Járványügyi kockázatot jelent Magyarországon az ide érkező illegális bevándorlók szokatlanul nagy száma az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint, ami miatt érdemes lehet megfontolni a migránsok országon belüli mozgásának átmeneti korlátozását – olvasható a Napi Gazdaság honlapján pénteken megjelent cikkben.

A lap a minisztérium kormánynak készített jelentésére hivatkozva kiemeli, hogy jelenleg nincs járványveszély Magyarországon, az illetékes hatóságok pedig felkészültek a kockázatok kezelésére.

Az Emmi jelentése szerint a szűrésre kötelezett 14 ezer menedékkérő mindössze öt százalékánál tudták elvégezni azokat a vizsgálatokat, amelyekből kiderülhetne, mekkora járványveszélyt jelent a menekülthullám Magyarországon.

A menekültstátusért folyamodók ugyanis gyakran már a vizsgálatokat elrendelő határozat átvétele vagy a vizsgálati mintavételezés megkezdése, illetve az eredmények megérkezése előtt eltűnnek – fejtik ki a cikkben, majd emlékeztetnek, hogy az idei első fél évben valamivel több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek, amelyek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel.

A tárca szerint tbc-s, leprás vagy tífuszos beteget nem találtak ugyan, de szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzést több migránsnál is kimutattak. A lap szerint ennek oka, hogy a migránsok jellemzően olyan országokból érkeznek, illetve olyan országokon utaznak át, amelyekben a magyarországinál rosszabb a járványügyi helyzet.

Az Emmi a magas szintű magyarországi járványügyi biztonság megőrzése érdekében a járványügyi felügyelet, illetve a laboratóriumi diagnosztika megerősítését, a menekültek védőoltásaihoz szükséges többletoltóanyag beszerzését és a költségvetési fedezet biztosítását szorgalmazza. Az előbbi a szaktárca számításai szerint idén négy-, az utóbbi tízmillió forint többlettámogatást indokol.

Paller Judit országos tiszti főorvos a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta, a lakosság biztonsága érdekében megfontolható az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozása, hogy legalább a szűrővizsgálatokat elvégezhessék rajtuk, illetve megtehessék a járványmegelőző óvintézkedéseket.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Eddig se értettem, hogy a határról miért nem szervezetten viszik őket a számukra kijelölt táborba. A kormány saját maga okozza a járványveszélyt, hogy engedi a menekülteket szabadon bóklászni az országban.
vizinyuszi
Errők ugattam eddig: magas kockázati besorolású elemek, amelyek anyagi, közbiztonsági (terror veszély is) és egészségügyi kockázatot jelent.
Amikor ezekkel kell foglalkoznom, szó szerint kerülgetem mindet, mint a leprásokat. Nem alaptalanul, mivel nem szeretnék egy durva fertőzést.
justhpeter
Vagy csak kormánykiszolgálásról van szó.
okina48
Ezért egy hete engem még lenácikomcsiztal! Langyos,ecetes golyó!Az a megoldás!
jancsipapa
Új hír : Ellopták a betolakodók egy önkéntesen őket ápoló orvosnő pénztárcáját az összes iratival együtt . ( és sajnos nem a náci magyarok , ez azért ciki ,nem ? ) Mogyorós Judit vagy hat hete gyógyítja , istápolja a vadakat ,de most kénytelen időlegesen felfüggeszteni tevékenységét ,mert az okmányirodában intézi az új iratait . Aztán folytatódhat minden . Számtalan rászoruló ( hálás ) menekült ( Pakisztáni ,Mianmari - hol van ott háború ?- ) áll a sorban ...
okina48
Macedónia már meglépte a szükségállapotot,a katonaság bevetését!Mi meg csak töketlenkedünk!Visszakeresem,mert én már egy hete ezt írtam.Szerintem a kormányban a helyem!DDDD
kkalman
Eddig se értettem, hogy a határról miért nem szervezetten viszik őket a számukra kijelölt táborba. A kormány saját maga okozza a járványveszélyt, hogy engedi a menekülteket szabadon bóklászni az országban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.