Az MSZP számításai szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot "kaszált" a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek azért, hogy ez a 2011 és 2014 között megszerzett pénz visszakerüljön a magyar emberekhez. A magyar jogi lehetőségek korlátozott volta miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz fordulnak, és így szerzik vissza a hasznot a cégtől – jelezte.

Elmondta, a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal "eltakarta" az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal, azaz évente további 10 ezer forinttal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát. A szocialista politikus szerint a Fidesz-KDNP "emberei" havonta több mint 3,5 milliárd forintot kerestek "az olcsón behozott gáz ellopásával".

Hozzátette: számításait az MVM Partner Zrt. által egy per után kiadott közérdekű adatok alapján végezte.

" Ezekben a cégekben fideszes politikusok strómanjai foglalnak helyet"

Felidézte, 2011-ben a Fidesz hozott egy jogszabályt, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) gázkereskedője (MVM Partner) a stratégiai tározókból és az Ausztria felől érkező vezetékből olcsón hozzon be gázt. Ezt a gázt a távhőszolgáltatóknak, iskoláknak, óvodáknak akarták eljuttatni, de nem így történt, hanem négy éven keresztül továbbadták a MET Zrt.-nek, amely ezt az olcsó gázt piaci körülmények között értékesíthette – mutatott rá.

"Ez Orbán Viktor makulátlanul tisztességes rendszere, ahol törvénybe írva teremtették meg a lopás lehetőség" – fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, a MET részben offshore hátterű vállalkozások tulajdonában van, és sajtóhírek szerint ezekben a cégekben "fideszes politikusok strómanjai foglalnak helyet, olyanok például mint Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa, akár nevezhetjük úgy, hogy házi pénztárnoka".

Beszélt arról, hogy az Európai Bizottság (EB) által indított kötelezettségszegési eljárás nem a rezsicsökkentést támadja, hanem ezt a konstrukciót. Szerinte ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter is elismerte az energetikai biztosnak írt levelében, amelynek tartalma a közelmúltban nyilvánosságra került. Hozzátette: a miniszter a levélben közölte, hogy idén július 1-jétől hatályon kívül helyezik a vonatkozó rendeletet.

Tóth Bertalan jelezte azt is, hogy a nyertes közérdekű adatigénylési per után sem kapott meg minden szerződést, ezért ha kell büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményez. Szólt arról is, hogy a 150 milliárd forintos nyereség visszaszerzésére azért korlátozottak a lehetőségeik, mert nem sértettek. Hozzátette: csak a magyar állam, vagy az MVM tudna az ügyben eljárni.

A MET visszavág

A MET a párt állításaira úgy reagált: elvtelenek és szakmaiatlanok azok a "csúsztatások", amelyek a különböző paritású (földrajzi ponton érvényes) és különböző időpontban aktuális árazású termékeket hasonlítják össze, így eredményezve nem létező árréseket, eredményeket.

Az osztrák-magyar határkeresztező vezetéken ( HAG-kapacitás) bejövő gázhoz vagy egyéb kedvezményes földgázhoz számos piaci szereplő hozzájutott. A MET nem élvezett megkülönböztető bánásmódot, nem kapott jobb feltételeket. Azért jutott több kapacitáshoz, mert többet is fizetett érte felár, valamint opciós érték formájában – írja a társaság. Hozzátették: ez azt is jelenti, hogy végül a legtöbb piaci szereplő olcsóbban jutott a kapacitáshoz, mint a MET.

A MET a távhőszolgáltatóknak szánt kedvezményes földgáz szétosztásában nem vett részt. A kiírt aukciós felajánlásból egy alkalommal vásárolt, a teljes felajánlás 2,6 százalékát, ugyanolyan feltételek mellett, mint minden más piaci szereplő – közölték.

Az MVM Partner Zrt. által közzétett, a MET Magyarország Zrt.-vel kötött egyes gázkereskedelmi szerződések közzétételével kapcsolatban a MET Csoport álláspontja az, hogy bár a szerződések, mint közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumok kiadása üzleti szempontból egyértelműen aggályos és kifogásolható, azonban az így a nyilvánosság elé kerülő szerződések és annak részletei egyértelműen rávilágítanak az elmúlt időszakban több fórumon elhangzott állítások valótlanságára, és alátámasztják a felek közti megállapodás maximális létjogosultságát és szakmai megalapozottságát.

A MET szerint a lapban megjelent elemző anyag "nem több, mint egy szakmai köntösbe bújtatott hókuszpókusz, amely politikai hangulatkeltésen kívül másra nem alkalmas". Mindez nemcsak a MET-re nézve káros, hanem egyben a hazai gázszakma reputációját is aláássa – hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott reagálásukban.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én a lóvé 50%-át nem a magyar államnál keresném, hanem a Ráhelke sajátlábonállási örökségében.
Mobil123
Ugyan már!! Nem véletlen nem adták ki a szerződéseket!!
F_Viktor
Végre megtudjuk az Orbán rezsim egy kis szeletét, hogy mennyi pénzzel stafírungozták ki a Zemberek Viktátorunk aktatáska-cipelőjét, azaz Garancsit.
De kíváncsian várom, hogy pl. Mészáros Lőrinc és a vejkó mennyibe fájt a magyar embereknek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.