelyek közösen hoznak majd döntést arról, hogy ki legyen az adott gyakorlóiskola fenntartója – mondta Palkovics László.

Az államtitkár hozzátette, amennyiben az a döntés születik, hogy egy intézmény kerüljön át a Klik fenntartásába, különösebb változás nem lesz, mivel ezek az iskolák most is állami fenntartásban vannak, hiszen az egyetemek is állami fenntartásúak.

Balázs Attila (MTI)
Balázs Attila (MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.