Kövér László szerint jó lenne, ha más országokban "az lenne a minimum, amit mi tudunk nyújtani a kisebbségeknek". A házelnök vasárnap a Dunának, a közmédia nemzetiségi napi műsorfolyamában nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy az európai országok többségében még annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben.

A közmédia kezdeményezésére vasárnap a rádió- és televíziós csatornákon – a Dunán, a Duna Worldön, az M1-en, az M2-n, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádióban – a Magyarországon élő 13 nemzetiség szokásait, hagyományait mutatják be.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Dunának adott interjújában jelezte, mindenképpen támogatja, hogy a közmédia egy évben legalább egyszer kiemelten foglalkozzon a Magyarországon élő nemzetiségekkel, ráirányítsa a figyelmet a tizenhárom nemzetiség kultúrájára.

Kérdésre azt mondta, ha az Országgyűlésben lévő nemzetiségi szószólók vagy bizottságuk előterjeszt ilyen kezdeményezést, a parlamentben is lehet majd egy ilyen nap.

Kövér László kiemelte: a nemzetiségek parlamenti képviselete ügyében Magyarország két évtizeden keresztül volt alkotmányos mulasztásban, a kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a képviselet megvalósuljon.

Elmondta, a szószólóság megszerzése gyakorlatilag automatikus volt, a tizenhárom nemzetiségből kilencnél ugyanakkor matematikailag eleve elérhetetlen volt az önálló, teljes értékű parlamenti képviselet megszerzése. A házelnök szerint túl rövid idő telt el ahhoz, hogy elemezni lehessen, bevált-e a jelenlegi rendszer.

A parlamentbe került szószólók még "próbálják kitaposni maguknak a nem járt ösvényt" – fogalmazott Kövér László, megjegyezve: a szószólók az elmúlt időszakban több kezdeményezéssel is éltek, és nemcsak nemzetiségi tárgyú törvényekben, hanem például a költségvetési törvénnyel kapcsolatban is.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iskolakerülő
Újfent büszke vagyok a "házelnök úrra".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
Kisebbségi politikát ? Na-ne-má...a közmunkás politikáról áradozott a durung bajszú mokánymagyar !
justhpeter
Szerintem a minimum az lenne Házmester Úrnak, hogy tisztába kerüljön azzal, hol is van és hol is beszél. mert amit újabban hablatyol abból nem derül ki hogy mindezekkel tisztában lenne. Ha a tényleges magyarországi minimumról akar tisztában lenni, talán kérdezze meg Balog embertagadó minisztert, feltéve, ha véletlenül el tudja kapni azt a pillanatot, amikor az embertagadó igazat mond.
Jankó123
"... az európai országok többségében még annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben."

Jogosítvány nélkül, meg ugye, vezetni sem lehet.
:-)))
nyanya001
index.hu/belfold/2015/04/09/farkas_florian_oro_kifizetesek_elszamolasok/
És még nem történt semmi !
Ja, mert elégedettek vagyok vele mi ?
De csak kérdezzétek meg a roma kisebbséget, ők mennyire elégedettek a vezérükkel
és annak a politikájával !
Hadházy: a kormány Farkas Flórián cinkosa.
nepszava.hu/cikk/1054767-hadhazy-a-kormany-farkas-florian-cinkosa
human
Ja, Farkas Flórián meg az ő út a munkába (vagy meggazdagodáshoz) programja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.