Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtökön. 

Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.

Hende Csaba azt mondta: a haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből "elkötelezetten" fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A miniszter szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.

A Magyar Honvédség részt vesz a közös védelemben – mondta Hende Csaba. Ennek nyomán a magyar katonák többek között részt vesznek a szlovén, az észt, a lett és a litván légtér védelmében, segítik a balkáni nemzetek biztonságának stabilitását, és segítenek abban is, hogy Afganisztán és Kurdisztán lakói is megtalálják a békét.

Hende: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!

A miniszter felidézte, az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: "nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő". Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni – folytatta, példaként említve, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre "vallási fanatizmusban tobzódó" terrorállamot látunk.

Hende Csaba kitért az illegális bevándorlás problémájára is. "Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!" – szögezte le, hozzátéve: lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is – fejtette ki a miniszter, kiemelve ugyanakkor: azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák "csalárd ígéretekkel" indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem – tette hozzá.

Hende Csaba köszönetet mondott valamennyi katonának, aki a leghosszabb hőségriadó idején, olykor 38-40 Celsius-fokos kánikulában építette a határzárat.

A miniszter a katonai esküt tévő fiatalok előtt hangsúlyozta, hogy a magyarságért, a nemzetért érdemes dolgozni, ha kell harcolni.

Hende: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!

Az idén 94 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hende Csaba mellett részt vett a kormány több tagja, valamint jelen voltak közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

A Parlament előtti ünnepség ideje alatt kezdetben eső hullott, borús, hűvös volt az idő. Ennek ellenére a meghívott vendégek és hozzátartozók mellett számos érdeklődő végignézte a tisztavatást.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Miről beszél ez a bájgúnár ?
Amikor a Varsói Szerződés tagállama voltunk, akkor sem nekünk,
hanem a Szovjetuniónak, Lengyelországnak...volt ütőképes hadserege !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Visszaállítják a sorkatonaságot, meglátjátok.
Jó hadserege azonban csak jó vezetőknek szokott lenni. :-/
nyanya001
Miről beszél ez a bájgúnár ?
Amikor a Varsói Szerződés tagállama voltunk, akkor sem nekünk,
hanem a Szovjetuniónak, Lengyelországnak...volt ütőképes hadserege !
lampa laz
Nem csubakka, csak akkor mradhat meg az ország, ha ti eltüntök picsába.
Zsoel
Igaza van. Pacifista és antimilitarista beállítottságú ember vagyok, de sajnos akkor is igaza van. Túl primitív még az emberiség, hogy szabályozza önmagát, és most még nem képes békében élni. Még mindig túl sok van bennünk az állatból.
verum
@Zsoel: - és szerinted egy túl primitív emberiség mire használja a katonaságot?
verum
@Zsoel: - még egy kérdés.
Egy primitív, agresszív szomszédnak fegyvert, vagy könyvet adnál inkább a kezébe?
volvós
Golyófejü csabika !!! Ne álmodj, ha ébren vagy !
Hol van nekünk " hadseregünk " ???
( a keritésépitö segédmunkások kivételével )
Zsoel
@verum: Nem érted, mit mondok? Békepárti vagyok, és nem akarnék hadsereget. Én békében szeretnék élni mindenkivel, s a kérdésedre válaszolva, örülnék, ha mindenki órákig olvasna szabadidejében, ahogy magam is teszem, de ha mások ezt nem akarják?... Hiába vagyunk békés ország, ha minket viszont támadnak, akkor nem dughatjuk a fejünket a homokba.
verum
@Zsoel: - mást mondasz és mást tennél. A békeszereteted hiteltelen, ha a fegyverkezésnek adsz igazat!
És a fegyverek bizony kiütik a primitív agresszív emberek kezéből a könyvet.
Sosem voltunk békés ország, mindig utáltunk valakit, ezért kell nekünk hadsereg!
volvós
..." A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. "...

Mint egy showmüsorban !!!
Zsoel
@verum: Nem a fegyverkezésnek adok igazat, csúsztatsz. Én békét szeretnék, fegyver- és erőszakmentes módon, béke rajtam semmi esetre sem múlik. De ha mások nem akarják ezt a békét, ha ők el akarják taposni a hazámat, és vele engem is, akkor inkább a fegyver, mint a halál, és inkább ők, mint én. Elnézést kérek, amiért van bennem ennyi egészséges életösztön. Benned nincsen?
verum
@Zsoel: - ki akar minket fegyveresen megtámadni?
adrenalink
Tényleg nem átjáróház, hanem kupleráj. Ideje lenne már a qrvákat lecserélni!!!
solidedge
A magyar haderő fejlesztésének célja, hogy az ellenség feltartóztatása az eddigi 20 másodpercről 40-re növekedjen.
Zsoel
@verum: Egyelőre nem tudom. Ha tisztán látnék geopolitikai kérdésekben, nemcsak Nobel-díjas orvos, de kiemelkedő stratéga és megbízható jövendőmondó is volnék. A dolgok jelenlegi állása mindenesetre semmi biztatót nem mutat. Ha feltételezzük, hogy - némely elméletek szerint - a muzulmán inváziót az amerikaiaknak "köszönhetjük" - noha a jólét és a rossz népesedési ráták következtében Európa egyébként is vonzó, légüressé váló térnek számít a környező kontinensek lakói számára -, akkor a NATO-val kígyót melengetünk a keblünkön. Más elméletek úgy tartják, Oroszország is szívesen visszaállítani a keleti blokkot, és akkor a kelet-ukrajnai helyzetből világosan látszik, hogy Putyin is egy sunyi alak. (Igazából mindkét nagyhatalommal a ... csutorás végén vagyunk.) Mindeközben pedig körül vagyunk véve csupa jó szomszéddal, amelyek legszívesebben már ma szétcincálnák maguk között azt a kevés maradékot is, amelyet még Magyarországnak neveznek. A jelenlegi helyzetben igazán nem lehetünk olyan naivak, hogy azt higgyük, a háború olyasvalami, amiről csak a történelemkönyvekben olvasunk.
hetöndöe
Csabika!
Ti aztán tényleg sokat tettetek és tesztek érte,hogy ne legyen ez a föld a mi hazánk.
verum
@Zsoel: - a helyzet sosem biztató, mert minden hatalom növekedni akar és erősödni. Akár magyar, akár nem.
Azonban minél kevésbé biztató a helyzet, annál inkább a párbeszédekre kellene törekedni. Nem indulati alapon, hanem ésszel.
Az én mentalitásom legalábbis erre hajlik.
Zsoel
@verum: Az enyém is. Mondom, hogy békepárti vagyok. De a párbeszédhez (ahogy az a nevében is benne foglaltatik) két félre van szükség, és ha a másik nem akarja, inkább az életedre tör, akkor nemigen marad más lehetőséged, mint vagy megpróbálod megvédeni magad, vagy meghalsz.
verum
@Zsoel: - ahhoz konkrét fenyegetettség kell. Ez meg még szerinted sincs, csak feltételezel. Mondhatnám, bérrettegő vagy.
Van hadseregünk, minek bővíteni...?
Zsoel
@verum: Mondhatnád, de ne mondd, jó? Engem nem bérez senki.
A fenyegetettséget illetően egy példa: tegyük fel, hogy Afrikában bemész a sűrű bokrok közé. Életnek sehol semmi nyoma, de egyszer csak pár méternyire szörnyű oroszlánbömbölés veri fel a csendet, fogak csattognak, ide-oda hajladoznak előtted az ágak, porfelhő stb. Látni nem látsz semmit, konkrét fenyegetettség nincsen (hiszen lehet, hogy csak egymással verekedtek össze a nagymacskák, még észre se vettek), de téged azért a biztonság kedvéért lever a víz, és félholtra válva kapkodsz a puskád után - azaz csak kapkodnál, mert olyasmid ugye nincsen. Aztán vagy lesz belőle oroszlántámadás, vagy nem, de addig is csak az imában bízhatsz. Hát a jelenlegi "nincs konkrét fenyegetettség" is ilyen bozótosban mászkáló állapot.
A saját hadseregünk pedig talán még a Vatikánt se tudná megállítani.
verum
@Zsoel: - a sűrű bokrok közé ha bemennék, tényleg vinnék a vállamon egy puskát. De kettőt már nem, sőt hivatásos vadász csapatot sem vinnék magammal.
Írtam, hogy van hadseregünk, de minek kell bővíteni, ha nincs konkrét fenyegetés?
Zsoel
@verum: Jó, feladom. Nem kell bővíteni.
justhpeter
Igaza van, a mi hazánk nem átjáróház. A mi hazánk a bolondok uralma alatt sínylődő szegényház, amelyben néhány ápolt miniszterelnöknek, honvédelmi miniszternek képzeli magát.
verum
@justhpeter: - egyébként még mindig jobb, ha a menekülteknek átjáróház vagyunk, mintha célország lennénk.
F_Viktor
"Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk..."

955. augusztus, Augsburg, Lech mezei csata óta nincs magyar hadsereg (csak bohócok hada), mikor a hatalom ellenkezőjét álmodozva felhergelte a magyarságot, abból az országra nézve katasztrófa következett. Tatárjárástól a szovjet elnyomásig.
F_Viktor
@Zsoel: Írod:
"Még mindig túl sok van bennünk az állatból."

Magad nevében beszélj!

Írod:
"Afrikában bemész a sűrű bokrok közé (...) Hát a jelenlegi "nincs konkrét fenyegetettség" is ilyen bozótosban mászkáló állapot."

Nem tudom miért, én valamilyen oknál fogva, nem rettegek hozzád hasonlóan a 8 hónapos gyerektől, s anyjától.
Félelmed elképzelhető, hogy a nem tiszta lelkiismeretedből táplálkozik?

Én európaiként gondolkodva bízok Európában és katonai szövetségesünkben, a NATO-ban.
Zsoel
@F_Viktor: Hiába érzékenykedsz, benned is van, meg mindenkiben. Nem kell sok hozzá, hogy az emberről lemálljon a (nagyon vékony) civilizációs máz. A mindennapi életben is nagyon sok szerepet játszik a még meglévő állati ösztönrendszer, csak észre sem veszed.

Egyelőre nem rettegek a 8 hónapos gyerektől én se, csak, tudod, azt nem szeretném, hogy itt nőjön föl. Az engem nem hat meg, hogy gyerek, mert a gyerekekből előbb-utóbb felnőttek lesznek. (A nyugat-európai gyújtogató, randalírozó másod-, harmadgenerációs afrikai, ázsiai származású "fiatalok" is voltak 8 hónapos gyerekek, sőt, a Iszlám Állam őrült terroristáit is anya szülte egykor.) A lelkiismeretemre ne hivatkozz, az tiszta. Nem kívánok senkinek se rosszat, de a saját életteremet is féltem, ezért nem akarom, hogy ezek az emberek idejöjjenek Európába, és punktum. Segíteni kell mindenkit, aki valóban segítségre szorul, ehhez nem fér kétség, de semmiképp sem úgy, hogy hagyjuk őket Európába jönni és a nyakunkra telepedni. Erről többet ne vitatkozzunk, úgysem fogsz meggyőzni.

"Én európaiként gondolkodva bízok Európában és katonai szövetségesünkben, a NATO-ban."
Én is szeretnék bízni benne, de azt hiszem, jobb, ha nem áltatjuk magunkat. Nézz vissza államiságunk 1000 évére, hányszor szívtuk meg jó alaposan a lőcsöt azzal, hogy bíztunk a szövetségeseinkben. Eddig erre még mindig csak ráfaragtunk, mert vagy nem segítettek, mikor kellett volna, vagy egyenesen elárultak. Akármilyen külső támadás ért bennünket, nekünk a katonai segítség mindig csak ígérgetés maradt (ennek többek között 150 éves török rabigát, Habsburg-elnyomatást, fejlődésünket évtizedekre visszavető szovjet rémuralmat "köszönhetünk").
profon
Még el is tudnám fogadni egy részét, csak ne ez az ember mondaná, mert maga az ember hiteltelen :(
Hari
Mit is írt kb.160 éve Petőfi(Petrovics) Sándor: haza csak ott van, ahol jog is van. Ez örökérvényű. Minden más üres duma.
F_Viktor
@Zsoel: Írod:
"Nem kell sok hozzá, hogy az emberről lemálljon a (nagyon vékony) civilizációs máz."

A piros pöttyös seggű fél ázsiaiknál lehetséges, nem véletlenül tartom magam európainak, európai gondolkodásúnak.

Írod:
"...azt nem szeretném, hogy itt nőjön föl."

Eszük ágában sincs Magyarországon felnőni!

Írod:
"A nyugat-európai gyújtogató, randalírozó másod-, harmadgenerációs afrikai, ázsiai származású "fiatalok" is voltak 8 hónapos gyerekek..."

Voltak, de a nyugat-európai állampolgárok bíznak az adófizetők pénzén működtetett titkosszolgálatokban, rendvédelmi erők munkájában. Ők őriznek és védenek, az állampolgárok megbíznak bennük. Nincs mutyi, nincs korrupció.

Írod:
"Nézz vissza államiságunk 1000 évére, hányszor szívtuk meg jó alaposan a lőcsöt azzal, hogy bíztunk a szövetségeseinkben. Eddig erre még mindig csak ráfaragtunk..."

Igazad van, mert ezeket az országot kihasználó szövetségeket minden esetben a szélsőségesek, a magyarok érzelmein játszadozók kényszerítették az országra.

Ezért nem lenne szabad elengedni Európa, a régiónk és a NATO, mint legnagyobb katonai tömörülés kezét.
Mézike
Jé? Lóra magyar!
Nyilat kézbe! Monnyuk hátrafelé nyilazni kicsit nehézkes, de ha ovis korban kezdik akkor összejön.
Milyen hadsereg?
Január
@Zsoel: 20:57-re Nem véletlenül született a mondás "Uram, csak a barátaimtól védj meg engem, az ellenségeimmel elbánok magam is!"
Január
Amúgy pedig nem vicc egy hadsereg, a csehek a katonaságukat vetik be a határuk védelmére. Pedig ők nem "átjáróház", az mi vagyunk.
Desischado
hende, te nagyon hiteltelen hülye! Én meg közlöm, hogy a hazám nem átjáróház, amit büntetlenül lehet kifosztani!!! Minek hadsereg? F Viktorral értek egyet, erre vannak a szövetségesek. Csak nem a maffia banda akar magának hadsereget? Talán féltik az irhájukat a nyomorultak? Vagy így akarnak elnyomni még jobban bennünket? Remélem, csak paranoiás vagyok, de ezekből mindent kinézek!
Toby
@Zsoel: Egy elégségessel végzett, gyenge teljesítményű pszichiáter is rendbe tesz egy héten belül - próbáld meg !
Ez a látens, paranoiás fosás egyéb veszélyt is magába rejt.
mate03
@verum:! Mióta Orbán hatalmat kapott,mindig háborúzik valakivel !Ez a törpe,harc nélkül,szarul érzi magát!Minden mélynövésű embernek,az agresszió az éltető eleme!Napóleon,Sztálin, Mussolini,és még sorolhatnám!Addig feszíti a húrt,még egyszer valóban szarba leszünk!
magyarbakancs
Hende: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!
Dehogyisnem Hende elvtárs.
Ráadásul önök még kuplerájt is csináltak belőle.
varirmag
De, ÁTJÁRÓHÁZ !!!
És ideje lenne " bezárni az ajtókat" ! Mert már nem lehet tíz lépést sem tenni,nem lehet normális körülmények között utazni,mindenhol mocskot és szemetet hagynak maguk után az "átjárók".
vizinyuszi
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Gömblulus
Hát komolyan mondom, nem tudom érdemes-e itt bármit mondani?! A legtöbb emberből kihalt az egészséges életösztön, keverik a szezont a fazonnal, úgy magyarok, hogy közben a hazájukat nem félnek átengedni idegen behatolóknak. Üdvözlöm az értelmesebb, igen kevés hozzászólót...nagyon elkeserítő ez...
F_Viktor
@Január: Írod:
"Amúgy pedig nem vicc egy hadsereg, a csehek a katonaságukat vetik be a határuk védelmére. Pedig ők nem "átjáróház", az mi vagyunk."

A cseh vezérkar cáfolta azt a hírt, hogy tartalékosokat vetnének be határaik védelmére!

Viszont az EU határainak védelmében részt vesznek, amiből egyedül csak Magyarország nem veszi ki a részét:

"A Poszeidón-műveletben összesen huszonegy tagállam vesz részt. Ott van valamennyi kelet-közép-európai állam, így a Luxemburgban velünk szoros koalíciót alkotó Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. Segítik a görög hatóságok munkáját a balti és a skandináv országok, de az elsősorban a déli migrációs útvonalak blokkolásában érdekelt olyan államok is nyújtanak itt támogatást, mint Olaszország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság. Beszédes az is, hogy a Triton-műveletben is ott vannak a csehek, a lengyelek és a szlovákok, noha korábban a déli útvonalra koncentráló politikát ők is kritizálták, az akciótól ugyanakkor a huszonnyolc tagállam közül egyedül Magyarország marad távol."
Zsoel
@vizinyuszi: Gondoltam, legyen egy kis eltérő álláspont is e hasábokon: aki olvassa, ne csak ugyanazt a véleményt lássa 15 különböző embertől. :)
Zsoel
@Toby: Ha a tanácsaidra szorulok, majd megkérdezlek. Magadtól máskor ne erőlködj.
Január
@F_Viktor: Martyn Stropnicky "védelmi miniszter szerint a hadsereg határ menti járőröket szervez, hogy ezzel segítse a rendőrség dolgát, mert rendőrség dolgát, mert a menekültáradat lassan “olyan méreteket ölt, hogy a rendőri erők számára kezelhetetlenné válik”. Augusztus elején Milos Zeman, cseh államfő jelentette be elsőként, hogy legkevesebb 1500 főt küldhetnek határvédelmi feladatokra."
A létszámnál pedig 2500 főnél tartanak.

A védelmi minis
Toby
@Zsoel: Cimbikém az alkoholistának sincs betegségtudata ! Ne nagyon bízz magadban !
simmering73
Nem valamiféle átjáróház. Nem bizony. Kupleráj.
profon
Be kell vetni az ingyenes termékbemutatós kommandóinkat. A migránsok felszállnak a buszokra és mire észbe kapnak Szarajevó határában járnak majd.
F_Viktor
@Január: Ne haragudj, de hivatalosan ilyen híreket nem találtam, csak a nyomaban.blogger.hu-n amit a hidfő Amerika ellenes portáltól vett át.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.