A pécsiek véleménye és megkérdezése nélkül nem épülhet a jövőben semmiféle atomhulladék-tároló a Mecsekben – írta Pécs polgármestere az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Páva Zsolt örömének adott hangot, hogy ezt Orbán Viktor is megerősítette kedden, a baranyai megyeszékhelyen tett látogatásán.

"A miniszterelnök világosan és egyértelműen fogalmazott: a majdani tároló ügyében nem a kormány, hanem az emberek döntenek majd" – mutatott rá.

A polgármester hozzátette, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyancsak a városban azt mondta: "huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy az állam 2018-ig bezárólag újabb vizsgálatokat rendelt meg", és Pécs nélkül nem lesz döntés.

Páva Zsolt kitért arra, hogy az elmúlt hetekben ellenzéki politikai pártok és különféle csoportosulások megpróbáltak "atomügyet kreálni" Pécsett és ennek érdekében megpróbálták félrevezetni a pécsieket, becsapni az embereket. Hozzáfűzte: úgy tesznek, mintha eldöntött tény lenne a bodai atomhulladék-tároló ügye, miközben egyáltalán nem az. A polgármester ezzel arra utalhatott, hogy a miniszterelnököt pécsi látogatásán dühös tüntetők fogadták.

Páva azt is tudatta, már felvették a kapcsolatot a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-vel annak érdekében, hogy hitelesen tudják tájékoztatni a pécsieket a több mint húsz éve folyó kutatásokról és a jelenlegi, legfrissebb információkról.

Közölte: szeretnének folyamatosan információkat kapni a térségben folyó vizsgálatokról, 2018-ban pedig, amikor lezárul a következő szakasz és minden információ birtokában lesznek a pécsiek, szeretnék megtudni a Pécsett élők véleményét, álláspontját, amelyet közvetíteni fognak a kormánynak.

"Ahogy eddig, úgy ezentúl sem fogunk a pécsiek akaratával ellentétesen, vagy a pécsiek megkérdezése nélkül dönteni" – szögezte le Páva Zsolt.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Hát persze...majd konzultál egy jó ízűt,,oszt jó napot...és ki fog derül ni,hogy Pécsen követelik az atomtemető megépítését.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
"huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy az állam 2018-ig bezárólag újabb vizsgálatokat rendelt meg".. Komoly és eddig mire jutottak ? Eddig nem tudtak dönteni 2018 ig mi változhat meg , hasra pacsi a világ egyeletlen legbiztonságosabb atomtemetője épülhet hazánkban ?
Főlökött
@Senara: Bocsika, de Ófalun már kreáltak egy ideiglenes tárolót, ha nem tudnánk, a mai napig is üzemel, nem kis kapacitással.

Az érdekesség az, hogy 'repülj' Pávánk nem élt azzal a lehetőséggel, hogy Pécs polgárait tájékoztassák, a tervezett atomtemető paramétereiről, amikor felajánlásra került. Elzárkózott a tájékoztatástól !!! Nem érdekes ???
Most pedig élharcos lenne ? Na ne vicceljünk már...
Vicces ficek, vicces elképzelésekkel és igen rozoga székkel! Ezt tudja Ő is, tisztában van vele, ezért olyan mint a szélkakas :) Ami tapasztalható is :)
justhpeter
A pécsieknek azt kell eldönteni, hogy hisznek-e a polgármesternek, vagy sem. Ha eldöntötték, utána rögtön költözhetnek. Ennyi.
Toby
Nem kell benedvesedni Páva-Luxusautós helytaró parasztvakításának ! A "beleszólás" joga nem azonos a "respektáljuk a zemberek álláspontját"-tal !

Lehestéges válaszok: - igen, támogatom !
- nem támogatom ( ez esetben kérjük nevét, lakcímét munkahely pontos címét)
- nem tudom a választ ( ez esetben keressse fel a helyi pártirodát !)
eszegfu
@Toby: 19:46 Bátran kijelentheti akár O.V., akár Páva, hogy van beleszólása a pécsieknek,
hiszen semmi sem függ tőlük! A törvény csak a hulladéklerakó keritésétől számitott 100 méteres körzetben élőknek biztosit beleszólási jogot, ahogy ezt Szél Bernadett is mondta.
Főlökött
Hölgyek, Urak.

Ki akarna a Széchényi-tértől / főtér / 12 km re (kis túlzással a város alá benyúlva) egy nagy rádióaktivitású tárolót ? Épeszű ember nemigen!
Van már egy az Egyesült államokban, a sivatag közepén, a kockázat, csak hogy tudjuk miről beszélünk:

"1999-ben helyezték üzembe az első, és máig egyetlen ilyen létesítményt az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Mexikóban – azonban nem erőműi, hanem katonai eredetű hulladékok elhelyezésére. A létesítmény területén 2014. február 14-én váratlanul megemelkedett radioaktivitást mértek, ezért a dolgozókat azonnal evakuálták, néhányan közülük még így is a megengedettnél magasabb sugárdózisnak voltak kitéve. A probléma okát hónapok óta keresik, de a hatóságok egyelőre teljesen tanácstalanok. Az üzem működése szünetel. Az érintett területen 12 000 évig (!) tilos földmunkát végezni."
Ezt valaki a nyakába akarná venni ? Annak elmentek otthonról...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.