Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön. A politikus szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét.

A KDNP tovább üti az Orbán-féle halálbüntetést

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára emlékeztetett arra: az elmúlt öt évben több területen is szigorították a büntető törvénykönyvet (Btk.), például bevezették a három csapás törvényét, bővítették a jogos védelmi helyzetek körét, bevezették a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és jelezte azt is, hogy a KDNP is ennek pártján van.

"Ugyanakkor nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el" – mondta Rétvári Bence.

Hozzátette: az egyházi álláspont is az, hogy az élet abszolút korlátozhatatlan.

"Mi kereszténydemokraták ezért vagyunk ellene akár az aktív eutanáziának, az abortusznak, a háború indításának vagy a halálbüntetésnek is" – jelentette ki.

Rétvári Bence hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie.

A KDNP alelnöke a halálbüntetésről szóló társadalmi vitáról azt mondta, szükségesnek tartja, azért, hogy mindenki kialakíthassa álláspontját e kérdésben.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezeknek a visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta a kormányfő.

Múlt szerdán meggyilkolták egy kaposvári dohánybolt fiatal eladónőjét.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Akkor minden visszaeső bűnöző által elkövetett szörnyűségekért ezentől a KDNP vállalja a felelősséget is gondolom :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@Feraj49: Dehogynem, a hozzátartozók meg szoktak szólalni. A különböző bulvárújságok és -műsorok rendszeresen megszólaltatnak valami kis aprópénzt felajánlva hozzátartozókat, hogy növeljék az eladási és nézettségszámot.
A hozzátartozók többsége szerencsére intelligens ember és nem hajlandó nyilatkozni, nem hajlandó kielégíteni sokak kukkolási igényét.
kalexian
Magyar Katolikus Lexikon idevágó szócikkéből:

„Az Egyház bizonyos föltételek mellett elismeri a halálbüntetés jogosságát, de annak eltörlésére törekszik ott, ahol ezáltal nem szenved kárt a közrend. Ahol fönntartják a halálbüntetést, a ker. szellemnek megfelel a megkegyelmezés, ha emiatt nem szenved kárt a társad. A kereszténység olyan társadalmat szeretne megvalósítani, amelyben nem fordul elő halálbüntetést érdemlő bűntény, és így a halálbüntetésre sem lenne szükség. Nemcsak a halálbüntetés törvénybe rögzítése (törvényhozás) az állam kötelessége, hanem egyes esetekben ennek a végrehajtása (bíráskodás) is, mert ez a közrend elsőrendű érdeke. Az állam ezt a jogát a bíróságok által gyakorolja. A halálbüntetés eltörlésére irányuló törekvéseket elismerve az Egyház álláspontja a Katekizmus szerint (1998): „A közjó védelme követelményének megfelel az állam erőfeszítése annak érdekében, hogy az emberi jogokat és a polgári együttélés alapvető szabályait sértő magatartásformák terjedését megfékezze. A törvényes közhatalomnak joga és kötelessége a vétség súlyosságával arányos büntetés kiszabása. A büntetésnek elsősorban a bűn által okozott rendzavarás helyreállítása a célja. Amikor a büntetést a vétkes önként elfogadja, a büntetés engesztelő értelmet is nyer. A büntetés azonfelül, hogy védi a közrendet és óvja a személyek biztonságát, gyógyító célzatú is: amennyire lehetséges, hozzá kell járulnia a vétkes megjavulásához. Az Egyház hagyományos tanítása, a tettes kilétének és felelősségének teljes bizonyítását föltételezve, nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben.”
Na Rétvári Úr ezt nem olvasta!
Rózsika Hatházi
Előrebocsájtom, fehér bőrű vagyok. De! Halkan megkérdezném, amikor a tatárszentgyörgyi roma gyilkosságok történtek, miért nem volt téma, a halálbüntetés visszaállítása?
Anna Mária
@kalexian: Akár olvasta Rétvári, akár nem, marhaság, hogy erre hivatkozol. Ott van a végén, szinte kiveri a szemedet: "nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben". Mivel van más út a védelemre, teljesen fölösleges a halálbüntetés - na ugye, hogy ugye.
Toby
Kdnp-s eltartottak !

Itt az ideje, hogy azon is törjétek a kisokost, a "pihenésre vágyó magyar emberek és - a hét napjain - keményen dolgozó kisemberek" -nek ne csak a vasárnapi templombajárás maradjon "nemzeti sportként" mert mi van az atesita, amúgy igen jó magyar és nemzeti egyedekkel ?
Vizual
Nagy figurák. A KDNP a boltbezárással veszített a nem létező népszerűségéből a nem létező szimpatizánsai körében. Ezért ők károghatnak most. Ez a kis senkiházi meg...na jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.