Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtökön. 

Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.

Hende Csaba azt mondta: a haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből "elkötelezetten" fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A miniszter szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.

A Magyar Honvédség részt vesz a közös védelemben – mondta Hende Csaba. Ennek nyomán a magyar katonák többek között részt vesznek a szlovén, az észt, a lett és a litván légtér védelmében, segítik a balkáni nemzetek biztonságának stabilitását, és segítenek abban is, hogy Afganisztán és Kurdisztán lakói is megtalálják a békét.

Hende: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!

A miniszter felidézte, az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: "nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő". Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni – folytatta, példaként említve, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre "vallási fanatizmusban tobzódó" terrorállamot látunk.

Hende Csaba kitért az illegális bevándorlás problémájára is. "Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!" – szögezte le, hozzátéve: lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is – fejtette ki a miniszter, kiemelve ugyanakkor: azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák "csalárd ígéretekkel" indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem – tette hozzá.

Hende Csaba köszönetet mondott valamennyi katonának, aki a leghosszabb hőségriadó idején, olykor 38-40 Celsius-fokos kánikulában építette a határzárat.

A miniszter a katonai esküt tévő fiatalok előtt hangsúlyozta, hogy a magyarságért, a nemzetért érdemes dolgozni, ha kell harcolni.

Hende: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!

Az idén 94 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hende Csaba mellett részt vett a kormány több tagja, valamint jelen voltak közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

A Parlament előtti ünnepség ideje alatt kezdetben eső hullott, borús, hűvös volt az idő. Ennek ellenére a meghívott vendégek és hozzátartozók mellett számos érdeklődő végignézte a tisztavatást.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Miről beszél ez a bájgúnár ?
Amikor a Varsói Szerződés tagállama voltunk, akkor sem nekünk,
hanem a Szovjetuniónak, Lengyelországnak...volt ütőképes hadserege !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsoel
@Toby: Ha a tanácsaidra szorulok, majd megkérdezlek. Magadtól máskor ne erőlködj.
Január
@F_Viktor: Martyn Stropnicky "védelmi miniszter szerint a hadsereg határ menti járőröket szervez, hogy ezzel segítse a rendőrség dolgát, mert rendőrség dolgát, mert a menekültáradat lassan “olyan méreteket ölt, hogy a rendőri erők számára kezelhetetlenné válik”. Augusztus elején Milos Zeman, cseh államfő jelentette be elsőként, hogy legkevesebb 1500 főt küldhetnek határvédelmi feladatokra."
A létszámnál pedig 2500 főnél tartanak.

A védelmi minis
Toby
@Zsoel: Cimbikém az alkoholistának sincs betegségtudata ! Ne nagyon bízz magadban !
simmering73
Nem valamiféle átjáróház. Nem bizony. Kupleráj.
profon
Be kell vetni az ingyenes termékbemutatós kommandóinkat. A migránsok felszállnak a buszokra és mire észbe kapnak Szarajevó határában járnak majd.
F_Viktor
@Január: Ne haragudj, de hivatalosan ilyen híreket nem találtam, csak a nyomaban.blogger.hu-n amit a hidfő Amerika ellenes portáltól vett át.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.