Kende Judit nem kapta meg doktori címét pár héttel ezelőtt, mert nem volt hajlandó felesküdni az alaptörvényre. Akkor az ELTE azt mondta kérdésünkre, nem terveznek változtatni a doktori eskü szövegén. Viszont most úgy tűnik, mégis felülvizsgálják a kérdést – írta az Index.

Azóta ugyanis Kende Judit Szabó Mátéval, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászával levelet írt az ELTE rektorának. A levélben kifejtette: egyrészt szeretné eskütétel nélkül is megkapni doktori címét, másrészt azt akarja elérni, hogy az ELTE változtassa meg a doktori szabályzatát, és más ne kerülhessen hasonló helyzetbe. Ráadásul a hatályos felsőoktatási törvény szerint az eskü az alaptörvényre nem szerepel a doktori cím elnyeréséhez szükséges feltételek között- fejtette ki az újság.

Az Index kérdésére az ELTE azt felelte: megvizsgálják, milyen esküt tesznek a doktori címek elnyerésekor a hazai egyetemeken, és a nagyobb külföldi egyetemek milyen avatási ceremóniákat, esküket tartanak kötelezőnek. Az ELTE rektori titkársága pedig elmondta: a Doktori Szabályzatot az ELTE Szenátusa módosíthatja, amely legközelebb szeptember végén ülésezik majd, ekkor tudnak legelőbb foglalkozni a kérdéssel.

A TASZ szerint azért lehetne nagy jelentősége annak, ha az ELTE felülbírálná az eddigi esküszöveget, mert sok magyar egyetem éppen az ott alkalmazottat iktatta saját doktori szabályzatába.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toth_Janos
A TASZ azt is vizsgálja, hogy történt-e pozitív diszkrimináció a doktori fokozat odaítélésekor? Vagy az ELTE-n többi pszihos doktorjelölt is kaphat, kaphatott volna fokozatot olyan terjedelmű disszertációra és tartalmú publikációs listára mint ő?
GeoCravker
Ettől kezdve nem szakdolgozatot kell írni, hanem poltikai habot verni a szegény szerencsétlen, tehetségtelen és síkhülye dísz-libák körül.

propeller.hu/itthon/3134973-alaptorveny-vs-doktori-en-kerek-elnezest
verum
@GeoCravker: - tehetségtelen? síkhülye?
Kb. ez az értéke idehaza az értelmiségnek, ha le tudja írni azt, hogy államfő...
GeoCravker
@verum: Az, aki a saját szakmai inkompetenciájának leplezésére politikai vihart kavar, az tehetségtelen és sikhülye. Az adott szakmában akkor is, ha különben politikai agitátorként zseniális.
Az, aki ennek érdekében jobb sorsra érdemes embereket, és szervezeteket ld. TASZ gátlástalanul felhasznál, az egy morális nulla.

Elég sanyarú az ellenzék állapota, ha ilyen "értelmiségiek" támogatásában látja a megváltást, és ilyen "értelmiségiek" táborba vonzására van rászorulva.

De bakker, nehogy már nekem kelljen magyarázkodni!
Bemásoltam egy linket. Azon elolvasható sok minden. Onnan további linkek mutatnak arra a cikkre is, ami 3 helyen megjelent és tételesen jelzi, hogy Kende Judit hol ment szembe az ELTE szabályzatával.

Tessék elolvasni és akár itt,. akár ott, bármelyik helyik helyen (blog, Gépnarancs, Kanadai Magyar Hírlap) nekiállni tételesen cáfolni.

Nem gondolod, hogy kicsit árulkodó az, hogy Kende Judit magáról a dolgozatról, annak alakiságáról, tartalmáról, tudományos értékéről folyamatosan elfele terel mindent?
Nem gondolod, hogy kicsit árulkodó, hogy gyakorlatilag alákérdezett PR-interjúkat készített?

Az eskű szövegén persze lehet vitatkozni. De Kende Judit doktoriján csak a tények mentén érdemes.
verum
@GeoCravker: - ha a politika belemászik a hivatásba, akkor bizony kell kavarni a vihart annak, aki nem akar diktátor bábja lenni.
Ez ilyen egyszerű, kedves. :-)
GeoCravker
@verum: Nem, nem ilyen egyszerű. Nagyon nem ilyen egyszerű kedves :-)
Ha ugyanis valaki felkavarja a vizet, ám kiderül, hogy hiteltelen, és önös érdekből kavarta fel a vizet, akkor minden további, különben jogos vízfelkavarás erejét csökkenti.

Ismered az egyszeri kisbojtár esetét a farkassal, ugye? Járkálhatnak farkasok, de ha valaki hiteltelenül kiabál farkast, akkor a tényleges farkasok létének elhívését csökkenti.
verum
@GeoCravker: - az alaptörvény a hatalmat szolgálja és nem az országot. Nem önös érdekből lett felkavarva a víz, bármennyire is szeretnétek elhitetni.
Nem véletlen, hogy most felül is lesz vizsgálva. Még ha nem is lesz változás, még ha nem is lesz gerinces és bátor ember, aki ellent mond, a pataláb akkor is kilátszik! ;-)
GeoCravker
@verum: "Nem önös érdekből lett felkavarva a víz, bármennyire is szeretnétek elhitetni"

Fenntartom a véleményem, mert semmivel nem sikerült az állításaimat cáfolni. A tényszerű állításokat sem.
De remélem, ha esetleg felülvizsgálják Kende Judit doktoriját, netán a hiányosságok miatt a doktori tanács visszavonja a minősítést, akkor Te nem fogsz politikai üldöztetésről acsarogni.
verum
@GeoCravker: - :-) kilátszik a pataláb. :-)
GeoCravker
@verum: Azaz tényszerű érveid nincsenek. Nem baj. Elvégre valakinek a félvakon tapsoló tömeget is alkotnia kell :-)
Azért bíztam abban, hogy előtárod mindama hiányosságok tényszerű cáfolatát, ami Kende Judit doktorijjával kapcsolatban felmerült

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.