Miután az ÁNTSZ megtiltotta az ország legnagyobb spermabankjának a külföldi sperma behozatalát, gyakorlatilag leállt a művi megtermékenyítés is – írja a Hirado.hu.

A Kaáli Intézetet vezető szakember, Kaáli Nagy Géza 17 éve foglalkozik művi megtermékenyítéssel. 

"Elhamarkodott, átgondolatlan és embertelen"

- így kommentálta a lapnak az ÁNTSZ döntését. Hozzátette, hogy az intézetek csak a beültetést végzik. Mivel a sperma beszerzése a páciensek joga, nem kötelezhetik őket arra, hogy elfogadják a Magyarországon begyűjtött spermát.

Június óta, az ÁNTSZ határozata alapján csak olyan intézet gyűjthet be spermát a donoroktól, amely a beültetést is végzi. Takács Zsuzsa,  a KRIO Intézet ügyvezető igazgatója elmondta, a jövőben nem feltétlenül kívánják folytatni a spermabank tevékenységet.

A hónapokkal ezelőtt leállított programban részt vevő párok kényszerűségből külföldön keresnek megoldást. A Kaáli Intézet ugyan tervezi a több tízmilliós beruházással járó spermabegyűjtést, ehhez azonban időre van szükség. A donorsperma ára ennek következtében jelentős drágulás elé néz. A jövőben tehát azoknak a pároknak, akik nem tudják az emelt árakat megfizetni, és a külföldi kezelésekhez sincs elegendő anyagi fedezetük, nem marad alternatíva.

Egyébként azért van szükség a külföldi spermára, mert nem megfelelő és elegendő a hazai. Tavaly ugyanis a 153 donorból mindössze kettő volt megfelelő. 

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Horizont: Az biztos, hogy a spermabank működése a beszerzéstől a hűtésen át a megfelelő kezelésig és adminisztrációig sokba kerülhet, és ennek kis töredéke az, amit a donor kap. De hogy 153-ból kettő megfelelő, az siralmas, viszont gondolom, a vizsgálatok egyből kiszűrik az alkalmatlan spermát, tehát azzal tovább nincs is teendő, el sem jut a hűtésig meg tovább. Legalábbis rémes lenne, hogy az alkalmatlanság a megtermékenyítés, a terhesség, netán a szülés után derülne ki.
És azt is valószínűsítem, hogy akármiyen drága is a donorsperma, a beültetés árához képest jóval kevesebb.

Azt az állandó siránkozását a kormánynak, hogy kevés gyerek születik, piszkosul utálom, mert számtalan módon hozzá tudna járulni a több gyerek születéséhez, ez például csak az egyik lenne, hogy ezt megkönnyítik, tehát nagyon nagy részben a kormányon múlik, mennyi gyerek születik. Mindemellett talán nem kéne a 93000 km2-t km2-enként töméntelen emberrel telezsúfolni.

És talán itt is találó a kétfarkúak egyik menekültes ellenplakátja: "Ha Magyarországra jössz, meg kell várnod, amíg valaki elmegy, hogy mindig ugyanannyian legyünk"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@nemkati: - szerintem az anyaság nem az önzésről, hanem az önzetlenségről szól. Természetes vágy a saját gyerek, de az örökbefogadásnak is annak kellene lennie szerintem.
verum
@Horizont: - a gyerek boldogsága szerintem az anya igazi boldogsága. És nem vér szerinti kisgyerek boldogsága is boldogság.
verum
@Horizont: - egyébként ne sarkítsatok. Nem a szülésről beszélnék le bárkit. De rahedli pénzt kiadni, rahedli orvosi vizsgálatnak, kezelésnek, gyógyszereknek kitenni a szervezetet - akkor már inkább örökbefogadás.
És csak ismételni tudom, a hibának én azt tartom, hogy nem "divat", nem igény az örökbefogadás, csak mint végső rossz jöhet számításba a legtöbb szülőnél. Én ez ellen ágálok.
Január
Minden ember habitusa más, nem véletlen, hogy a kérdésekre a válaszok többfélék. Ki így, ki úgy? Egy család "alapításába" pedig nem lehet beleszólni. Aki akar az szül saját babát, van, aki örökbefogad, ha van rá lehetősége.
Amikor valaki a mesterséges megtermékenyítés mellett dönt, ott azért 50%-ban van rá esély, hogy a baba saját lesz. A másik 50%,-nál pedig besegíthetnek a sperma bankok azáltal, hogy olyan spermát adnak, ami hasonlít a jövendőbeli szülőkre. Pl az egyik ismerős házaspár mind két tagja egyetemet végzett és hasonló kvalitású spermáját kapta meg a mama. A gyerekek, mert ikrekről van szó hasonlítanak az édesanyjukra és nagyon okosak.
Egy örökbefogadás nem jár annyi megpróbáltatással, mint egy lombik baba - itt csak ötödszörre volt sikeres a beültetés - , de a házaspár ezt választotta, és gyönyörű családjuk lett.
F_Viktor
Csodálkozom, de még senki nem fejtette meg ezt az ANTSZ tiltást?

Itt a lényeg, hogy megszűnik a spermabankokban a külföldi sperma.
Jobbereinknek nem kell idegen! E hír hallatán lesz majd társadalmi felháborodás, a szigor enyhülni fog, majd díszpinty mélymagyarjaink megpakolják a bankot, de a csak a parancsra gombot nyomogató fityesz frakciónak is hereverés közben lesz idejük a fejésre.

DE! A jobber birkáknak is kell majd adakozniuk, hiszen zsákmány-birkákra is sokáig szükség lesz. Ők lesznek majd a kerítésen belül akiket évről-évre gyűlölni kell, akikre kiadják a kilövési engedélyeket.
justhpeter
Miután ez is az embertelen "emberminiszterhez" tartozik, nem csodálkozom. Ez valóban "emberminiszteri" családpolitika.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.