Reálértékben is folyamatosan nőnek a keresetek 29 hónapja Magyarországon – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adataira reagálva sajtótájékoztatón Budapesten.

Az idei év első öt hónapjában 4,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az előző év azonos időszakához képest, 3,5 százalékos volt a bruttó, illetve a nettó keresetek növekedése és mínusz 0,6 százalékos az infláció – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: tartanak az elmúlt több mint két évben megindult pozitív folyamatok a kereseteket és a létszámokat tekintve. Úgy vélte, jó esély van arra, hogy az uniós és a hazai források felhasználásával, a kis- és középvállalkozások megerősítésével ezek nem változnak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy míg 2010-ben a minimálbér 73 500 forint volt, 2015-ben már 105 ezer forint, ami 43 százalékos bruttó növekedés.

A nettó minimálbér kedvezmények nélkül 14,2 százalékkal emelkedett, de a családi kedvezmény igénybe vételével az 1 gyermekes családok esetén 31 százalékos a növekedés, 2 gyermekes családoknál 47 százalékos, 3 gyermekeseknél pedig 70 százalékos ugyanebben az időszakban – mutatott rá.

A létszámadatok kapcsán Czomba Sándor ismertette: ez előző év azonos időszakával összehasonlítva, májusban mintegy 150 ezerrel volt több alkalmazott Magyarországon. Ebből csaknem 100 ezer a közfoglalkoztatás miatti bővülés, de 50 ezer körüli a növekedés a versenyszférában is, az ötnél több munkavállalót foglalkozató cégeknél – emelte ki. Hozzátette, hogy a növekedéshez elsősorban a feldolgozóipar járult hozzá, ahol csaknem 20 ezerrel dolgoznak többen, ezen belül a járműgyártásban 6 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt.

A kiskereskedelmi adatokat kiemelve az államtitkár elmondta: a kiskereskedelemben az öt fő feletti vállalkozásoknál 3200 foglalkoztatottal bővült a létszám egy év alatt, ami 1,7 százalékos növekedés.

Alapvetően nem a vasárnapi boltzár határozza meg a létszámadatokat, hanem a forgalom – hangsúlyozta Czomba Sándor.

A vasárnapi zárva tartás bevezetése előtti kilenc hét átlagforgalma 140 milliárd forint volt, az azóta eltelt 16 hét átlaga 160 milliárd, a forgalom növekedése pedig létszámnövekedést is generál. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júniusi adatai szerint a kiskereskedelemben jelenleg is csaknem 4 ezer munkavállalót keresnek – tette hozzá.

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Czomba Sándor úgy fogalmazott: ezt a témát nagyon körültekintően kell átgondolni, mert ha egyik pillanatról a másikra ezt a szabályt bevezetnék, akkor a magyar nyugdíjrendszer gyakorlatilag az összeomlás felé tartana.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Ehhez nincs mit írnom, elfogott a hányinger!!!:DDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
@F_Viktor: Ami nettóban 8000 ft bérnövekedést eredményezett.Ami durván nettó 13%-os emelkedés.Hol van az a 43%-hoz de azért egy pár idióta ezt is elhiszi.
vizinyuszi
Nézem, számolom: semennyivel!
Eh, ez vajon, hogy lehet, amikor a jóságos Vezíííííííír, Alvezííííííre megmondta!
Rájöttem: bennem van a hiba, nem tudok számolni.
F_Viktor
@vizinyuszi: Mit problémázol, nem vagy megelégedve az életpályamodelleddel?
nemjoezigy
Sajnos én is azok közé tartozok, akik nem tapasztalják ezt az óriási fejlődést.
De tovább megyek én ezeknek már nem hiszek el semmit sem, mert a tapasztalataim ellenkezőek az ő sikerpropagandáiknak.
De nem csak én vagyok így vele és nem csak a fizetés, állás kapcsán.
Ugyanez van a mezőgazdaság területén is: gepnarancs.hu/2015/07/foldonfutok-leszunk-orban-orszagaban/
itt is mást mond a propaganda és más a valóság.
Említette még ez a disznó: "a kiskereskedelemben jelenleg is csaknem 4 ezer munkavállalót keresnek" erről az a valóság, hogy a környezetemben is többen mondták, hogy a vasárnapi kdnp-s ötlet miatt kirúgták őket. Olyan kevés a fizetés a munkához viszonyítva (munkaidő), hogy jobba közmunka érték aránya a minimálbérhez képest.
Egy másik böffenetére is reagálok a népszavazási kezdeményezés elkaszálásának indoklására: azt találták ki, ha valaki népszavazást akar, akkor az ellenzője is be ad egy ugyanarról a témáról szóló javaslatot és már érvénytelenek a kérelmek.
Így kell ezt csinálni a fideSSkdnp-s demokráciában!
papa.49
@F_Viktor: Bezzeg a állattitkárok ,,életpálya modellje,, működik, hiszen ebben az évben 30% nőtt a fizujuk, úgy hogy közben a hazudozáson kívül semmihez NEM KELL ÉRTENIÜK)))))))))
Toby
Megkérdeztem az asszonyt, hogy egyáltalán érez-e valami anyagi jót is a hírek hallatán, mert én egyáltalán nem !
Igazi, echte úrinő módjára tömören emígyen reagált: " húzzanak a sunyi p***ba ! "

( "a számból vetted ki. Dezső bátyám, a számból vetted ki" - mondta Oszi a Vkf-2 tisztje !)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.