Különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban – közölte a pestisrácok.hu kedden. 

A portál információi szerint a Magyar Államkincstár a nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel: az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötven százalékos eltérés volt.

Hozzátették, hogy augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

Az internetes lapnak a NAV megerősítette, hogy az ügyben nyomozást folytatnak.

A cikk arról is beszámolt, hogy az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat a múlt héten mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. A munkavállalóknak átadott levél szerint csoportos leépítés történt, ugyanakkor a dolgozókkal olyan papírt írattak alá, amely szerint közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, így végkielégítést sem kapnak.

Révész Szilvia, a szervezet kommunikációs igazgatója azt közölte a portállal: méltánytalannak és aránytalannak tartják a Magyar Államkincstár eljárását, ezért kérelmezték a döntés felülvizsgálatát. Az államkincstár által jelzett szabálytalanságok miatt a szeretetszolgálat is rendkívüli vizsgálatot indított, feljelentést tett és fenntartói biztost jelölt ki.

Tájékoztatása szerint továbbra is ellátják a csaknem 8500 segítségre szoruló, velük szerződésben lévő embert. Az ügy rendezése érdekében kormányzati szervekhez fordultak és tárgyalásokat folytatnak – tette hozzá Révész Szilvia.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
Na és ki a a segélyszervezet jótékonysági nagykövete?
Vajon ki?

Lévai Anikó. Férjezett. 5 gyermek édesanyja. G. Orbán Viktor felesége.
Tokaji szőlőbirtokos, "nem ő kapta a legtöbbet" a nem taggyűlés szavazata alapján stb. stb. stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
@sentinel216: Fura dolgok kerülnek itt napvilágra, mégha a fele igaz, akkor is!
JAJMÁR
Biztos, hogy nem a gondozási feladatra alkalmazott - minimálminimálbéres - dolgozó követte el a csalást, de őt bocsájtották el.
Persze, a csalás még nem bizonyított. (Csak ismerve az állam működését, eléggé hihető :( )
sentinel216
@KERKA: ma 19:53
A zsák, amiből az a bizonyos szög kibújik, már kezd olyan lyukassá vállni, mint a halászok hálója. Egyik bukást próbálják betakarni a másikkal. A szófosóik hazudnak éjjel, nappal. Mutyi - mutyi hátán. Jó lenne, ha már felnőne az a nemzedék, amelyik jól pofán vágná ezt a bandát!
Levendula
Már a baptisták is? Azt hittem, csak a katolikusok... :(
KERKA
@Levendula: én mindíg fenntartással fogadok minden alapítványt, szervezetet, gyülekezetet, de hiszen te is tudod, hogyan működnek ezek. Fele pénz elmegy a rezsire bérekre, bérleményre, autóra, telefonköltségre, személyi kifizetésekre, számlavezetésre, ajjjjjaj, nem is folytatom
A legkevesebb oda kerül, ahova szükség lenne rá:))
gibgab
Más egyházak házi segítségnyújtó szolgálatánál is vannak visszaélések, legfeljebb ügyesebben adminisztrálnak. És ez csak az érem egyik oldala. Nemcsak a papírokat kellene ellenőrizni, hanem a tényleges munkavégzést is. Akkor lenne csak igazán min csodálkozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.