Nemcsak azért kínos a 2017-es vizes vb himnusza, mert a hozzátartozó videó felében Orbán Viktor parádézik, hanem azért is, mert nagyon úgy tűnik, hogy az Úszó Szövetség nem fizette ki a dalt készítő Demjén Rózsiékat.

Az énekes ezt nem igazán vette jó néven és állítólag még egy miniszternél és egy államtitkárnál is megpróbált közbenjárni azért, hogy megkapják pénzüket szerzőtársával, Závodi Gáborral – értesült a hvg.hu.

A kifizetés körüli hercehurca okát is tudni véli a lap: nem volt hivatalos felkérés, így szerződés sem, emiatt az terjedt el, hogy a zenészek ingyen vállalták a dalírást.

Demjén a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni az ügyről, mindössze annyit mondott: nem tudja, mikor rendeződik a helyzet.

A Magyar Úszó Szövetség tájékoztatásul az alábbit írta közleményében:

2013 nyarán, nem sokkal a barcelonai vb-pályázatot megelőzően a MÚSZ úgy ítélte meg, hogy a pályázat sikeréhez egy úgynevezett vb-dal is hozzájárulhat. A szövetség képviselője ennek érdekében először a Rakonczay testvérpárt kereste meg, akik 500 ezer forint ellenében készítették volna el a dalt. Ezzel szemben Závodi Gábor – Demjén Ferenc szerzőtársa – ingyen vállalta a felkérést, hangsúlyozva, hogy örül, ha ily módon is hozzájárulhat egy remélt magyar sikerhez. A dal szövegét Demjén Ferenc írta. A refrént éneklő kórust Ókovács Szilveszter főigazgató, a szerzőpárhoz hasonló, példaértékű hozzáállása alapján a Magyar Állami Operaház ingyen biztosította.

(...) A szerzőpáros annyit kért, hogy a 2013. szeptember 3-án, a Silver Prodoktion Kft.-vel kötött szerződésben foglaltak szerint a kotta leírójának a MÚSZ 50 ezer forintot fizessen. A megállapodást a MÚSZ főtitkára és Závodi Gábor írta alá.

A pályázat sikerét követően a művészek a dalt saját koncertjükön is játszották..., tavaly június 21-én Demjén Ferenc és együttese a rendezők felkérésére Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján is szerződésben foglaltak szerint lépett fel. Závodi Gábor úgy másfél évvel a dal megkomponálása után telefonon jelezte, hogy Demjén Ferenc ellentételezésként 5 millió forintot kér. Závodi az igény alátámasztásaként a MÚSZ elnökének ígéretére hivatkozott, miszerint ha a pályázat sikeres, akkor a dalért pénzt kapnak.

(...) a szövetség nagyra értékeli a művészek tehetségét, tudását, helytállását, de ilyen megállapodásra sem szóban, sem írásban nem került sor, nemhogy 5 millió forintról, semmiféle összegről köztük nem esett szó. Bemondásra ezzel az erővel kérhetné ennek a dupláját, vagy sokszorosát is a szerzőpáros. A MÚSZ a fentiek ismeretében – kiváltképp ennyi idővel a dal elkészítése után – megállapodás híján végképp nem jogosult a zenei művek kifizetésére. A történtekről a MÚSZ vezetése tájékoztatta Simicskó István államtitkárt, aki fogadta Závodi Gábort, és ismereteink szerint a helyzet feloldása érdekében 2,5 millió Ft-ot felajánlott a dalért a szerzőpárosnak. Az összeget a művészek kevesellték, ragaszkodnak az 5 millió forinthoz.

Az Úszó Szövetség azt is jelezte: annak ellenére, hogy Demjénék nem tiltották meg a dal játszását, ők azt felfüggesztik egészen addig, amíg nem sikerül rendezni a vitás kérdést.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@silber13: Nem ám hazafiasságból írta a kis retek !
5 milliót kér ezért a rakás sz@rért !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@nyanya001: elhúznám a nótáját!-a repedt fazéknak.
bakegya
@puki: TISZÁN innen,DUNÁN-túl...t is lefizették?-a cívis város is behódolt?D
volvós
@puki: 01:20

Eddig ugy trudtam, hogy csak halottakról neveznek el utcát, teret
A Rákosi rendszerben volt utoljára, hogy élökröl neveztek el.
Hiába, lehet hogy a soproniak már készülnek a jövöre ???
mate03
@volvós: Rózsi nem koppintott,hanem plagizált mint Schmidt Palkó! Ez a dal egy gyöngy szem, a maga nemében!Lehet ha a teheneket, ezzel próbálnák serkenteni a több tejelésre! El apadna a tejük!
Nyuszicsibe
@volvós: nálunk is van olyan utca,amit még élő "művészről" neveztek el. Göröngyös is rendesen !
bakegya
@Hellcat: ha sokat nyekereg-mert az megy neki-a vicctor a reklám helyén őt is kielégíti,mint az ufókereső patakit,akivel még a zasszony is zúzhat-ü mondta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.