Budapestre háromnegyed öt körül érkezett meg az a vihar, ami addig Nyugat-Magyarországon tombolt.

Lecsapott a vihar Budapestre

Autók haladnak a felhőszakadás után összegyűlt vízben Budapest I. kerületében, a Dózsa György téren.

Zavartalan a forgalom Ferihegyen

A zivatarzóna elvonulásával helyreállt a rend a közlekedésben a budapesti repülőtéren, a korábban várakozó gépek mind gond nélkül leszálltak. A fővárosi közösségi közlekedésben azonban továbbra is jelentős fennakadások vannak. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legfrissebb, Facebookon közölt információi szerint a 3-as metró helyett továbbra is pótlóbuszok közlekednek a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A ráckevei (7-es) és a gödöllői (8-as) HÉV helyett egy szakaszon szintén buszok járnak. Több villamosvonalon továbbra is szünetel, több busz- és trolijáraton pedig akadozik a forgalom.

Lecsapott a vihar Budapestre

Villám csap le Mátraszele közelében.

Fennakadás a budapesti repülőtér forgalmában

Fennakadásokat okoz a Budapest térségébe szerda délután megérkezett vihar, több járat késve tudott leszállni – derül ki a Flightradar24.com online radarképéből, valamint a légiforgalmi irányítók és a pilóták kommunikációjából. 

A Wizz Air göteborgi járata csak második próbálkozásra tudott leszállni, a Ryanair Trevisóba tartó gépe a heves esőzés miatt negyed órán keresztül nem tudott felszállni, az easyjet londoni és a Lufthansa frankfurti járata jelentős kerülővel közelítette csak meg a repülőteret, a Wizz Air és a British Airways londoni, az Air France párizsi járata pedig jelenleg a légtérben várakozik.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt mondta, 20-30 perces késések vannak a forgalomban. Az induló járatoknál az okozhat késést, hogy vihar idején le kell állítani a földi kiszolgálást.

Több megyében piros riasztást adtak ki

A vihar miatt több megye számos járására a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. 

A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében van érvényben a legmagasabb harmadfokú figyelmeztetés.

Ezeken a területeken a következő órákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a heves zivatarok, viharos szél, felhőszakadás veszélye miatt csaknem az egész országban érvényben van első-, másod-, vagy harmadfokú riasztás.

A meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem is azt kéri, hogy az emberek kövessék nyomon a folyamatosan frissülő riasztásokat és radarképeket.

A Velencei tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az előrejelzés szerint csütörtökön napos idő várható. Reggel keleten, napközben pedig már csak helyenként alakulhat ki zápor. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-29 fok között alakul.

Fennakadások a budapesti közösségi közlekedésben

A BKK a Facebook-oldalán közölte, hogy a csepeli (7-es) és a ráckevei (6-os) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre.

Az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet-Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 24-es helyett pedig a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd között pótlóbusz jár.

Nem közlekedik a 28-as, a 37-es és 42-es villamos, a 18-as, a 41-es és 47-es járatok közlekedésében fennakadások vannak, az 50-es és 51-es, valamint az 59-es villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár, a 61-est pedig a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között pótolják buszokkal.

Fennakadások vannak a 77-es, a 78-as, a 81-es és a 82-es troli vonalán is, a 75-ös helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik fakidőlés miatt, a 76-os pedig módosított útvonalon jár.

Lecsapott a vihar Budapestre

A viharban letört ágak Budapesten, a XIX. kerületi Wekerle-telepen.

Lecsapott a vihar Budapestre

A viharban letört ágak Budapesten, a Hunyadi téren.

Lecsapott a vihar Budapestre

Vihar Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton.

A fővárosban is folyamatosan riasztják a tűzoltókat

A fővárosban számos riasztást kaptak a tűzoltók a heves zivatarok okozta fennakadások miatt.

Kolozsi Péter elmondta: jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

Az MTI helyszínről származó információi szerint a XIX. kerületi Wekerletelepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén jelenleg egy-egy sávban haladnak a járművek, mert kidőlt fák és villanyoszlop akadályozza a közlekedést. A József Attila telepen is több fa kidőlt a viharos szél miatt.

Lecsapott a vihar Budapestre

A BKK Facebook-oldalán közölte, hogy a Csepeli (7-es) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre, az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Lecsapott a vihar Budapestre

 Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 47-es helyett Újbuda-központ és a Városház tér, a 41-es helyett pedig szintén Újbuda-központ és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között pótlóbusz jár.

Fennakadások vannak a 77-es, 78-as, a 81-es és a 82-es trolibusz vonalán is.

Az Időkép fotóján látszik, hogy kidőlt egy fa a Dózsa György úton.

Lecsapott a vihar Budapestre

De nem csak ott.

Lecsapott a vihar Budapestre

A hvg.hu olvasója egy összedőlt házról küldött fotót, Kelenföldről.

Lecsapott a vihar Budapestre

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ez a Ferihegyi repülőtér zavartalan forgalma fals hír!
A vihar ideje alatt nem szálltak fel gépek Ferihegyről. A sógornőm is csak éjjel 3-ra tudott hazajönni Madridból, a késő délutáni érkezés helyett.
mariaberta
Egyszer, - egy augusztus 20-i tűzijáték alatt is - lecsapott a vihar, és természetesen ki volt a hibás, hát Gyurcsány Ferenc.
Azt viszont még nem halottam, hogy a z egész katasztrófáért Orbán a felelős, Pedig most ŐŐŐŐ a soros. Vagy nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.